Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje zauzelo vodeće mjesto po broju koza i proizvodnji mlijeka

Objavljeno:

- dana

KOZARSTVO

Na farmama u Međimurskoj županiji u 2016. godini bila je točno 3001 koza, što je uvjerljivo najveća brojka s obzirom na to da je prva sljedeća županija susjedna Varaždinska, gdje je iste godine bilo tisuću koza.

Upravo ove dvije županije prednjače ne samo po broju koza već i po količini proizvedenoga kozjeg mlijeka. Iz Međimurske i Varaždinske županije dolazi oko 70 posto ukupne godišnje proizvodnje.

Na ergeli konja

– Nekoliko je razloga zašto se ljudi odlučuju upravo za kozarstvo. Riječ je o vrlo zahvalnoj grani stočarstva, jer su znatno manji infrastrukturni troškovi. Naime, dovoljan je manji prostor u koji se smještaju koze, a za bavljenje intenzivnim kozarstvom nisu potrebne ni jako velike poljoprivredne površine – rekao nam je profesor Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je sa svojim studentima proteklog tjedna boravio u Međimurju u sklopu terenske nastave.

Primjeri potvrđuju da tko sluša struku, ostvaruje i bolje rezultate

Studenti treće i pete godine agronomije imali su priliku obići farmu svinja, krava i koza te posjetiti ergelu međimurskoga konja u Žabniku.
A farma koza koju su studenti obišli sa svojim profesorom je u vlasništvu obitelji Petrmanec iz Gornjega Kraljevca. Obitelj Petrmanec intenzivnim se uzgojem koza bavi već 25 godina, a ove godine s njihove je farme u prerađivačke pogone varaždinske Vindije otišlo 105 tisuća mlijeka, što ih čini najvećim proizvođačima kozjeg mlijeka u Hrvatskoj.

– Posla je puno, ali se od kozarstva može živjeti – kaže Denis Petrmanec

– Trenutno imamo 190 koza. Glavni dio sezonskih radova je iza nas, jer smo upravo ušli u period zimskog suhostaja. Koze se u ovom periodu ne muzu, već se samo hrane. Uz stručnu pratnju Agronomskog fakulteta dostigli smo prosječnu proizvodnju od 1000 litara mlijeka godišnje po kozi – otkrio nam je Denis Petrmanec.
Njegov primjer suradnje sa stručnjacima Agronomskog fakulteta nije izoliran. Naime, međimurski poljoprivrednici poznati su po tome da maksimalno koriste savjete struke.
– Agronomski fakultet jako dobro surađuje s Međimurskom županijom na realizaciji nekoliko projekata, i to ne samo vezanih za stočarstvo već i za voćarstvo, uzgoj krumpira i vinarstvo. Odnosno, sve ono po čemu je Međimurje nadaleko poznato – dodaje profesor Kostelić.

Pitajte struku

I dok uobičajeno postoji „šum“ u komunikacijskom kanalu između struke i politike, nije tako kada govorimo o poljoprivrednicima i znanstveno-savjetodavnim institucijama.

Kozarstvo u odnosu na druge grane stočarstva traži manje infrastrukturne troškove, a za intenzivno kozarstvo nisu potrebne ni velike poljoprivredne površine

– Iako mudra izreka kaže da „politika ne bi smjela voditi struku, već struka politiku“, kod nas se toga nitko ne pridržava. A upravo zbog činjenice da koriste savjete struke, međimurski poljoprivrednici po mnogočemu su među vodećim proizvođačima u Hrvatskoj. Poljoprivrednici nemaju problem pitati za stručnu pomoć, što je vrlo pohvalno. U stočarstvu najčešća pitanja su vezana uz hranidbu stoke, smještaj, preventivu, promjene na mlijeku… Agronomski fakultet sa svojim stručnjacima pokriva sve segmente stočarske proizvodnje – zaključio je Antun Kostelić.

A može li se od kozarstva i živjeti?
– Može. Posla je dosta, puno je odricanja, ali u našem slučaju od kozarstva žive dvije obitelji – iskreno poručuje Denis Petrmanec.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje