Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija u svega četiri godine postala je najveće gradilište i perjanica razvoja cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Puna 22 dana i s više od 110 različitih događanja i manifestacija obilježavani su Dani Međimurske županije, a vrhunac proslave bila je svečana sjednica Županijske skupštine.

Dan Međimurske županije proteklog petka obilježen je 22. put zaredom, a Spomendan Hrvatskog sabora na Zrinske i Frankopane šesti put, i to kao spomen na datum kada su hrvatski plemenitaši Zrinski i Frankopan, 30. travnja 1671. godine, dali svoje živote za domovinu, čime je označen završetak još jedne epizode u višestoljetnoj borbi hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu.

Radili smo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, kaže župan Posavec

Domaćini proslave, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem, te predsjednik Skupštine Mladen Novak ugostili su brojne prijatelje Međimurske županije među kojima je bilo i troje saborskih zastupnika Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač.

– U odnosu na prije četiri godine, Međimurje je danas uspješnije, a za četiri godine bit će još bolje, jer gradimo javnu infrastrukturu i stvaramo uvjete ponajviše europskim novcem, a županijski proračun u potpunosti usmjeravamo prema građanima. 

Manja nezaposlenost 

Na taj način ne samo deklarativno već vrlo konkretno rješavamo one probleme koji nas muče i koji se ne mogu riješiti preko noći, poput niskih plaća ili situacije koja nas je zatekla na početku mandata s velikom nezaposlenošću, koja je smanjena za čak 50 posto. Jednostavno, sve ono što smo činili, činili smo vrlo energično, dinamično, transparentno, bez mrlja i afera, i mislim da su građani to prepoznali – rekao je župan Matija Posavec.

50 posto je manja nezaposlenost u Međimurju danas nego što je bila na početku našeg mandata prije četiri godine, a trend smanjivanja će se i nastaviti – odlučan je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje je prema mnogim ocjenama postalo najveće gradilište u Hrvatskoj upravo zahvaljujući uspješno pripremljenim projektima koji se financiraju kroz europske fondove. Riječ je o projektima koji su otvorili ili će u skoroj budućnosti otvoriti nova radna mjesta, a pozitivna poduzetnička klima koja je nastala velikim je dijelom takva zbog sve pozitivnije percepcije Međimurja danas nego što je to bilo prije četiri godine.

– Kada sve skupa zbrojimo, pozitivni rezultati nisu slučajni, a rezultati koji nas tek očekuju slijedom svega ovoga bit će još bolji te vjerujem da ćemo u mnogo čemu biti perjanica Hrvatske – dodao je Matija Posavec.
A mnoge rezultate ne bi bilo moguće dostići da nije bilo složnosti u donošenju odluka.

– Zadovoljan sam i ponosan na način koji smo proveli četiri godine u Skupštini, na način donošenja zaključaka svih onih odluka koje su bile važne za Međimursku županiju. Posebno ako gledamo situaciju na nacionalnoj razini, mi smo se uistinu okupili u cilju da napravimo najbolje za Međimurje, definirali smo zajedničke ciljeve, na njima zdušno radili, zbog čega je i slika Međimurja prema van bolja – naglasio je Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije.

Nagrade Zrinski

Svečana sjednica bila je prilika da se uruče povelje Međimurske županije te nagrade Zrinski pojedincima i udrugama koji su tijekom proteklog razdoblja na dostojan način predstavljali Međimurje. 

Povelje su primili Vanja Štebih za aktivno sudjelovanje te časno i uzorno izvršavanje dužnosti gardista u Zrinskoj gardi Čakovec, Davor Žerjav za izniman doprinos i zalaganje u promociji fotografije i vizualne kulture u Međimurskoj županiji, Andreja Bogdan za veliku i nesebičnu pomoć hrvatskim braniteljima liječenim od PTSP-a te znanstveni doprinos u području psihologije, kao i Matica umirovljenika Međimurske županije na čelu s Nadom Lovrec.

Najviša županijska priznanja, nagrade Zrinski, primili su Mladen Grubić iz Kotoribe za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju djece te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu, primarijus doktorica Marija Hegeduš-Jungvirth za izniman doprinos u poboljšanju kvalitetne zdravstvene skrbi djece te stručni i znanstveni doprinos u promicanju zdravlja djece, Ivan Ujlakij iz Mačkovca za značajne rezultate u promicanju kulturne baštine i izraženu aktivnost u organizaciji amaterskih okupljanja i djelovanja, Mladi informatičari Strahoninca (MIS) za postignute velike rezultate u informatičkom obrazovanju djece i mladih te Kulturno-umjetnička udruga “Seljačka sloga” Nedelišće za veliki doprinos na očuvanju kulturne baštine.

Nagradu Zrinski za životno djelo, za poseban i nezamjenjiv doprinos koji kao volonterka daje razvoju društva i poboljšanju kvalitete života, primila je Alenka Novak iz Pribislavca.
– Vrlo sam ponosna na Nagradu i posvećujem je svojoj obitelji, suprugu Ivi, djeci Miroslavi, Hrvoju, Zrinki i maloj bebi koja uskoro dolazi na svijet. Ova nagrada je moj život, život u Međimurju i ljudima u njemu – rekla je Alenka Novak.

Izvor: RT
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Međimurje

Više od 850 sudionika na nedjeljnom Polumaratonu Zrinski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 16. travnja predstavljeno je novo izdanje najpopularnije i najmasovnije međunarodne utrke, koja se održava povodom Dana Međimurske županije – Polumaratona Zrinski.

Pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja istaknula je da je riječ o događaju koji oslikava duh Međimurja: „I ove godine nizom sportskih manifestacija pokazujemo da je naša Županija apsolutno zasluženo, prva u Hrvatskoj, ponijela titulu Europske regije sporta. U nedjelju ćemo to potvrditi na sedmom izdanju Polumaratona Zrinski, nakon čega slijedi spidvej spektakl u Donjem Kraljevcu, zatim naš poznati BIMEP, te biciklistička utrka na ranču Curek. Međimurje živi sport kroz sve generacije, živi zdravo i održivo što simbolizira i ovogodišnji slogan promoviran uz Dane Međimurske županije – Green is in Međimurje je in.“

Dodala je da je Polumaraton Zrinski snažna promocija i kraja i sporta te zahvalila članovima organizacijskog odbora na predanosti, kao i novinarima na praćenju bogatog programa Dana Međimurske županije.

Konferenciji su – u ime organizatora – prisustvovali članovi Atletskog kluba Međimurje, na čelu s predsjednikom Marijem Dobšom koji naglašava: „Polumaraton Zrinski najveća je utrka Međimurja i već dosad se prijavilo više od 850 sudionika iz nekoliko zemalja. Prognostičari su za nedjelju najavili temperaturu zraka između 8 i 13° C, što je za trčanje optimalno. O sigurnosti utrke brinut će veliki broj volontera, od vatrogasaca, studenata i srednjoškolaca do pripadnika Crvenog križa, uz podršku Policijske uprave međimurske“.

Dobša je dodao da je Polumaraton Zrinski šlag na torti niza sportskih manifestacija koje AK Međimurje organizira, te predstavlja rezultat rada Kluba sa svim generacijama. Mario Dobša zahvalio je i Međimurskoj županiji koja stoji iza ovog velikog sportskog pothvata.

Nenad Veselko pozvao je vozače na strpljenje, tijekom primjene posebne regulacije prometa u gradu u cilju nesmetanog odvijanja utrke. Start utrke je u nedjelju, 21. travnja, u 9 sati u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a cilj na Trgu Republike. Sudionici utrke i ove godine biraju između kraće dionice od 5 kilometara te dulje od 21 kilometra.

I Božica Horvat, članica AK-a Međimurje, zahvalila je Međimurskoj županiji i sponzorima na podršci koja, ne samo da omogućava ovaj događaj, već i osigurava pehare i nagrade najuspješnijim trkačicama i trkačima, te dodala da se vrijednost Polumaratona Zrinski ogleda i u činjenici da mu se sve češće priključuju timovi tvrtki i ustanova te ovaj oblik aktivnog druženja koriste za snažnije povezivanje unutar svojih kolektiva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje