Povežite se s nama

Međimurje

Na Dabru uspješni i učenici iz Šenkovca

Objavljeno:

- dana

OŠ ŠENKOVEC

I učenici škole iz Šenkovca sudjelovali su na međunarodnom online natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. .

Natjecali su se učenici petih, šestih i osmih razreda, a među 10 % najboljih plasirali su se učenici šestih razreda Jakov Biškup, Karlo Preložnjak te učenici osmih razreda Vito Kozjak, Dino Novak i Patrik Kuhar. Za postignute uspjehe dobili su diplome i značke Dabra. Učenici petih razreda Josip Đeri, Luka Žišković te učenici osmih razreda Bojan Horvat, Lea Ban i Borna Lesjak također su sudjelovali na natjecanju i dobili diplome za sudjelovanje

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi bili su vrlo aktivni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: LAG Međimurski doli i bregi

TZ Međimurske županije organizirala je jednodnevno studijsko putovanje u Sloveniju, s fokusom na Laško, destinaciju poznatu po nizu ekoloških i „zelenih“ certifikata što je odličan primjer dobre prakse za dionike ruralnog turizma iz Međimurja.

Na studijskom putovanju sudjelovali su i predstavnici LAG Međimurski doli i bregi, a program je obuhvatio razgled nekoliko inspirativnih primjera održivog turizma.

Prva lokacija koju su sudionici posjetili je bila „Laška hiša“, obnovljena stara kuća u centru naselja koja nudi različite oblike edukacije i povezuje lokalne ponuđače proizvoda i usluga. Zatim je slijedio posjet Turističnoj kmetiji Pirc koja spaja poljoprivredu i turizam već dugi niz godina i nosi nekoliko certifikata. Cjelokupan turizam Laškog razvio se oko lječilišta s dugom tradicijom, odnosno današnje moderne Thermane Laško s čijom pričom i pozitivnim utjecajem u lokalnoj sredini su se sudionici mogli upoznati kroz prezentaciju i kratki razgled. Restoran Martinova Izba bila je lokacija ručka, a u kojem su ponuđena tradicionalna jela koja se promoviraju kroz brend „Okusiti Laško“. Studijski posjet je završio razgledom Eko kmetije Urška, prve slovenske turističke farme koja je u posjedu imala eko certifikat i koja je zaista pravi primjer turizma koji brine o svim segmentima održivosti i očuvanja resursa za buduće generacije.

Također, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne mreže ZPP-a, LEADER mreže Hrvatske, Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te uz domaćinstvo LAG-a „Slavonska Ravnica“ i LAG-a „Posavina“, od 7. do 8. veljače, na području Brodsko-posavske županije održana je radionica za LAG-ove. Na radionici su sudjelovale i predstavnice LAG-a Međimurski doli i bregi.

Tema radionice bila je „LEADER operativna pravila unutar intervencije 77.06.“.
Drugog dana bio je organiziran terenski obilazak na području LAG-ova „Slavonska Ravnica“ i „Posavina”.

Nastavite čitati

Međimurje

U Goričanu će se graditi novi proizvodni pogon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik općine Goričan Emanuel Sinković i direktor tvrtke Real Primo Homes d.o.o. Valter Kiš potpisali su ugovor o kupoprodaji zemljišta u industrijskoj zoni Istok Goričan, a temeljem javnog natječaja.

Tvrtka Real Primo Homes d.o.o. kupila je od 7711 m2, zemljišta tržišne vrijednosti 30.535,56 eura. Sukladno Odluci načelnika o dodjeli potpora male vrijednosti za mjere poticanja razvoja gospodarstva na području Općine Goričan, odabranom gospodarskom subjektu dodjeljuje se potpora u vidu umanjenja kupoprodajne cijene zemljišta za 85 %.

Ova tvrtka u partnerstvu s tvrtkom Habitat Project d.o.o. i partnerom ICF-Ingenieries SAS iz Francuske, prema idejnom projektu izgradit će halu i proizvodni pogon za proizvodnju termoplastičnog izolacijskog materijala i izolacijske oplate za građevinarstvo te se će otvoriti više od 10-ak novih radnih mjesta. Procijenjena vrijednost investicije je oko 2 milijuna eura zajedno s halom i proizvodnim pogonom.

Real Primo Homes d.o.o. osnovala je tvrtka Habitat Project d.o.o. koja prateći razvoj moderne građevine, novih materijala i tehnologija, investira u proizvodnju termoplastičnog izolacijskog materijala i izolacijske oplate za građevinarstvo.

-Iznimno mi je drago što je Goričan je postao poželjno mjesto za investitore, ovo je kruna svega što radimo i bitan trenutak za Goričan i Međimurje koji će u konačnici donijeti otvaranje novih kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta – istaknuo je načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković.

Raduje je činjenica što investitor prema poslovnom planu planira nakon završetka izgradnje proizvodnog kompleksa i početaka proizvodnje na području Općine Goričan izgraditi i stambene kuće za mlade obitelji. Kuće će biti rađene s materijalima koji će se proizvoditi u pogonu i koje proizvode njihovi partneri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje