Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna MEĐIMURJE Napredak očit na svakom koraku, ostaje riješiti prometnu izoliranost

KOTORIBA

Napredak očit na svakom koraku, ostaje riješiti prometnu izoliranost

Približavanje Dana Općine Kotoriba najbolji je povod da se općinsko čelništvo osvrne na brojne radove i projekte koji su uspješno realizirani u proteklom jednogodišnjem razdoblju, kao i da se najave planovi za budućnost.

Ono što je sigurno: načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki u suradnji s članovima Općinskog vijeća u zadnjih su godinu dana odradili ogroman posao, što je vidljivo na gotovo svakom koraku.

Gradnja pročistača

Za kupnju i uređenje nekretnine daje se 20.000 kuna kako bi se spriječilo iseljenje mladih

– Izgradnjom kanalizacije u ulicama Vladimira Nazora, bana Josipa Jelačića, Ljudevita Gaja i Zelengaj prošle je godine okončan najveći i najskuplji zahvat na komunalnoj infrastrukturi u Kotoribi. Ako se zna da se na ovom problemu u Kotoribi radi postupno od 1966. godine, odnosno više od 50 godina, veličina projekta dodatno dobiva na važnosti – ističe načelnik Ljubomir Grgec na početku razgovora.

18 studenata prima općinsku stipendiju u iznosu od 300 odnosno 500 kuna, ovisno o mjestu studiranja, dok je sedam studenata dobilo jednokratne potporu od 2.500 kuna

Da bi ova priča dobila konačnu sliku, Kotoribu u idućem koraku očekuje izgradnja zajedničkog pročistača otpadnih voda. Njegova izgradnja sufinancirat će se kroz europske fondove, a udio Općine je oko dva milijuna kuna.

Kotoriba je prvo naselje u Međimurskoj županiji pokriveno u potpunosti LED rasvjetom

Završetkom radova na kanalizaciji intenziviralo se uređenje ulica. Riječ je o poslovima koji se u Kotoribi provode posljednjih nekoliko godina. Novi izgled dobili su Kolodvorska ulica, Međimurska, Ulica Matije Gupca dobila je novu pješačko-biciklističku stazu, saniran je dio Sajmišne ulice, uređeni su prilazi pješačkim prijelazima u ulicama I. G. Kovačića i dr. Vinka Žganeca, dok je na ulazu u Kotoribu postavljen mjerač brzine. No, na jednu su stvar Kotoripčani posebno ponosni.

– Kroz Fond za energetsku učinkovitost financirali smo postavljanje LED rasvjete s dvostruko većim brojem rasvjetnih tijela nego što je to bio slučaj do sada. Postali smo prvo naselje u Međimurskoj županiji koje je u potpunosti pokriveno LED rasvjetom. Osim što je ovakav način javne rasvjete ekološki prihvatljiviji, osjetna je i ušteda energije – dodaje Grgec.

19 hektara državnog zemljišta dobiveno je za proširenje Poduzetničke zone “Jug”, na kojem će biti oformljene nove komunalno opremljene parcele pogodne za pokretanje posla

Uređuju se i zgrade u vlasništvu Općine, a ove godine planira se kompletno uređenje Doma zdravlja, zamjena krovišta i vanjske stolarije te uređenje fasade.
– To je tek dio planova. Naime, želja nam je završiti gradnju multifunkcionalne nadstrešnice na tržnici, nastaviti sa sanacijom ulica, izgraditi poslovni centar u kojem bi mještani dobili široki raspon javnih usluga. Naravno, očekuje nas i izgradnja ceste Kotoriba – Goričan, za što je novac osiguran iz europskih fondova, a i dalje nam je velika želja cestovni most preko Mure – nadovezao se zamjenik načelnika Roberto Ujlaki.

Društveni život - udruge
Općina Kotoriba kontinuirano vodi brigu o društvenim djelatnostima. Tako je osiguran novac za sufinanciranje ekonomske cijene Dječjeg vrtića i jaslica, pomaže se socijalno ugroženima, financira se rad Knjižnice i čitaonice, dok brojne kulturne i sportske udruge primaju redovite dotacije. Općina vodi brigu i o stanju objekata koje koriste udruge, pa su tako u proteklom razdoblju uređene zgrade DVD-a, Knjižnice i čitaonice, Doma kulture, Društvenog doma, Ribičkog doma te “zgrada policije”, u kojoj prostorije koriste kotoripske udruge.

Jaslička grupa

Iako Općina nema izravne ingerencije na području gospodarstva, uvijek se nastoji na razne načine pomoći gospodarstvenicima, a svakako treba istaknuti da još nisu uvedeni općinski porezi i da su poduzetnici oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje i dogradnje gospodarskih objekata, dok su parcele u Poduzetničkoj zoni “Jug” prodane po stimulativnim cijenama.

– U toj je zoni preostala jedna parcela koja je rezervirana za reciklažno dvorište te je u tijeku prijava na natječaj Ministarstva gospodarstva za izgradnju komunalne infrastrukture. Veseli što nam je potvrđena dodjela novih 19 hektara državne zemlje za proširenje Poduzetničke zone, tako da se otvara mogućnost prodaje novih parcela zainteresiranim poduzetnicima – otkriva Grgec.

Ove godine planira se uređenje Doma zdravlja - zamjena krovišta i vanjske stolarije te nova fasada

Ulaže se i u drugu infrastrukturu koja je od posebnog interesa za mještane Općine Kotoriba. Nova školska zgrada s dvoranom dugoročno zadovoljava potrebe osnovnoškolaca, dok je zgrada Dječjeg vrtića, izgrađena prije tridesetak godina, već adaptirana te je zamijenjeno krovište i dio stolarije. U planu je proširenje vrtićke zgrade kojim bi se dobio prostor za još jednu odgojnu skupinu, kao i prostor za jasličku grupu, a projekt je kandidiran na mjeru 7 Ruralnog razvoja RH.

Najpoznatija kotoripska kulinarska, zabavna i turistička manifestacija, “Dani šibe i ribe”, koja se održava 14. godina zaredom, ove je godine oborila sve rekorde.

– Stoga “Dani šibe i ribe” zaslužuju visoko mjesto na turističkoj karti ne samo Međimurja već i Hrvatske. Iduće godine manifestacija će doživjeti svoje 15. izdanje, a već sada možemo najaviti veliki spektakl i brojna iznenađenja – zaključuju općinski čelnici.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 7h 53min)

Ponedeljak
20.11.2017
-3°C   9°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
21.11.2017
4°C   11°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Srijeda
22.11.2017
8°C   13°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Četvrtak
23.11.2017
1°C   13°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.479706 6.499204 6.518735
EUR 7.536363 7.559036 7.581674
USD 6.450781 6.470189 6.48963
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.440386 8.465752 8.491199
JPY 5.693464 5.710598 5.727705
CAD 5.079081 5.094347 5.109627

Prijava