Povežite se s nama

Međimurje

“Naš mali kaj” čuva i promiče dragu i lijepu našu kajkavštinu

Objavljeno:

- dana

OŠ MURSKO SREDIŠĆE

Tematski se sastojao od četiriju natječaja: literarnog natječaja “Zvirajo reči”, glazbenog natječaja “Pesma zvoni”, foto-natječaja “Zlotne roke” i kviza “Smo kaj pozabili?”

Ove godine “Naš mali kaj” ugostio je i učenike srednje Graditeljske škole Čakovec koji su zajedno sa svojim mentorima vodili videoradionicu. U prvom dijelu manifestacije za sudionike je bilo organizirano još pet radionica: dramska s voditeljicom Jelenom Doklejom, fotografska radionica koju je vodio Davor Žerjav, radionica stripa s voditeljem Josipom Mihalkovićem iz Udruge “Stripoblačak”, etnoradionica koju su vodile članice Društva žena Mursko Središće i glazbena sviraonica s voditeljima Marijom Trstenjak, Marinkom Pintarićem i Tajanom Višnić Rihtarec.

Istovremeno s radionicama održan je i kviz u poznavanju kajkavskoga jezičnog izričaja, običaja i kulturne baštine “Smo kaj pozabili?” koji je ove godine osmislila i vodila Maja Herman, profesorica hrvatskog jezika. U kvizu je sudjelovalo 11 ekipa, u svakoj je bilo po troje učenika, a pobjedu je odnijela ekipa Cukoreki u kojoj su bili učenici OŠ T. Goričanca iz Male Subotice.

Pobjedu u kvizu odnijela je ekipa Cukoreki iz OŠ iz Male Subotice

Nakon radioničkog druženja i kviza uslijedio je svečani dio “Našega maloga kaja”. Na priredbi su učenici najprije predstavili radove s radionica, a zatim literarne i glazbene uratke s natječaja na koji je pristiglo 18 literarnih i sedam glazbenih prijava. Cjelokupni događaj su uljepšali Mali tamburaši, folklorna skupina Klinčeki, Mali kajkavci te učenici iz svih krajeva Međimurja koji su sudjelovali u literarnome natječaju “Zviraju reči” i glazbenome natječaju “Pesma zvoni”.Predstavljeni su i rezultati rada u pojedinim radionicama. Na fotografskoj radionici učenici su objektivima hvatali i uhvatili čvapku i čvapkanje, a članice Društva žena Mursko Središće u etnoradionici prenijele su sudionicima vještinu izrade roži, od kojih se radi tradicijska serjojnska maska koja se zove cimer. Sudionici dramske radionice su nizom akustički domišljatih rješenja dramatizirali kajkavsku pjesmu “Veter” koju je napisala učenica OŠ G. Mihaljevec Tina Gregorinčić. U radionici izrade stripa motivaciju za crtanje stripa učenici su pronašli u “Malom kaju”, koji je mogao biti lik, osoba ili bilo što drugo. Sudionici glazbene radionice upoznali su i svirali različita glazbala, doživjeli njihov zvuk i boju te su ritmom, dinamikom glazbala i glasova ispričali priču. Druga je glazbena skupina uglazbila pjesmu pristiglu na literarni natječaj “Selo moje malo” učenika 1. razreda Gabrijela Puškarića iz OŠ Belica – PŠ Gardinovec.

Potiče kajkavštinu

Veliko oduševljenje i ponos publike i sudionika izazvali su radovi koji su proizašli iz videoradionice, radionice animacije i radionice keramike. Cjelokupni rad popratila je fotografska i novinarska ekipa, pa je i ove godine svaka škola dobila na dar bilten sa susreta u digitalnom obliku čiji je urednik Nenad Hajdinjak, profesor informatike.

– “Naš mali kaj” promiče, čuva i potiče kajkavštinu, to je mjesto razmjene iskustva i međusobnog upoznavanja učenika cijelog Međimurja i udaljenijih krajeva te prilika za predstavljanje učeničkih potencijala i učenje kroz igru i zajedništvo – istaknuo je Elvis Šarić, ravnatelj škole domaćina.

SUDIONICI

Na manifestaciji “Naš mali kaj” koja je održana u OŠ Mursko Središće sudjelovalo je 26 škola: OŠ Belica, OŠ Hodošan, OŠ Podturen, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Belec, OŠ Brod Moravice, OŠ G. Mihaljevec, OŠ dr. V. Žganca Vratišinec, OŠ J. Horvata Kotoriba, OŠ Kuršanec, OŠ Domašinec, OŠ Strahoninec, OŠ Selnica, OŠ Orehovica, OŠ Sv. Marija, OŠ Orehovica, OŠ I. K. Sakcinskog Ivanec, OŠ dr. I. Novaka Macinec, OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, OŠ Goričan, OŠ Donja Dubrava, OŠ Štrigova, OŠ Mursko Središće te sudionici iz Dvojezične osnovne šole iz susjednoga slovenskoga grada Lendave. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje