Povežite se s nama

Međimurje

Nedelišću tri pehara u N. Vinodolskom, Čakovčankama 8 medalja – čak 4 zlata

Objavljeno:

- dana

MAŽORETKINJE BRILJIRALE

Mažoretkinje Nedelišća uspješno su nastupile na Državnom prvenstvu koje je održano u Novom Vinodolskom.

Nedelišćanke su se na Prvenstvu predstavile s četiri natjecateljska sastava, mlađim i starijim kadetkinjama, juniorkama i seniorkama, odnosno s ukupno 65 mažoretkinja. Razlog za zadovoljstvo su tri osvojena pehara u trima različitim dobnim kategorijama, čime je samo potvrđen kontinuitet sjajnih nastupa, s obzirom na to da se Nedelišćanke svake godine s državnih nastupa vraćaju sa sve više medalja i trofeja.

Francuska turneja

Ove godine mlađe kadetkinje su u kategoriji pomponi osvojile 5. mjesto, dok je Ivona Galić u solo koreografiji bila sedma, a duo Tena Treska i Berta Bregović osvojio je 5. mjesto. Starije kadetkinje su u najbrojnijoj kategoriji Prvenstva, kategoriji štap, drugu godinu zaredom osvojile brončanu medalju. Juniorke su osvojile 4. mjesto u kategoriji sa štapom, dok su u pomponima osvojile srebrnu medalju. Seniorke su u kategoriji sa štapom bile pete, a u pomponima su osvojile brončano odličje.

– Izuzetno smo zadovoljne ostvarenim rezultatima, a na ovogodišnjem Državnom prvenstvu sudjelovale smo s najviše mažoretkinja do sada te smo se prvi put natjecale i u juniorskoj kategoriji. Sve je to rezultat kontinuiranog kvalitetnog rada s našim članicama, tako da su tri osvojene medalje lijepa nagrada za uloženi trud. Nakon kraćeg odmora slijede nam pripreme za brojne dogovorene nastupe tijekom ljeta, a seniorski sastav već lagano pakira stvari za svoju drugu plesnu turneju u Francuskoj tijekom srpnja – rekle su nam mažoretkinje iz Nedelišća. Inače, osim natjecateljskog dijela Prvenstva, druženje u Novom Vinodolskom obilježio je i niz svečanih, zabavnih i neformalnih događanja, pa je tako prvog dana organiziran mažoret-party na kojem su mažoretkinje imale priliku družiti se s kolegicama iz ostalih timova, a drugi dan je završio show programom i izborom za miss, u kojem je Nedelišćanke predstavila Martina Železnjak.

Aktivne su bile i čakovečke mažoretkinje. Nakon što je vrtićki sastav proteklog vikenda odradio završnu priredbu u Centru za kulturu, najmlađi sastav čakovečkih mažoretkinja krenuo je za svojim starijim članicama na tradicionalno natjecanje “Samoborfest 2017.” Mlađi juniorski i juniorski sastav nastupio je na ovome međunarodnome natjecanju u Samoboru, a tri čakovečka sastava natjecala su se ukupno u 11 kategorija, sa šest grupnih nastupa, jednim duetom i četiri solo nastupa.

Emily Vuk srebrna

Uz vatrenu podršku trenera i roditelja, nisu mogli izostati ni odlični rezultati. Naime, Čakovčanke su se kući vratile s ukupno 4 zlatne, 3 srebrne i jednom brončanom medaljom. Sve tri ekipe vratile su se kući sa zlatnim medaljama oko vrata.  Minime sastav osvojio je zlato u kategoriji tradicional mažoret minime. Mlađe juniorke osvojile su zlato u kategoriji s rekvizitima i srebro u kategoriji tradicional mažoret. Juniorski sastav osvojio je zlato u kategoriji tradicional mažoret i kategoriji s rekvizitima te srebro u kategoriji mažoret tim juniori.

Bogato iskustvo

U kategoriji solo s rekvizitima kadeti Emily Vuk osvojila je odlično 2. mjesto, dok su sestre Karla i Klara Grašić osvojile broncu u kategoriji grupa s rekvizitima duo seniori. – Svi ovi odlični rezultati ne bi bili postignuti bez mnogo truda i odricanja samih natjecateljica, njihovih roditelja i odličnih trenerica Smiljane Nedeljko i Ive Prprović, koje svoje znanje, vještine, ali i bogato iskustvo, nesebično prenose na mlađe kolegice. Nove osvojene medalje motivacija su za nastavak predanog treniranja, kako bismo se i na sljedećem natjecanju predstavili u najljepšem mogućem svjetlu – poručuju iz čakovečkoga kluba

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje