Povežite se s nama

Međimurje

Od multiple skleroze boluje sve veći broj 20-godišnjaka

Objavljeno:

- dana

VAŽNO

Vrtoglavice, sve slabiji vid, zakočeno lice, inkontinencija, gubitak snage u nogama i rukama…

Ovo su samo neki od simptoma multiple skleroze, bolesti centralnog živčanog sustava, od koje u Varaždinskoj županiji u posljednje tri godine obolijeva sve veći broj mladih.

Neprocjenjivo

– Društvo multiple skleroze Varaždinske županije trenutno ima 100 članova, a zadnjih godina se u prosjeku učlanjuje po sedam novih članova. Žalosno je da dolazi sve više mlađih ljudi. Dijagnoza se najčešće postavlja kod osoba u dobi od 20. do 35. godine – rekla je Irena Vrdoljak, predsjednica Društva prošli utorak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

 

Društvo ima 100 članova, a dolazi sve više oboljelih u dobi od 20. do 35. godina

Tamo je zajedno s Tanjom Malbašom iz Saveza društava multiple skleroze Hrvatske bila na sastanku s dogradonačelnikom Vjeranom Radelićem i pročelnicom za društvene djelatnosti Danijelom Vusić, a predstavile su im projekt „SOS za MS – podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog volonterstva“. Riječ je projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda u kojem su sudjelovala društva iz sedam županija, a čija će provedba završiti krajem sljedećeg mjeseca.

– Cilj je bio potaknuti ljude, a prvenstveno naše članove oboljele od multiple skleroze da volontiraju i pomažu drugim članovima oboljelima od ove bolesti. Potpisano je osam volonterskih ugovora, od čega šest s članovima našeg Društva – istaknula je Irena Vrdoljak.

Pomoć volontera je neprocjenjiva. Multipla skleroza je progresivna bolest i invaliditet se s godinama, nažalost, povećava. Velik broj oboljelih treba pomoć kod osnovnih stvari: obavljanja osobne higijene, kućanskih poslova, odlaska k liječniku ili u nabavu. U Društvu se još 2008. počeo provoditi projekt osobnog asistenta, koji će biti nastavljen i sljedeće tri godine budući da je potpisan novi ugovor za devet asistenata. Još dva asistenta Društvo je osiguralo putem EU projekta u kojem im je partner Duštvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije. I dok asistenti pomažu oboljelima s najvišim stupnjem invaliditeta, drugim članovima su do ove godine na usluzi bile i domaćice.
– Projekt osobnih asistenata ide redovno, ali smo ove godine, nažalost, ostali bez domaćica. Zahvaljujući Gradu Varaždinu, lani su dvije domaćice bile zaposlene putem javnih radova, a radile su kod više članova. Zato su nam sada iznimno važni volonteri, jer veliki broj naših članova ne može samostalno otići po lijekove ili u nabavu, a uz to imaju i potrebu za druženjem – ističe Irena Vrdoljak.

Prijatelji po bolesti

Projekt uskoro završava, no volontiranje, posebno mlađih članova, razvijat će i dalje. – U rad udruga uspjeli smo uključiti mlade, a istovremeno smo oboljele od multiple skleroze uspjeli vratiti u udruge. Sada pomažu jedni drugima, oni su prijatelji i prijatelji po bolesti – napomenula je Tanja Malbaša, voditeljica projekta „SOS za MS“. U Društvu multiple skleroze Varaždinske županije stalno rade na poboljšanju kvalitete života oboljelih. U sklopu Društva djeluje Klub mladih koji se sastaje jednom mjesečno, dok jednom tjedno imaju kreativnu radionicu. Posebno je važna psihoterapijska grupa koju jednom tjedno vodi psiholog i to besplatno.

BOLEST CENTRALNOG ŽIVČANOG SUSTAVA

– Multiplu sklerozu nazivaju bolešću s tisuću lica, jer su simptomi doista različiti, od problema s vidom i ekstremitetima, pa do problema s ravnotežom i vrtoglavicama. Koliko god bilo oboljelih, ne postoje dvije osobe koje imaju sve iste simptome. To je i bolest centralnog živčanog sustava, dakle može na sve djelovati. Jedna naša članica je rekla da multipla skleroza nije samo bolest s tisuću lica, nego i bolest nevidljivih simptoma. Ona ima zakočeno lice, problema s inkontinencijom, vrtoglavicama, ne vidi… – rekla je Irena Vrdoljak.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje