Povežite se s nama

Međimurje

Odzvonilo držanju pasa na lancima, a zabranjeno i nakon 60 dana usmrćivati neudomljene životinje

Objavljeno:

- dana

PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Kada je na sam Međunarodni dan zaštite životinja, 4. listopada, izglasan dugo očekivani novi Zakon o njihovoj zaštiti, brojni aktivisti za prava životinja nisu skrivali svoje oduševljenje.

Naime, novi Zakon donosi novosti od kojih bi svi trebali imali koristi – životinje, njihovi vlasnici, ali i jedinice lokalne samouprave, gradovi i općine.

Čipiranje

– Novi Zakon bolji je od dosadašnjeg, iako ni taj nije bio loš. No, problem je bio što se nije provodio. Novi Zakon propisuje cijeli niz alata za prevenciju, koje mogu koristiti različite inspekcije i jedinice lokalne samouprave. Samo prevencija donosi stvarne promjene, jer jedino na taj način će se riješiti problem napuštanja i zlostavljanja životinja – rekla nam je Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelj“ iz Čakovca.

Prema procjenama, u Međimurju još uvijek polovica pasa nije čipirana

A koje su najveće promjene u novom Zakonu? Možda i najveća novost je da skloništa za životinje više ne smiju usmrćivati ljubimce koji nakon 60 dana ne nađu novi dom.

– Naše sklonište nikada nije provodilo eutanaziju, a dobro je što je ona sada zabranjena i drugim takvim institucijama nakon proteka 60 dana. Nažalost, do sada su skloništa malo radila na oglašavanju napuštenih životinja i kampanjama za njihovo udomljavanje. Sada će biti prisiljena to raditi – dodaje Hampamer.

30-50 tisuća kuna propisana je kazna za jedinice lokalne samouprave koje ne osnuju sklonište za životinje

Novost je i da do 30. lipnja 2018. godine svi gradovi i općine na svojim područjima moraju provesti kontrolu svih pasa, odnosno čipirati sve one koji do sada nisu označeni. Prema procjenama čakovečkog Skloništa „Prijatelj“, u Međimurskoj županiji čak polovica pasa nije čipirana.

Propisana kazna

Vrlo je važna odredba vezana za skloništa za napuštene životinje. Iako je stari Zakon već propisao da ih moraju osnovati jedinice lokalne samouprave, nije bila propisana kazna za nepridržavanje. Ona sada postoji i iznosi od 30 do 50 tisuća kuna. Rok za gradnju skloništa je 31. prosinca sljedeće godine. Općine koje ne mogu same osnovati sklonište mogu potpisati ugovor s nekim od aktivnih skloništa, a postoji ideja da se omogući da više jedinica lokalne samouprave otvori zajedničko sklonište.

Skloništa će više morati raditi na kampanji za udomljavanje životinja

– Županije su dobile zaduženje osnovati koordinacijsku skupinu koja u godinu dana mora donijeti plan zbrinjavanja životinja. Kako u Međimurju postoji veliki problem sa psima u romskim naseljima, gdje bi trošak čipiranja bio prevelik za tamošnje općine, dobili smo nagovještaj da bi taj iznos na sebe moglo preuzeti Ministarstvo poljoprivrede. „Ničijih“ pasa u Međimurju prema procjenama ima više od 3000 – otkriva voditeljica čakovečkog Skloništa.

Veće ovlasti

Novi Zakon također predviđa osnivanje jedinstvenoga informacijskog centra na nacionalnoj razini. Ministar, veterinarski inspektor, ali i jedinice lokalne samouprave, mogu donijeti odluku obvezne kastracije na područjima gdje ima mnogo pasa.
– Zabranjuje se i trajno vezivanje pasa, a svaki će uzgajivač biti registriran. Pozitivna novost je i da se nakon korištenja u pokusima životinje prije usmrćivanja moraju ponuditi na udomljavanje – dodala je Hampamer.

U Međimurskoj županiji u posljednje četiri godine broj napuštenih pasa se utrostručio, a taj trend trebala bi promijeniti primjena novog Zakona

Od ostalih novosti treba spomenuti da se zabranjuje držanje bilo koje vrste divljih životinja u cirkusu, a domaće se mogu držati samo pod uvjetom da ne rade ništa neprirodno. Zabranjeno je i trčanje životinja uz motorno vozilo u pokretu, pucanje u životinje, bacanje petardi, čupanje perja živoj peradi i korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šume, osim u slučajevima kada nepristupačnost terena ne ostavlja drugu mogućnosti. Važna je i odredba prema kojoj se za rasplod ne smiju koristiti životinje koje nisu spolno zrele, kao ni one koje nisu spremne za parenje ili su pak iscrpljene i ozlijeđene.

Veće ovlasti dobili su i komunalni redari, koji smiju ući u dvorište i provjeriti u kakvim uvjetima žive životinje, jesu li čipirane ili kastrirane. Također, smiju od vlasnika na uvid tražiti dokumente o životinji.

Subvencioniranje čipiranja jeftinije nego zbrinjavanje

Općina Sveti Juraj na Bregu nema problema s neoznačenim psima. Naime, dva mjeseca prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja, ova je općina već provela čipiranje pasa.
– U suradnji s veterinarima Bioinstituta koji su provodili cijepljenje pasa, organizirali smo i čipiranje. Općina je na sebe preuzela trošak označavanja, tako da smo sada jedna od rijetkih općina koje imaju evidenciju pasa i njihovih vlasnika. Naime, imali smo sve više problema koje su izazivali psi lutalice napadajući druge domaće životinje, a u dva navrata napadnuti su jeleni na obližnjoj farmi. Kako psi nisu bili čipirani i nisu se znali njihovi vlasnici, oštećene stranke naknadu štete tražile su od Općine. Još ćemo u siječnju nuditi mogućnost subvencioniranja čipiranja, a nakon toga sve vlasnike koji se neće pridržavati novog Zakona prijavit ćemo veterinarskoj inspekciji – rekao nam je načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović.
Općina ovog trenutka s čakovečkim Skloništem „Prijatelj“ ima ugovor oko zbrinjavanja napuštenih životinja.
– Sklonište često ima popunjene kapacitete, tako da ćemo morati tražiti drugo rješenje. Vjerujem kako će se omogućiti da više općina osnuje zajedničko sklonište, jer se ne mogu u isti koš staviti općine s nekoliko tisuća stanovnika i one s nekoliko stotina – zaključuje načelnik Nagrajsalović.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje