Povežite se s nama

Međimurje

Opasnost vreba od legalnih droga koje nisu zakonski kontrolirane

Objavljeno:

- dana

LEGALICE

Posljednjih je godina na tržištu sve više novih droga, takozvanih legalica, koje se mogu slobodno kupiti u tobako ili smart shopovima, online ili drugim specijaliziranim trgovinama.

Riječ je o naizgled bezopasnim proizvodima u obliku osvježivača zraka ili soli za kupanje koji sadrže prirodne ili češće sintetičke tvari s psihoaktivnim djelovanjem. Posebno zabrinjava što su takvi proizvodi dostupni mladima koji ih mogu lako nabaviti te je poznat slučaj 15-ogodišnjeg dječaka koji je 2015. godine preminuo u Zagrebu nakon što je “pušio” upravo jedan takav “osvježivač zraka” koji je kupio u obližnjem smart shopu.

Edukacija

Korištenje legalica bilo je uočeno i među mladima u Međimurskoj županiji te je županijski Zavod za javno zdravstvo još 2013. godine proveo opsežno istraživanje među mladima o korištenju droga, pa su u upitnik bila uvrštena i pitanja o novim drogama. Istraživanje je provedeno među učenicima osnovnih (7. i 8. razr.) i srednjih (2. razr.) škola, a rezultati su bili zabrinjavajući.

Ovisno o sredstvu, neki postaju ošamućeni, a drugi agresivni i nervozni

Prema riječima Diane Uvodić-Đurić iz Zavoda, ispostavilo se da je kod učenika 7. i 8. razreda osnovne škole oko 2 posto učenika probalo nove droge, a kod srednjoškolaca ti su postotci drastično rasli. Svaki treći srednjoškolac je probao nove droge i svaka deseta srednjoškolka.

– Kada smo se suočili s ovakvim rezultatima, krenuli smo u edukaciju nastavnika u školama i roditelja na roditeljskim sastancima, jer se tada malo znalo o tim proizvodima. Vrhunac korištenja legalica bio je tijekom 2015. i 2016. godine, a od tada se čini da se situacija polako smiruje, barem prema dojmu koji se danas može steći iz naših kontakata koje imamo sa školama – kaže Uvodić-Đurić, koja u Zavodu vodi Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Internet

No, s djecom i mladima uvijek treba biti na oprezu, pa je o problemu novih droga naša sugovornica početkom ove godine napisala opsežan članak za časopis za promociju zdravlja “Nove staze”.

Prema iznesenim informacijama, tzv. legalice najčešće se proizvode izvan Europe te je prije nekoliko godina utvrđeno više od 651 internetskih stranica preko koje su se mogla kupiti takva sredstva, ali se kontinuirano reklamiraju i niču nove stranice i novi proizvodi.

– Promjene i novosti u tom su području vrlo brze, pa je uspostavljen EU sustav ranog upozorenja koji prima obavijest o pojavi nove droge jednom tjedno. Problem je u tome što se neke supstance mogu staviti na listu zabranjenih tvari, ali proizvođači naprave neznatne promjene u molekuli, nazovu je drugim imenom i pod novim nazivom na tržište stave novi proizvod, ali s jednako štetnim utjecajem na zdravlje – objašnjava liječnica, ističući kako se sustav ranog upozoravanja planira uspostaviti i na županijskoj razini. Edukacija nastavnika, roditelja i šire javnosti provodi se kontinuirano od 2014. godine, pa su danas ljudi ipak bolje informirani o toj problematici, zaključuje.

“Osvježivač” Galaxy najpopularniji

Među mladima osobito su popularni sintetski kanabinoidi, koji u mozgu stvaraju psihoaktivni učinak sličan THC-u iz marihuane. Na tržište najčešće dolaze u obliku biljnih mješavina poprskanih ili natopljenih sintetskim kanabinoidima. U trgovinama se najčešće prodaju kao osvježivači zraka poznati pod nazivima Galaxy, Spice, Atomix, Rainbow i drugima. U istraživanju koje je međimurski Zavod za javno zdravstvo proveo među međimurskim učenicima 2013. godine ispostavilo se da je upravo Galaxy najčešće korišteno sredstvo među mladima. Stoga se Galaxy često koristi kao sinonim za nove droge “legal highs”. Osim kao osvježivači zraka, legalice se na tržištu mogu naći i u obliku soli za kupanje i gnojiva za biljke ili u obliku smola, praha, kristala, ulja i tableta. Na proizvodu je najčešće naznačeno da nije za ljudsku konzumaciju, no to ne sprečava mlade da ih “puše” u obliku jointa ili konzumiraju na sličan način. Najveći problem je što, za razliku od klasičnih ilegalnih droga, ovi proizvodi ne podliježu zakonskoj kontroli. Prema načinu djelovanja dijele se na stimulanse, depresore središnjega živčanog sustava, halucinogene i sintetske kanabinoide.

Utjecaj

Brojni su znaci konzumiranja droga kod mladih, kao što su neobjašnjive promjene u ponašanju (agresivnost, nervoza), česte promjene raspoloženja, laganje i problemi u školi. Fizičke promjene su vrtoglavica, crvene oči, ubrzan rad srca, mučnine i slabosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje