Povežite se s nama

Međimurje

Pomoć od 500 kuna primat će 82 studenta

Objavljeno:

- dana

MURSKO SREDIŠĆE

Grad Mursko Središće prvi put je dodijelio jednokratnu novčanu pomoć studentima koji su upisani kao redoviti studenti u akademskoj godini 2015./2016., odnosno studentima koji imaju prebivalište na gradskom području.

Podsjećamo, još početkom veljače ove godine raspisan je Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za studente s područja Grada Mursko Središće, te su ubrzo počele stizati i prijave. Njihov broj i ukupni iznos osiguranih sredstava u gradskom proračunu omogućili su dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 500 kuna za 82 prijavljena studenta. Prijem stipendista održan je u petak, 23. rujna, u Gradskoj vijećnici. Njihov domaćin, gradonačelnik Dražen Srpak, imao je osim isplate jednokratne novčane pomoći dodatne razloge da ugosti studente. Naime, u ovoj je prigodi želio doznati koji sve problemi tište studente iz Murskog Središća, koje su njihove stvarne potrebe i želje te kako im Grad u njihovom rješavanju može pomoći. Inače, kako bi se studentima omogućilo lakše studiranje, Grad Mursko Središće je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu 10 studentskih kredita za studije neodređenog smjera. Kriteriji za dodjelu spomenutih studentskih kredita su materijalni i socijalni položaj, opći uspjeh u prethodnom školovanju za učenike koji se upisuju na prvu godinu studija, odnosno prosječne ocjene svih položenih ispita za studente viših godina i uspjeh na natjecanjima. Studentski krediti dodjeljuju se u iznosu od 1.000 kuna mjesečno za studij u Zagrebu ili na području udaljenijih gradova u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. Također, svakog mjeseca se s 500 kuna kredita pomaže studentima koji visokoškolsko obrazovanje stječu na području gradova Čakovca i Varaždina. Gradonačelnik je saslušao konstruktivne prijedloge za poboljšanje uvjeta i kriterija za dobivanje, ali i za vraćanje studentskih kredita. Primjerice, tijekom rasprave spomenut je kriterij prosjeka ocjena od 4,5. Riječ je o uvjetu da se studentski kredit u cijelosti vraća od strane Grada, a koji je ocijenjen previsokim te je gradonačelnik obećao da će razmisliti o spuštanju istog na 4,0, što su studenti s odobravanjem prihvatili. Također, raspravljalo se o modalitetima dodjele studentskih kredita koji bi se temeljili na socijalnom statusu i statusu izvrsnosti.

– O svemu tome treba dobro promisliti, odvagnuti koje su dobre strane takve dodjele te ujedno analizirati moguće negativnosti. Grad želi i nadalje poticati sve studente i s visinom dodjele studentskih kredita, za koju smatramo da je jako bitan parametar, jer 1.000 kuna je zasigurno iznos koji potrebitima omogućava studiranje, dok bi s 300 kn to bilo onemogućeno – upozorava gradonačelnik Srpak.

Dodao je da svaki student koji je dosad imao prosjek minimalno 2,5 nije imao obvezu u cijelosti vraćati glavnicu.
– Kamate ionako financira grad, a studenti koji su imali prosjek 4,5 ili više nisu vraćali ništa – naglasio je Srpak.
Na sastanku su neki od studenata iznijeli informacije o bespovratnim studentskim stipendijama po nekim međimurskim općinama, koje, kako se pokazalo, nisu bile točne. Naime, neke od općina zauzele su stav da se stipendije dijele svim redovnim studentima. Primjerice, Općina Kotoriba dodjeljuje 16 stipendija u iznosu od 300 kuna studentima koji studiraju u Čakovcu ili Varaždinu, a 500 kuna izdvaja za studente koji studiraju u udaljenijim gradovima.

Povoljniji uvjeti

Grad Mursko Središće će idućih godina nastaviti s dodjelom jednokratnih studentskih potpora te dodjelom studentskih kredita u većem broju i pod povoljnijim uvjetima.
– Sve to i nadalje će se provoditi sukladno kriteriju pravičnosti i prema održivim mogućnostima proračuna. Svim studentima želimo da u roku i sa što boljim uspjehom završe fakultete i dobiju posao u struci – zaključio je Srpak.

POTEZ

Gradonačelnik razmišlja o spuštanju kriterija za obvezu vraćanja kredita u cijelosti, koji se odnosi na prosjek ocjena 4,0, što su studenti oduševljeno prihvatili

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje