Povežite se s nama

Međimurje

Porcijunkulovo 2015.: Dobra zabava uz šest koncerata na glavnoj čakovečkoj pozornici

Objavljeno:

- dana

SVI U ČAKOVEC

Iako bi svi koji su bili na lanjskom Porcijunkulovom rekli da će čakovečki Turistički ured teško nadmašiti prošlogodišnje događanje, Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca, uvjerena je u suprotno. Štoviše,sigurna je da će baš ovo, 51. Porcijunkulovo biti najbolje do sada.

Dovoljno je letimice preletjeti pogledom preko šestodnevnog programa proštenja – kako ravnateljica voli nazivati ovo događanje, jer riječ “festival” smatra pompoznom i pretencioznom za narodnu veselicu – i vjerovati joj na riječ. 

Više od 200 izlagača

Već same brojke govore u prilog njezinoj tvrdnji. Osim koncerata na glavnoj pozornici, svaki će ugostitelj imati priliku organizirati vlastiti program, do polovice srpnja prijavljeno je 230 izlagača – što je za 40-ak više nego lani – a prijave i dalje pristižu, Međimurska će pogača bili dvostruko dulja nego lani, jer ona lanjska se razgrabila za dvadesetak minuta, šarenih će kišobrana koji “natkrivaju” glavnu ulicu umjesto 1000, koliko ih je bilo prošle godine, ove biti 2500, Čakovec je u vrijeme Porcijunkulovog posjetilo 200 tisuća ljudi.

– Ovo će Porcijunkulovo po mnogo čemu biti drukčije i posebno. Jedan od noviteta svakako je samo trajanje manifestacije, koje smo sapet produljili na šest dana. Tako da ga zovemo 5+, kaže Boška Ban Vlahek, kojoj je ovo tek druga zaredom godina u ulozi voditeljice, dakle i alfe i omege događanja. Druga i obje rekordne.

Po čemu će se ono, osim po većim brojkama, razlikovati od prošlogodišnjeg, koje je također bilo rekordno do tada?
Noviteta je puno. Na primjer, valja spomenuti izložbu “Egzotika Međimurja”, 3D uličnu sliku Danijela Drvenkarara, koju će autor izložiti u Ulici kralja Tomislava, kod zgrade HZZO-a, te izložbu skulptura od šibica autora Tomislava Horvata u zgradi Scheir.    
 

Vizualni dio manifestacije osim kišobrana obilježit će i instalacija međimurskih licitarskih srca 

Prošle su godine nastupili najbolji s estrade iz svojih žanrova – Severina, Massimo, Zvonko Bogdan, Klapa Intrade i Tomislav Bralić…Tko su glavni pjevački aduti ove godine?
Na glavnoj pozornici na Trgu Republike očekuje nas šest velikih koncerata. Prvi će dan, u četvrtak, građane zabavljati Kićo Slabinac i tamburaški orkestar, a slijede ih Gibonni i Vlatko Stefanovski trio, Klapa Rišpet, Dražen Zečić, Željko Joksimović i Fosili. Posjetitelji će se svakodnevno moći zabavljati i na nekoj od čak šest pozornica u centru grada, a programi započinju nakon završetka koncerata na glavnoj bini. Vrijedi napomenuti da su svi programi i koncerti u potpunosti besplatni.
Ove godine nema ženskih izvođača?
Naravno da nema. Boška je birala po svom ukusu. Željko ostaje u Čakovcu, nadamo se trajno.

Manifestacija je 2014. čak sa 70 posto bila financirana iz Fondova EU, zahvaljujući projektu “4 towers”, koji se temelji na zajedničkom kulturno-povijesnom naslijeđu gradova partnera Nagykanizse – Koprivnice – Kapošvara – Čakovca. Koriste li se fondovi i ove godine?
Ove godine manifestacija se samo djelomičmo financira iz fondova Europske unije, upravo zahvaljujući projektu “4 towers”, a čiji završetak je i službeno prvog dana manifestacije 30. srpnja 2015.

Lanjski je proračun bio 600 tisuća kuna. Koliko se planira potrošiti ove godine?
Ove godine zahvaljujući sponzorima imamo više sredstava na raspolaganju, a o financijskom dijelu razgovarat ćemo kad “podvučemo crtu”, nakon manifestacije.

Lani je jedna od glavnih atrakcija bila 1000 kišobrana otvorenih nad glavnom ulicom, spremate li nešto slično i sada?
Šarenilo kišobrana mnoge će oduševiti i ove godine, s time da će ih biti čak dvostruko više, oko 2000, i u mnogo više boja i u većoj površini. Ulica kišobrana se produžuje, čemu se građani posebno vesele. Vizualni dio manifestacije osim kišobrana obilježit će i instalacija međimurskih licitarskih srca koja će biti postavljena u Ulici J.J. Strossmayera.

Humanitarni karakter

Porcijunkulovo je s vašim dolaskom poprimilo i humanitarni karakter. Lani je prihod od prodaje međimurskih štrukli išao za Udrugu udomitelja djece kako bi se djeci omogućio odlazak na more. Organizirate li možda neku akciju ove godine?
Ni ove godine neće nedostajati akcija humanitarnog karaktera – prilozi od degustacije poznate međimurske pogače idu Udruzi udomitelja djece. Osim pogače, građani će moći isprobati i delicije Tvrtka Šakote i Marka Palfija, u akciji pod nazivom “Mali sendvič za veliko srce” – prihod od prodaje namijenjen je za pomoć oboljelima od down sindroma Međimurske županije. Cijelo Porcijunkulovo, kao i sva druga događanja u Čakovcu, ne bi bila moguća bez podrške gradonačelnika Stjepana Kovača. 

Uz svjetovni i bogati duhovni program

Događanje su podržali i gradonačelnik Stjepan Kovač te gvardijan čakovečkog samostana fra Željko Železnjak. Gradonačelnik Kovač predstavio je humanitarnu akciju, na otvaranju 31. srpnja kad će se održati aukcija potpisanih sportskih dresova za financiranje operacije oka Lovre Pergara iz Mihovljana. Dobrovoljni prilozi prodaje međimurske pogače također će ići u humanitarne svrhe.

Fra Železnjak najavio je trodnevnu pripremu u čast Gospe od Anđela, koju će voditi gvardijan našičkog franjevačkog samostana fra Zoran Bibić. Na sam blagdan Porcijunkule, 2. kolovoza, u dvorištu samostana održat će se sveta misa koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Prije mise će se održati svečana procesija na kojoj će po prvi put biti nošena slika, dar Zrinske garde Čakovec. Na sam blagdan Gospe od Anđela, kao što je to i običaj, mise će se služiti i na slovenskom te mađarskom jeziku.

KONCERTI: Glavna pozornica

Četvrtak, 30. srpnja
Kićo Slabinac

Petak, 31. srpnja
Gibonni & Vlatko 
Stefanovski trio

Subota, 1. kolovoza
Klapa Rišpet

Nedjelja, 2. kolovoza
Dražen Zečić

Ponedjeljak,3. kolovoza
Željko Joksimović

Utorak, 4. kolovoza
Fosili

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje