Povežite se s nama

Međimurje

ŠAF će prvi u Hrvatskoj cijelu arhivu filmova imati u digitalnom obliku

Objavljeno:

- dana

ANIMACIJA JE “IN”

Jedan od najstarijih hrvatskih kinoklubova – Škola animiranog filma (ŠAF) Čakovec – prva u Hrvatskoj digitalizirat će arhivu svih svojih filmova.

U digitalizaciju filmova krenuli su prošle godine zbog retrospektive ŠAF-ovih filmova, a ove godine digitalizacija bi trebala biti provedena do kraja.

Brojne aktivnosti

NAGRADE: Glazbeni animirani spot “Wake me up“ i filmovi “Ništ’ me ne zanima“, “Mali pauk” i “Moje najdraže drvo” nagrađeni su na međunarodnim festivalima

– Digitalizaciju starih filmova ŠAF-a provodimo uz pomoć Hrvatskoga audiovizualnog centra i Grada Čakovca. Mnogi vjerojatno ni ne znaju, ali HAVC ima jednu kategoriju zaštite audiovizualne građe gdje je moguće provesti takve projekte, koje i financijski podupire – rekla je Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica ŠAF-a.
Iza udruge koja se već više od četiri desetljeća bavi filmskom produkcijom djece i mladih još je jedna uspješna godina. O tome, ali i planovima za dalje razgovarali smo s voditeljicom ŠAF-a Jasminkom Bijelić Ljubić.

Koje su sve aktivnosti obilježile prošlu godinu?  
U prošloj godini ostvarili smo 40-ak minuta animacije, što je jako puno, a to je rezultat velikog broja djece s kojima radimo. Naime, ŠAF ima 77 redovnih članova, s kojima radimo na mjesečnoj bazi. Osim toga, nekoliko filmova naših polaznika ostvarilo je rezultate na domaćim i međunarodnim festivalima.

Što biste izdvojili?
Naš član Ivan Munđar, 14-ogodišnjak, realizirao je animirani glazbeni spot “Wake me up” koji je rađen tehnikom crteža na papiru. Spot se može vidjeti na komercijalnim televizijskim programima, prikazan je na Dubrovnik film festivalu, dok je na 54. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Makarskoj dobio prvu nagradu dječjeg žirija. Ponosna sam što je Ivanov spot prikazan i na velikom Camera Zizanio i Olympia International Film Festival for Children u prosincu u Grčkoj, na kojem dugo godina nismo sudjelovali, a u selekciju tog festivala ušao je još jedan naš film “Ništ’ me ne zanima“. Filmovi “Mali pauk” i “Moje najdraže drvo” od 8. do 15. listopada prikazani u čak tri kina na Mill Valley film festivalu (San Francisco) u profesionalnoj produkciji. Počasna gošća ovog festivala bila je Nicole Kidman. Film “Moje najdraže drvo” prikazan je i na International Animation Festival Hiroshima.

ŠAF je aktivan i na području radionica, a jedan od projekata u kojima sudjelujete je EDIT Comics?
Da. Uz VANIMU iz Varaždina, koja je nositelj, ŠAF je u 2016. bio dio nacionalne platforme pod nazivom EDIT Comics, kojem su ciljevi međusobna razmjena programa, projekcije edukativnih filmova za učenike osnovnih škola, izložbe i promocije stripova. U prošloj godini realizirano je i jako puno radionica za osnovnoškolce, a osim u Međimurskoj županiji, puno smo radili na području Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije.

“Moja želja je aktivirati ljude srednje životne dobi da se iz hobija priključe radu na animaciji.”Jasminka Bijelić

Aktivni ste i u provođenju edukacije o animaciji za školarce?
Više od 300 učenika iz cijele Hrvatske u prošloj godini odslušali su predavanja o animaciji, a neki su se okušali i u praktičnom radu. Postoji veliki interes osnovnoškolaca za animacijom, a uz redovne produkcije za učenike, planiramo proširiti djelatnost i na djecu iz vrtića.

U Chicago i Auburn

Koji su planovi za ovu godinu?
Nakon vrlo uspješne 2016. godine, nastavljamo s prijavama na 15-ak domaćih i svjetskih festivala gdje bismo željeli nastupiti. Tradicionalno ćemo nastupiti na ovogodišnjem, 8. VAFI-ju, na kojem sudjelujemo od početka, a tu su i međunarodni festivali: Međunarodni festival dječjeg filma u Chicagu, najstariji američki natjecateljski festival dječjeg filma i obimom programa najveći takve vrste u svijetu, koji se održava u listopadu, te Međunarodni festival filma za djecu i mlade u Auburnu u Australiji.

Od ostalih aktivnosti, što biste izdvojili?
U povodu Svjetskog dana animacije organizirali smo radionicu pod nazivom “Animacija u tri skoka”, na kojoj su uz djecu i mlade sudjelovali njihovi roditelji, bake i djedovi. Kao rezultat te radionice nastao je jedan kratak film. Međutim, kroz tu radionicu sam se uvjerila da postoje ljudi srednje dobi koji su jako kreativni i imaju se potrebu izraziti. Stoga je moja osobna želja aktivirati tu dobnu skupinu da se iz hobija priključi radu na animaciji. ŠAF će se u ovoj godini više aktivirati u Zajednici tehničke kulture Međimurske županije kroz volontersko sudjelovanje u njihovim radionicama. U pripremi je 24. Internacionalna filmska radionica, kao naš nekakav temeljni međunarodni projekt, koja će tijekom lipnja biti održana u Čakovcu. Osim djece iz inozemstva, uključit ćemo djecu iz Varaždinske i Međimurske županije, a najavljen je i dolazak djece i voditelja iz SAD-a.

ŠAF SE BAVI I “OZBILJNOM” PRODUKCIJOM
– Za animaciju i stvaranje crtića danas vlada veliko zanimanje osnovnoškolaca. Nažalost, svi koji žele ne mogu se uključiti u ŠAF-ovu redovnu djelatnost, ali zato svima njima omogućavamo da se u naš rad uključe kroz radioničke programe tijekom cijele godine – rekla je Jasminka Bijelić Ljubić, voditeljica ŠAF-a, koji se uz dječju produkciju bavi i produkcijom namjenskih filmova.
– Javnosti je to možda manje poznato, no realizirali smo pet filmova, od čega dva u prošloj godini, o zbrinjavanju otpada za Grad Čakovec. Tako smo radili film za Čakom, i to za kampanju “Kam se koje smeče meče”, koja je namijenjena edukaciji vrtićke i školske djece, s obzirom na to da Grad Čakovec vrlo uspješno rješava problem sortiranja otpada i ima razvijen sustav – istaknula je.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje