Povežite se s nama

Međimurje

Selničani sa sjetom pamte naftaše, fašničare i težake

Objavljeno:

- dana

Tradicija

Učenici i nastavnici Graditeljske škole Čakovec i Osnovne škole Selnica ove su se godine našli u zajedničkom projektu naslovljenom “Selnički dvori“.

Kulturno nasljeđe

Naime, polaznici i zaposlenici obiju spomenutih obrazovnih ustanova osmislili su i za razgled postavili izložbu povijesnoga i kulturnog nasljeđa Selnice. Izložba je predstavljena u sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec u petak, 16. prosinca, uz prigodan program koji je obilovao glazbenim, plesnim, scenskim i multimedijalnim izričajem. U njemu su sudjelovali dobro uvježbani osnovci odjeveni u narodne nošnje i srednjoškolci, a za svoje glumačke i pjevačke izvedbe zavrijedili su pljesak okupljene publike.

– Zahvaljujem svima koji su bili uključeni u projekt na entuzijazmu, posebno učenicima koji su uživali u osmišljavanju njegove prezentacije – naglasila je Anica Rašperger, ravnateljica Osnovne škole Selnica.

Osim njihovih roditelja i prijatelja, u scenskim nastupima su uživali i djedovi i bake. Predvorje u prizemnom dijelu sportske dvorane pokazalo se idealnim prostorom za izlaganje uvećanih reproduciranih fotografija koje prikazuju svakodnevni život i rad vrijednih mještana Selnice, odnosno njihovo kulturno nasljeđe. 

Posjetitelji su ih mogli vidjeti kako obavljaju svakodnevne težačke poslove na svojim imanjima, a bilo je tu i čuda tehnike – poput jednog od prvih automobila u Selnici, koji je pripadao tvrtki za eksploataciju “crnog zlata“. Podsjećamo, selničko je naftno polje jedno od najstarijih u svijetu. 

Dva su nalazišta bila u proizvodnji, Singerovo polje i Rakyjev brijeg. Iz povjesnice doznajemo da je bušotina br. 4 stavljena u proizvodnju 17. studenoga 1900. godine, a naftu je bušio W. Singer. Ona je bila takve kvalitete da se u neprerađenom obliku mogla koristiti kao pogonsko gorivo za dizel-motore. Transport nafte obavljan je u prvo vrijeme cisternama s konjskom zapregom. 

No, od 1901. do 1904. godine bio je izgrađen i prvi naftovod u nas, dužine četiri kilometra, od Selnice do željezničkoga kolodvora u Murskom Središću. Proizvodnja nafte u Selnici trajala je do 1952. godine. 

Posjetitelji su tako u staklenim vitrinama mogli razgledati modele selničkih naftnih tornjeva, ali i Pikača od jednog metra, tradicijske maske koja ima status nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. 
Inače, u ovoj prigodi održan je i božićni sajam suvenira i uporabnih predmeta učeničke zadruge KRUGG. Izložba je otvorena za razgled do kraja siječnja 2017. godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće sporazumom utvrdile put prema gradnji nove škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o izgradnji nove škole u Nedelišću, kojim su definirana i pitanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj lokaciji, nadomak sportskog centra Aton.

Međimurska županija zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za idejni projekt, o čemu ovisi način realizacije projekta. Županija se obvezala, sukladno proračunskim mogućnostima, pratiti izgradnju škole, no omjer financiranja će ovisiti o odobrenim novčanim sredstvima.

S obzirom na blizinu Nacionalnog gimnastičkog centra Aton, ovim sporazumom definirana je mogućnost da učenici koriste sportsku dvoranu Atona u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, što će Općina Nedelišće osigurati vlastitim sredstvima, u slučaju da idejni projekt izgradnje škole dobije suglasnost resornog Ministarstva.

Župan Matija Posavec naglasio je da se važnost ovog ulaganja u obrazovanje ogleda i u činjenici da je potreba za novom školom u Nedelišću iskazana još prije 20-ak godina.

– S naše strane smo učinili sve da otvorimo put prema gradnji nove škole, projekta koji bi predstavljao značajan korak naprijed u razvoju obrazovanja u Međimurju i našoj najvećoj općini. Sada je na potezu država, a kada situacija bude jasna, pristupit ćemo realizaciji ovog sporazuma ili pronalaziti nove opcije – rekao je župan, dodavši da je u ovom trenutku jedino sigurno da Međimurska županija neće odustati.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je županu na podršci te izrazio nadu da Ministarstvo neće uskratiti suglasnost: “Gradnjom nove škole ne samo da bismo podigli standard života u našoj općini ulaganjem u jedno od vitalnih područja, već bismo, uz suglasnost Županije i prijenos vlasništva nad objektima stare škole u ruke Općine, dobili vrijedne prostore za naše udruge i javne potrebe.”

Nastavite čitati

Međimurje

Početak postupka za priključenje na javni sustav odvodnje – kanalizaciju naselja Novakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurske vode poslal se obavijest o o početku postupka za priključenje na javni sustav odvodnje – kanalizaciju naselja Novakovec, na podrućju Općine Podturen.

– Poštovani građani naselja Novakovec! Obavještavamo Vas da će Međimurske vode d.o.o. Čakovec kao nositelj izgradnje sanitarne kanalizacijske mreže naselja Novakovec, započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Vašem naselju, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine. Od srijedu 27.03.2024. godine (ovisno o vremenu) u Vašem naselju predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i uz Vašu suradnju prikupljat će potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za vaš objekt, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja. Kada sa predstavnikom Međimurskih voda dogovorite položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju), pozivamo Vas na sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju, dana 27.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama Društvenog doma Novakovec, u
razdoblju od 12,00-18,00 sati. Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije – stoji u objavi Međimurskih voda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje