Povežite se s nama

Međimurje

SOBOČAN- interijeri zamašnjak središćanskog gospodarstva

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Tvrtka “SOBOČAN-interijeri“ je u 16 godina poslovanja postala perjanica i uzor privređivanja u dizajniranju te proizvodnji namještaja s pripadajućom opremom, a taj kotač zamašnjak središćanskog gospodarstva lani je donio 57 novih radnih mjesta u Međimurje.

Podsjećamo, već nekoliko godina u najsjevernijem gradu Međimurske županije svjedočimo pozitivnom trendu u padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti. U zadnje četiri godine nezaposlenost je prema podacima HZZ-a u Murskom Središću pala za 42 posto, dok se ujedno bilježi stalni rast zaposlenosti. Pokazatelji su iz mjeseca u mjesec bolji i tvrtke poput Sobočan interijera su u spomenutom razdoblju udvostručile broj radnih mjesta. Ova obiteljska tvrtka dobitnica je brojnih priznanja, između ostaloga zahvaljujući proizvodnim investicijama koje su prepoznate od ekonomskih stručnjaka koji ih svrstavaju među najbolje u Hrvatskoj. Riječ je o poduzeću koje svoj rad temelji na proizvodnji namješta višeg kvalitativnog razreda za prodajne i poslovne prostore, te bilježi stalan porast prihoda i rast izvoza. Primjerice, ukupni prihodi poduzeća su 2015. u odnosu na 2014. godinu povećani za 28,89 posto. Ovih dana su tvrtku kojom od 2000. godine uspješno rukovodi Franjo Sobočan posjetili gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, saborski zastupnik Darko Horvat, te predsjednik VMO Mursko Središće. U ovoj prigodi obišli su i susjednu tvrtku “Inter – viličari“.

– Još jednom smo se uvjerili u svakodnevno širenje poslova i proizvodnje u spomenutim tvrtkama. Najviše nas raduje stalno novo zapošljavanje, a kada je riječ o ulaganjima, domaćini su nas upoznali s daljnjim planovima razvoja njihovih poduzeća. S tim ciljem je nedugo bilo i promjena prostornog plana – naglasio je čelni čovjek grada na Muri.

SOBOČAN – interijeri su za svega nekoliko godina udvostručila broj dobro plaćenih zaposlenika

Dodao je da je tvrtka SOBOČAN-interijeri za svega nekoliko godina udvostručila broj zaposlenih i mnogi mladi ljudi u njenim modernim pogonima su pronašli posao uz vrlo solidna primanja. To ne čudi jer je upravo ta tvrtka među prvima na hrvatskom sjeveru započela proces povećanja plaća. Domaćini i gosti između ostaloga razgovarali su o problemima manjeg dijela mladih, koji se zbog blizine Austrije i većih zarada odlučuju na promjenu radne sredine. Zaključili su da će ovakva migracija radnika povećanjem zarade postati neisplativom. Znaju to dobro u SOBOČAN-interijerima koji posluju sa najrenomiranijim svjetskim tvrtkama. Njihovi namještaj koji izlazi iz proizvodnih hala u Murskom Središću ugrađuju se u butike najprodavanijih robnih marki diljem Europe, Azije, Egipta, a ima ih i u Dubaiju. Široj javnosti manje je poznato da su sa svojim proizvodima čak prisutni i u Ligi prvaka opremajući privremene trgovine na nogometnim stadionima. Inače, trenutno zapošljavaju 150 djelatnika, ali gotovo svaki mjesec primaju nove radnike. Edukacija zaposlenih i potencijalnih zaposlenika, učenika srednjih škola, u ovoj su tvrtki koja ima vlastiti multimedijalni centar normalna stvar te ne čudi da ona prema svim EU mjerilima ostvaruje brz i kvalitetan rast. Dijelom ga zasigurno zahvaljuje i dobroj suradnji s lokalnom zajednicom, odnosno Gradom Mursko Središće koji je 2013. godine oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa sve poduzetnike koji ulažu više od tri milijuna kuna u nove gospodarske objekte.

Nove investicije u građevinskom sektoru

 Zahvaljujući privatnim investicijama domaćih poduzetnika u Murskom Središću se ponovno mogu vidjeti građevinske dizalice. Nakon što je u Istarskom naselju prošle godine počela nicati nova stambena zgrada sa dvadesetak stanova nedugo iza toga započela je gradnja dječjeg vrtića te Doma za starije. U izgradnju potonjeg objekta Franjo Sobočan ulaže 15 milijuna kuna i riječ je o najmodernijoj – vrlo kvalitetnoj gradnji. Tako će Dom za starije i nemoćne biti jedan od najmodernijih u okruženju s korisnom površinom od oko 2.200 metara četvornih. Uvjeti za boravak 70 korisnika u njemu će biti potpuno “europski“.

S proizvodima su prisutni i u Ligi prvaka jer opremaju privremene trgovine na nogometnim stadionima 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje