Povežite se s nama

Međimurje

Totalni hit među Vrapčićima iz Šenkovca je juha od raštike koju su sami uzgojili u vrtu!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

“Zovemo se vrapčići, prirode čuvari, takvi ćemo ostati kad budemo stari” – odjekivalo je prostorijama dječjeg vrtića Vrapčić u Šenkovcu u utorak na proslavi Eko dana i projekta “Mi jedemo odgovorno”.

Nakon proslave i igrokaza, u dvorištu vrtića posađeno je stablo, a mališani su se bacili na posao u svom vrtičkom vrtu.
U tom međimurskom vrtiću dugi niz godina provode se razne aktivnosti i projekti vezani uz brigu o okolišu i zdravoj prehrani. Dok su u početku njihove aktivnosti bile usmjerene na razvrstavanje otpada, temeljem čega su 2014. godine dobili status eko vrtića, ubrzo se krenulo i u druge različite projekte, među kojima su bili i projekti zdrave prehrane. Tako se prošle godine u srpnju vrtić Vrapčić uključio se u projekt “Mi jedemo odgovorno” kojem je koordinator udruga “Lijepa naša”.

Fino i zdravo

– Sve je počelo sa sortiranjem otpada, temeljem čega smo 2014. godine dobili status eko vrtića, premda mi ekološki živimo dulje od toga. Od samih početaka radimo naš vrt u kojem uzgajamo povrće – otkrila je Melita Pergar, ravnateljica vrtića Vrapčić. Cilj projekta “Mi jedemo odgovorno” je djecu i njihove roditelje osvijestiti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života te kod djece, od malih nogu, razviti svijest o zdravoj prehrani.

U današnje vrijeme jako je puno pretile djece koja jedu nezdravo, što utječe na zdravlje 

– Mi kroz ovaj projekt želimo djecu naučiti što znači jesti sezonsko voće i povrće. Nažalost, u današnje vrijeme imamo jako puno pretile djece koja jedu nezdravo, a sve to utječe na zdravlje kasnije u životu. To je bio i glavni razlog zbog kojih smo krenuli sa zdravom prehranom, dakle, u najranijim danima kod djece želimo razviti naviku zdrave prehrane, a preko djece djelovati i na njihove roditelje – rekla je Pergar. Baš kao što su mališani u vrtiću brzo usvojili sortiranje otpada, pa već kod kuće roditeljima govore da otpad dobro ne razvrstavaju, brzo su prihvatili i zdrave prehrambene navike.

– Na vrtičkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno voća i povrća koje sami uzgajamo u vrtičkom vrtu. Drago mi je što mogu reći da je juha od raštike, koju smo uzgojili prošlu godinu, bila totalni hit među djecom – rekla je ravnateljica vrtića Vrapčić zadovoljna što je zdrava prehrana odlično prihvaćena među djecom. – Djeci je to fino jer znaju da su to povrće sami uzgojili u vrtu – rekla je Pergar.

Obrađuju vrtove

Na pozitivan stav prema zdravoj prehrani zasigurno je utjecalo i to što je Šenkovec prigradsko naselje u kojima mnogi mještani još imaju svoje okućnice i vrtove u kojima uzgajaju povrće.

– Vjerujem da i to ima svoj udio u tome što je zdrava prehrana vrtiću dobro prihvaćena. Sama sam bila dijete koje je odraslo na selu gdje smo obrađivali vrt, a i mnogi naši polaznici odrastaju u sredini gdje njihove bake i djedovi još uvijek obrađuju vrtove. Zbog toga je nama u vrtiću normalno da se vrt obrađuje, da se sadi povrće, beru plodovi koji se onda pripremaju i jedu – rekla je Pergar koja najavljuje i proširenje projekta “Mi jedemo odgovorno”.
– Planiramo povećati broj gredica i proširiti projekt na začinsko bilje – najavila je.

Odgovorna prehrana

Inače, projekt “Mi jedemo odgovorno” je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. Sam projekt financiran je od strane Europske komisije, a u Hrvatskoj mu je nacionalni koordinator Udruga “Lijepa naša”. Cilj projekta je osposobljavanje djece i mladih da budu odgovorni sudionici prehrambenih navika. Uz konzumaciju povrća koje djeca sama uzgajaju, projekt uključuje motivacijske priče o zdravoj prehrani, sakupljanje bio otpada i kompostiranje. Vrapčići iz Šenkovca žele biti pravi primjer pravilne brige o okolišu i zdravog načina prehrane.

2014. vrtić Vrapčić iz Šenkovca dobio je status eko vrtića temeljem projekta sortiranja otpada

Melita Pergar ravnateljica vrtića Vrapčić: “Na vrtčkom jelovniku nema mjesta za paštete ili hrenovke. To smo izbacili i uveli puno povrća koje sami uzgajamo. Vrapčićima je nešto sasvim normalno i svakidašnje obrađivati vrt, saditi povrće, brati plodove koji se onda pripremaju za jelo”. 

Raštika

 raštika je zeljasto povrće zelene boje, a okus joj je slatko-gorkast
raštiku su uzgajali još Egipćani, jeli su je stari Grci i Rimljani
u Dalmaciji je raštika dugo vremena bila jedna od najpopularnijih kupusnjača, piše portal Alternativa za vas
raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu: ima puno vitamina A, kalcija, vitamine iz skupine B te vitamin E
raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, ima puno cinka i mangana, te minerala koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva
pomaže kod visokog krvnog tlaka, jača kosti zbog bogatstva kalcija, odlična je za trudnice zbog folne kiseline, smanjuje rizik od bolesti srca zbog vitamina B6

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje