Povežite se s nama

Međimurje

U elitnom društvu: Čakovec među 15 gradova koji imaju više od tisuću registriranih poduzetnika

Objavljeno:

- dana

PODUZETNIŠTVO

Od 128 hrvatskih gradova samo njih 15 može se pohvaliti da na svojem području imaju registrirano više od tisuću poduzetnika.

Na ovom vrijednom popisu našao se i Grad Čakovec, na čijem je području prema podacima FINA-e za 2016. godinu bilo registrirano 1227 poduzetnika, što Čakovec stavlja na visoko 11. mjesto. Čakovec je na tom popisu drugi najmanji grad prema broju stanovnika, što uvrštavanje na tablicu čini dodatno vrednijim. Manji od Čakovca je tek Poreč, koji ima 1260 registriranih poduzetnika te je na tablici zauzeo 10. mjesto.

Iskoristili priliku

Za ovako velik broj registriranih tvrtki i obrta na području Grada Čakovca ima nekoliko razloga. Čakovec ima dugu obrtničku i malopoduzetničku tradiciju. Već u bivšoj državi Čakovec je bio sredina s najviše obrtnika i malih poduzetnika. U Čakovcu je osnovan i prvi nezavisni sindikat, upravo za radnike koji su radili kod „privatnika“.

U Čakovcu je osnovan i prvi nezavisni sindikat, upravo za radnike koji su radili kod „privatnika“

– Tijekom devedesetih godina imali smo sreću u nesreći što smo imali samo jedno veliko socijalističko poduzeće, i to u građevinskom sektoru. Njegovom propašću otvorio se prostor za manje građevinske tvrtke i obrte, koji su do posljednje krize neprestano rasli. Treća važna stvar je da smo zahvaljujući poduzetničkoj sklonosti, razvijenim radnim navikama, ali i stručnosti te ranije stečenom znanju, odmah s uvođenjem tržišnoga gospodarstva otvorili velik broj proizvodnih tvrtki, a mnoge su danas prerasle u kompanije koje zapošljavaju stotinjak ljudi i svoje proizvode izvoze na zapadna tržišta – ispričao nam je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

6,4 milijardi kuna  prihoda ostvarili su čakovečki poduzetnici tijekom 2016. godine, čime zauzimaju visoko 11. mjesto u Hrvatskoj. Neto dobit u istom razdoblju iznosila je 235,5 milijuna kuna.

Velik utjecaj na otvaranje tvrtki i obrta svakako ima i činjenica da u Gradu imaju pouzdanog partnera u ostvarivanju dijela svojih ciljeva. Grad Čakovec koristi sve raspoložive zakonske mehanizme kako bi poticao ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, posebno u proizvodnim djelatnostima.

– Također, gradska uprava organizirana je na način da s poduzetnicima ostvaruje dobru komunikaciju te im daje tražene i potrebne informacije i usluge. U Gradu Čakovcu aktivni i potencijalni investitori mogu dobiti informacije o raspoloživom građevinskom zemljištu, s podacima o lokaciji, broju i veličini parcela, namjeni, vlasničkoj strukturi, cijeni korištenja, postojećoj i planiranoj infrastrukturi, prometnoj povezanosti… Dio tih informacija sadržan je i u Investicijskom vodiču za ulagače, dostupnom u tiskanoj verziji i u digitalnom obliku, objavljenom na gradskoj internetskoj stranici, koji se prema potrebi ažurira – dodaje gradonačelnik Kovač.

Visoki prihodi

U gradskoj upravi potencijalnom investitoru se daju informacije o tome što točno može očekivati tijekom investicijskog ciklusa, od procjene vremena do iznosa novca koji je potreban od trenutka pokretanja procedure do trenutka tehničkog prijema i početka upotrebe objekata.

38.127 poduzetnika registrirano je u Gradu Zagrebu, koji uvjerljivo drži prvo mjesto na listi. Iza glavnoga grada smjestili su se Split (6.676) i Rijeka (4.335).

– Grad ima ažurirane statističke podatke, odnosno ekonomske pokazatelje koji mogu biti od koristi poduzetnicima. Cilj posjedovanja ovakvih podataka i analiza je da poduzetnici mogu planirati svoje ulazne troškove, naći potencijalne kooperante te dobiti i razne druge informacije.

Ovisno od djelatnosti zainteresiranog poduzetnika, Grad im ukazuje na određene profile nezaposlenih, ali ima i ulogu partnera u obukama i zapošljavanju, naročito kada je krajnji rezultat otvaranje novih radnih mjesta – dodaje David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca.
Treba spomenuti i redovitu komunikaciju između Grada i privatnog sektora te pozitivan stav u rješavanju upita kada se radi o inicijativama od kojih svi mogu imati koristi, s ciljem promoviranja razvoja.

2017. godine Čakovec je osnovao gradsku razvojnu agenciju ČAKRA-u, koja je potporna institucija malog i srednjeg poduzetništva.

Spomenutih 1227 poduzetnika ukupno zapošljavaju više od 12.500 ljudi, po čemu čakovečki poduzetnici zauzimaju još više, 8. mjesto. Svi oni su tijekom 2016. godine ostvarili gotovo 6,4 milijardi kuna.

Proces suradnje započinje javljanjem poduzetnika u Grad, gdje dobivaju potrebne informacije o mogućnostima prijave na natječaje, rješavanju komunalnih pitanja… Komunikacija s poduzetnicima odvija se na svim razinama, od gradonačelnika i njegovih zamjenika do upravnih odjela i službi.

Na usluzi

– Osim toga, Grad Čakovec je 2007. godine osnovao gradsku razvojnu agenciju ČAKRA-u, koja je potporna institucija malog i srednjeg poduzetništva te pruža usluge poslovnog savjetovanja, izrade investicijskih elaborata i poslovnih planova, obavlja djelatnost informiranja i educiranja javnosti o kreditnim programima komercijalnih banaka i o mogućnostima koje nude europski i nacionalni fondovi i programi te priprema projektne prijave i održava stručne seminare i radionice – zaključuje Kovač.

Od savjeta do sajmova

Osim gradskih službi, poduzetnicima zainteresiranima za pokretanje posla u Čakovcu pomaže i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Čakovec. HGK u sklopu svojih ovlasti i mogućnosti provodi niz aktivnosti, među kojima su rad u okviru strukovnih udruženja, zajednica i grupacija poduzetnika, suradnja s državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, promocija kroz sajmove i izložbe…
– Čakovec ima snažnu stoljetnu tradiciju prerađivačke industrije i obrtništva, što je rezultiralo nastajanjem brojnih mikro i malih poslovnih subjekata s intenzivnom poduzetničkom aktivnošću, ali i velikih tvrtki koje su bile nositelji razvoja. Na rubu grada i u njegovoj okolici postoji tradicija bavljenja poljoprivredom, gdje su dobri uvjeti za razvoj ratarske proizvodnje i stočarstva – poručuju iz Komore.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje