Povežite se s nama

Međimurje

U sakralne objekte Cestice uložit će se 430 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

CESTICA

Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, načelnik Općine Cestica i općinski župnik vlč. Zoran Šafran potpisali su ugovore o sufinanciranju projekata za ovu godinu, vrijedne 430 tisuća kuna.

Ministarstvo će sa 150 tisuća sufinancirati projekt izrade tehničke dokumentacije idejnog urbanističkog rješenja Trga Ivana Pavla II., obnovu pila u Dubravi Križovljanskoj s 50 tisuća, dok će za sanaciju crkve sv. Lovre i tornja crkve sv. Barbare izdvojiti po 100 tisuća kuna.
– Prošle godine smo jednako dobro surađivali s Ministarstvom, koje je u Općinu lani uložilo 400 tisuća kuna, zadovoljno govori načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, dodajući da će uz dobiveni novac Općina u projekte uložiti 200 tisuća kuna iz vlastitog proračuna.

Kvaliteta, ne kvantiteta

– Rijetko doživljavam da netko ne veli “dajte meni”, već “dajte njima”, kao u ovom slučaju kad je načelnik novac tražio za crkvu. To je suradnja svjetovnog i duhovnog. Ovdje se vidi ta sinergija stanovnika i vlasti. Kad dobijete dopis u kojemu načelnik traži da se sredstva za njegov projekt daju za Župu, morate odregirati, osobno doći i predati mu ugovor, istaknuo je zamjenik ministra Alen Kajmović te pohvalio Općinu Cestica na dobrim projektima i uputio poziv općinskim vlastima da se jave na novi natječaj koji će biti raspisan 15. srpnja.

– Općina Cestica je općina projekata, kako prema našim ministarstvima, tako i prema EU fondovima. Zadovoljan sam dogovorenim projektima s Ministarstvom kulture. Imamo spremljenih 14 projekata koje ćemo kandidirati na EU fondove. Čvrsto sam uvjeren da ćemo ih i dobiti. Ovih smo dana dobili smo rješenje o 80 tisuća eura za projekt “Europa za građane”, istaknuo je načelnik Korotaj.

Ministarstvo kulture ove će godine na području Varaždinske županije za sakralne i kulturne objekte ukupno uložiti 8,8 milijuna kuna. – Uvijek smo bili i nadalje ćemo biti orijentirani na kvalitetu, a ne na kvantitetu. U Varaždinskoj je županiji 169 projekata i vjerujem da se za 8,8 milijuna kuna može napraviti jako puno, rekao je Kajmović.
Alen Kajmović za kraj srpnja je najavio raspisivanje natječaja, “teškog” čak 100 milijuna eura za (su)financiranje projekata kulturne baštine, koji bi, logičnim slijedom, kako veli, doveli do jačanja turizma.

– Dakle, namjera je u tom jednom “krugu” dovesti do jačanja gospodarstva, što znači i  otvaranja novih radnih mjesta, rekao je Kajmović.
Na spomenutom će se natječaju pojedinaćno moći dobiti 20 milijuna eura. – To je veliki iznos za velike projekte. Natječaj će biti otvoren do potrošnje sredstava, rekao je zamjenik ministra.

Obnova dvorca Opeka

Upravo će se putem tog natječaja započeti s projektom obnove zapuštenog i devastiranog dvorca Opeka u Vinici.
– Za kompletiranje dokumentacije, da bismo mogli zatražiti građevinsku dozvolu. nedostaje nam još oko pet milijuna kuna. Tako da ćemo se prvo prijaviti za novac potreban za dozvolu, a potom za sredstva za izgradnju projekta. S obzirom na to da će taj Fond biti otvoren do potrošnje novaca, a nema previše projekata, gotovo smo sigurni da ćemo stići i završiti sve planirano te dobiti novac. Svake godine od Ministarstva dobivamo sve više novca. Vjerujem da je to zbog toga što sada ljudi iz Ministarstva dolaze na teren, što nekada nije bio običaj – iz Zagreba su se donosile odluke o tome tko će što dobiti, zadovoljan je varaždinski župan Predrag Štromar.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje