Povežite se s nama

Međimurje

Već na prvome natjecanju uzele srebro, a otad neprestano osvajaju medalje!

Objavljeno:

- dana

LIJEPA SPORTSKA PRIČA

Neke vole “letjeti”, druge ih vole bacati, rijetko koja će reći da najviše voli skokove, ali sve one vole svoje treninge i nastupe s varaždinskim Cheearleaders klubom “Bravo”.

Sinergija ljubavi i napornih treninga redovito ih dovodi do medalja na natjecanjima. Zadnje su osvojile prošlog mjeseca u Sloveniji, na međunarodnom Ljubljana open natjecanju, gdje su zlato dobile obje kategorije kluba – kadetkinje i juniorke.

Kad nam netko spomene cheerleadersice, automatski si predočimo navijačice na sportskim utakmicama. Ali nema to nikakve veze sa zahtjevnom koreografijom uz mnoštvo elemenata ritmičke gimnastike kojom se bave natjecateljice cheearleadinga.Cure iz kluba “Bravo” prije deset je godina okupila i vježba ih trenerica Dunja Ščapec, kineziologinja s radnim mjestom profesorice tjelesnog u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

Sport je izuzetno kompleksan. Ima elemenata gimnastike, akrobatike, ples

Lutanja
Sve je počelo slučajno. Dunja Ščapec je tražila sport koji bi napokon, nakon lutanja od sporta do sporta, zadovoljio njezine kćeri. 
– Razmišljala sam čega nema u Varaždinu, pa sam doznala da u Čakovcu djeluje  ekipa cheerleadera, koju su također vodili kolege kineziolozi. Ubrzo smo otišli na kamp u Čakovec, usvojili osnove, napravile prve korake i krenule. Stvorila se grupica oko jedne kćeri, pa oko druge i ubrzo smo imali desetak djevojčica različitog uzrasta. Danas ih je 50-ak – priča Dunja Ščapec. 

“Flyerice” u zraku rade piruete, škorpione, arabeske, okrete, salta…

Cure su propustile prvu natjecateljsku godinu, ali su revijalno nastupile na državnom natjecanju. I tad su počele s ozbiljnijim treningom. – Zainteresiranih djevojčica je bilo sve više. Sport je izuzetno kompeksan. Ima elemenata gimnastike, akrobatike, plesa. One se u tome pronalaze. Nije suhoparno, dinamično je – doznajemo. 
Djevojčice posebno vole natjecateljski cheerleading, jer u ekipi može biti 25 članica, što pridonosi dinamici. – Djevojke ne selektiramo, nego se djelomice napravi “prirodna selekcija”. No, ostaju djevojčice koje nikad nisu bile u sportu, pa radimo njima primjereniju koreografiju – pojašnjava.

Da je baš ime “Bravo” prikladno ime za varaždinske cheerleadersice, govore rezultati koje članice ostvaruju na brojnim međunarodnim natjecanjima. Već na prvom većem natjecanju u Parizu kadetkinje su osvojile srebro. 

– Bio je to pozitivan šok. To su velika natjecanja u organizaciji međunarodne agencije, vezane uz cheerleading. Predlani su kadetkinje u konkurenciji 15 europskih ekipa osvojile prvo mjesto u Berlinu. Moram reći da smo tad pobijedile i čakovečku ekipu od koje smo učili. One su osvojile srebro, iza nas su bile i Ruskinje, Njemice, Austrijanke, Norvežanke, jake Slovenke – ponosna je na svoje cure Dunja Ščapec. 

Pet sudaca ocjenjuje skladnost, preciznost, težinu koreografija, sinkroniziranost, umjetnički dojam i zadane elemente, u koje mora biti uključena gimnastika. 
– Moramo imati podizanja, piramide, skokove i ples unutar 2,5 minute koreografije – pojašnjava trenerica, ujedno i koreografkinja u “Bravu”. 

– U početku mi je oko koreografija pomagala starija kći, a sad mlađa. Radimo na glazbu koja se sastoji od nekoliko melodija spojenih u jednu. Koncentracija je jako bitna. Ne znam jeste li ikada vidjeli podizanje u koreografiji. U kadetskoj kategoriji nastupa 25 djevojčica. Njih četiri imaju jednu “flyericu” koju dižu, bacaju, ona radi pirueta, škorpione, arabeske, okrete, salta… Baza u nekom trenutku treba precizno postaviti ruke, zadržati ih, biti čvrsta – navodi.

Skupljaju novac…
Trenutno se s djevojkama priprema za Europsko prvenstvo u Beču, ali uz uvjet da skupe novac. Unatoč odličnim rezultatima, sponzora nema previše, pa većinu toga financiraju roditelji. 

– Nešto dobijemo od Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, ali to je malo u odnosu na troškove. Samo autobus do Berlina stoji 20 tisuća kuna, recimo. Iznenađena sam kako roditelji prepoznaju vrijednost tih putovanja, pa oni koji imaju uopće ne dvoje kad treba platiti – navodi. 

Ako roditelji i nemaju novac, nijedna djevojčica neće ostati doma. Novac će se rasporediti tako da mogu putovati svi, jer Dunja Ščapec ne želi da novac bude uvjet za odlazak na natjecanje. – Na takvim natjecanjima djeca stječu kompetencije za cijeli život – ističe.

Cheerleading je 2013. proglašen sportom                                                                                                                                                                                                                   Jedina sličnost između “sideline cheerleadersica” (navijačica na sportskim utakmicama) i natjecateljica je u – kostimima. – Kostime nam radi gospođa Melanija Rusak iz Varaždina, koja se orijentirala uglavnom na sportske kostime – kaže Dunja Ščapec. 
Cheerleading je 2013. godine službeno postao sport te je iste godine postao član Hrvatskoga olimpijskog odbora kao neolimpijski sport.
Ovo će biti četvrta godina održavanja Cheerleading kampa koji se održava u vrijeme Špancirfesta, kad se tijekom dva dana uče razne tehnike iz cheerleaders koreografije. Dolaze treneri iz Slovenije, zemlje koja podupire i financira svoje cheerleadearse. Iako ih posljednjih godina varaždinske cheerleadersice sustižu u broju osvojenih zlata na prvenstvima, na snažniju financijsku potporu – još čekaju. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Nova generacija turističkih vodiča uspješno položila ispite na Međimurskom veleučilištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak je, 26. ožujka, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Igor Klopotan, podijelio uvjerenja polaznicima koji su uspješno položili sve ispite te završili opći i posebni dio ispitnog programa čime su stekli pravo obavljanja poslova turističkog vodiča na području Međimurske županije.

– Veseli činjenica da je još jedna generacija uspješno svladala sav program koji je obuhvaćen predavanjima i terenskom nastavom te će tako postati ravnopravni sudionici na turističkom tržištu, koje upravo u Međimurju bilježi veliki uzlazni trend. Međimursko veleučilište u Čakovcu neprestano se prilagođava zahtjevima i potrebama na tržištu rada, a programi poput ovog samo jedan dokaz tome – istaknuo je dekan Klopotan.

Seminar za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče održava se u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a odobren je od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Organizira se po ukazanoj potrebi kada se prijavi minimalno 15 kandidata, a obuhvaća predavanja i terensku nastavu.

– Sljedeći ciklus seminara planiran je za jesen ove godine, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane kandidate da se slobodno prijave na e-mail adresu: [email protected] – poručuju s čakovečkog MEV-a

Nastavite čitati

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje