Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedni mještani Macinca zasukali rukave i brzo uredili osebujni “Zeleni labirint parka Maxenca“

Objavljeno:

- dana

ZELENA AGENDA

Mještani Macinca okupljeni u Udruzi Maxenca zadnju subotu u travnju iskoristili su za završetak uređenja parkovnih površina.

Dan je bio idealan za provedbu projekta “Zeleni labirint parka Maxenca”, koji je spomenuta udruga građana u veljači prijavila na natječaj raspisan od strane Općine Nedelišće po Planu zelenog djelovanja – Zelene agende.

Ostvarili cilj

Riječ je o jednom od projekata koji su sukladno Planu prihvaćeni i odobreni za realizaciju, a njegov je voditelj bio Željko Kofjač. Potonji je s članicama i članovima Udruge Maxenca pripremio sve potrebno kako bi se projekt mogao ostvariti.

– Uz tehničku pomoć rukovatelja strojem – mini bagerom Kovačić Mišela članice i članovi Udruge su dobrovoljnim radom projekt u kasnim poslijepodnevnim satima priveli kraju. Gotovo sve zacrtano i predviđeno projektom odrađeno je na zadovoljstvo svih sudionika, kojima je vrijeme brzo prošlo tijekom ovog korisnog druženja – ističe Kofjač.
Nakon prvih iskopa zemlje za stazu dugačku stotinjak metara položena je zaštitna folija koja sprečava rast korova. Potom je na nju nasipan lomljeni šljunak i na kraju je staza s obje strane oivičena opekama.

Donirani pijesak iskoristit će se naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta

– Svi članovi Udruge zdušno su prionuli poslu i dali veliki osobni doprinos realizaciji projekta. Tako se u smjenama utovarivao šljunak u tačke, prevozio i istovarivao u iskop staze, polagana je opeka uz njezine rubove,a dosta posla bilo je i s istovarom zemlje s kola, ravnanjem šljunka te uređivanjem cvjetne gredice. Preostalo vrijeme iskoristili smo za obrezivanje ukrasnog drveća i grmlja te za druge vrtlarske radove – rekao je Željko Kofjač, tajnik Udruge Maxenca. Inače, članovi Udruge u ovoj su prigodi pregledali i popravili postojeći drveni most te obnovili sjenicu novim daskama. Svi spomenuti radovi nisu prošli bez nadzora. Naime, vrijedne sudionike radne akcije obišli su Franjo Logožar, predsjednik Odbora za provedbu Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće, i članica Odbora Darinka Pergar. Oboje su bili zadovoljni viđenim i dali punu podršku ekipi angažiranoj na uređenju parka.

– Na kraju je novouređeni park obišao i vlasnik mini bagera Robert Miletić, koji je, vidjevši rezultat aktivnosti članica i članova Udruge Maxenca, obećao donirati nekoliko kubika pijeska. Iskoristit ćemo ga naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta – pojasnio je Kofjač. Uz njega su sudionici radne akcije bili još Alen Jaklin, Adalita Kirić, Magdalena Špicar Marciuš, Vesna Kofjač, Sanja Jaklin, Veronika Mlinarić, Marija Žnidarić, Milena Novak, Miroslav Novak, Marija Pufek, Mihael Kirić, Ivan Krištofić, Zdenko Marciuš i Tomislav Bratković.

AKCIJAŠI

Članovi Udruge u ovoj su prigodi odradili i dodatne poslove. Pregledali su i popravili drveni most te obnovili sjenicu novim daskama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje