Povežite se s nama

Međimurje

Vrijeme je da se iskoristi novac

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKTI

Fondovi Europske unije pružaju cijeli niz pogodnosti, kako jedinicama lokalne samouprave tako i gospodarskim subjektima, ako se dobro poznaje proces prijave projekata.

Kako bi se međimurski poduzetnici upoznali s raspoloživim izvorima financiranja i iskustvima u provođenju EU projekata, Regionalna razvojna agencija REDEA i Međimurska županija, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, proveli su Dan otvorenih vrata EU projekata. U sklopu ovog događanja održan je i okrugli stol na temu EU potpora za poduzetnike.

Pomoć Županije

Međimurska županija ističe se među najboljim jedinicama lokalne samouprave u privlačenju sredstava iz Europske unije. To je dokaz kvalitetnog rada županijskih agencija, ali i ostalih službi koje tvrtkama i poduzetnicima stalno stoje na raspolaganju u nastojanju da im pomognu oko osiguravanja europskih potpora za razvoj njihova poslovanja.
– Imamo ujedno i najbolji europski projekt u zemlji koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja, onaj Udruge MURID. Ali, naravno, upravo su poduzetnici ti koji su ključni faktor u nastojanju da privučemo još više sredstava iz Europske unije. Međimurska županija aktivno sudjeluje u pružanju podrške lokalnim poduzetnicima kroz dodjelu potpora za sufinanciranje pripreme projektne dokumentacije, za što je do kraja godine otvoren javni poziv. To je jedan od načina na koji Županija sudjeluje u jačanju gospodarstva, a poduzetnicima daje potporu kroz znanje i iskustva naših stručnih službi – rekao je na druženju s poduzetnicima međimurski župan Matija Posavec.
– Sada je pravo vrijeme da se iskoriste brojne mogućnosti i novac koji nam stoji na raspolaganju. U sljedećem razdoblju raspoloživa sredstva će se smanjivati, stoga se ne smije gubiti vrijeme – dodao je saborski zastupnik Darko Horvat.

Pozitivna iskustva

Trenutno hrvatskim gospodarstvenicima na raspolaganju stoji 1,2 milijarde kuna za financiranje poduzetničkih aktivnosti.
– Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva, pa je prije desetak dana čak povećana alokacija. Od prošlog tjedna prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije na stranicama HAMAG-BICRO, što dodatno pojednostavljuje proceduru i sredstva čini još dostupnijima poduzetnicima – objasnio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave tvrtke HAMAG-BICRO. Tijekom predavanja održano je i predstavljanje otvorenih i najavljenih natječaja u sklopu programa Konkurentnost i kohezija, koje je predstavila Kristina Pevec, stručna suradnica u Odjelu za razvoj gospodarstva REDEA-e, kao i okrugli stol na kojem su poduzetnici opisali primjere dobre prakse te iskustva vezana uz samu proceduru prijave dokumentacije, pripremu i provedbu projekta. Svoja su iskustva prenijeli Franjo Sobočan, vlasnik i direktor tvrtke Sobočan Interijeri, i Vesna Vrbanec, direktorica tvrtke DIA. Zajednički zaključak svih sudionika rasprave bio je da nikad nije bilo više izvora financiranja na raspolaganju, uz jasnu poruku poduzetnicima da u skladu s vlastitim ciljevima poslovanja pripreme projekte.

INTERES

Najveće zanimanje vlada za ESIF male zajmove koji iznose do 50 tisuća eura, za što se dnevno zaprimi i do stotinu zahtjeva. Prijava za ESIF zajmove moguća je i putem internetske aplikacije.

NAJBOLJI

MURID je nositelj najboljega europskog projekta koji obuhvaća socijalnu komponentu financiranja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje