Povežite se s nama

Sport

Istok Rodeš – Svjetski juniorski prvak u slalomu

Objavljeno:

- dana

SKIJANJE

Varaždinski skijaš Istok Rodeš ostvario je senzacionalnu pobjedu i osvojenom zlatnom medaljom na Svjetskom prvenstvu za juniore u Sočiju u slalomu postao je prvi hrvatski skijaš kojemu je to uspjelo. 

Kako bi ovaj izuzetan uspjeh bio još veći dvadesetogodišnji Varaždinac je dva dana ranije osvojio i broncu u alpskoj kombinaciji, što je tada bila prva juniorska muška hrvatska medalja na svjetskim juniorskim prvenstvima u alpskom skijanju.

Do pobjede u slalomskoj utrci Istok je došao vrlo uvjerljivo. Vodio je i nakon prve vožnje rezultatom 46,74 sekunde i s 1,17 sekundi prednosti ispred Eliasa Kolege, također članom hrvatske reprezentacije . U drugoj vožnji Istok je znao da ima veliku prednost i da se samo mora mirno spustiti, kaže da je drugi lauf vozio sa 80 posto i tako je bez puno riskiranja stigao do cilja sa devetim vremenom. Na kraju vrijeme 1:36.84 bilo je dovoljno za prvo mjesto i povijesno zlato. Drugo mjesto pripalo je na kraju Njemcu Frederiku Norysu uz 65 stotinki zaostatka. Dok je Elias Kolega na kraju ipak bio treći uz 85 stotinki zaostatka. Vrijeme u ruskom skijaškom centru bilo je vrlo loše, te je i slalomska vožnja bila odgođena sa petka na subotu. Niti u subotu nisu bili idealni uvjeti ali je Istoku malo pomogao startni broj šest. 

Istok Rodeš kao svjetski juniorski prvak u slalomu putovat će i na završnicu Svjetskog skijaškog kupa u St. Moritz i nastupiti na utrci slaloma.

Jako sam sretan i zadovoljan ovim rezultatom i cijelim nastupom na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Ispunio sam svoje ciljeve i napravio sam ono po što sam i došao. Nekakav osobni cilj bio je pokušati se plasirati u tri u kombinaciji te probati pobijediti slalom. Danas je skijanje bilo dobro osobito u prvoj vožnji, kada sam napravio veliku prednost. Drugu vožnju trebalo je potom samo odraditi mirno, ne forsirati previše, to nije bilo potrebno. Sve je uspjelo, i na kraju ne mogu biti sretniji nego što jesam. Ovi rezultati su mi daljnja motivacija za rad i da jednog dana osvojim i seniorsko zlato, izjavio Istok Rodeš.

Prisjetimo se Istoku ovo nije prvi povijesni rezultat, osvojio je on i Topolino, neslužbeno kadetsko svjetsko prvenstvo, što također nije uspjelo niti jednom našem skijašu.

Veličanstvenom uspjehu u slalomu prethodila je brončana medalja u alpskoj kombinaciji. Taj uspjeh zasigurno je doprinio i Istokovoj mirnoći u savršenoj vožnji slaloma. Nakon bronce Istok je već bio zadovoljan.

Ja sam jako sretan i zadovoljan s ovim rezultatom. Znao sam da bih dosta mogao napraviti u kombinaciji, naročito nakon jučerašnje vožnje u super G.  Zato je današnja prva vožnja u super G malo bila ispod očekivanja. Malo je bio veliki zaostatak, ali sam znao da ništa nije gotovo. Znao sam da s jednom pravom slalomskom vožnjom u drugom laufu mogu otići naprijed. Odskijao sam dobar slalom. Pomoglo mi je to što je staza bila malo selektivna, a malo sam imao i sreće, izjavio ej Istok nakon kombinacije.

U superveleslalom skijaša krenuo je 71 natjecatelj, a završilo ga je njih 44. Istok se na 14. poziciju plasirao uz 1.97 sek. zaostatka za najbržim. A, 43.18 iznosilo je potom njegovo najbrže vrijeme slaloma. A svoju prednost u odnosu na Istoka iz superveleslaloma u cilju su u slalomu “obranili” još samo Norvežanin Marcus Monsen s ukupno 39 stotinki bržim vremenom za srebro te Slovenac Štefan Hadalin, vodeći nakon superveleslaloma, s 1.33 sekunde ukupne prednosti za zlato. Samo 23 skijaša završila su na kraju mušku alpsku kombinaciju.

Prije kombinacije vožena je utrka superveleslalomima. Istok Rodeš u utrku je krenuo s brojem 23 te u cilju sakupio 1.45 sekundu zaostatka za pobjedničkim vremenom i zauzeo vrlo dobru 18. poziciju u konkurenciji 73 mlada skijaša.

Izvor:
Foto:

Sport

Alen Runac i sljedeće četiri godine na čelu Zajednice sportskih udruga grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Županijskog nogometnog saveza Varaždina, u utorak, 23. travnja održana je 49. izborna sjednica Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Skupština je započela razrješenjem bivših članova i usvajanjem novih mandata članova za mandatno razdoblje od 2024. do 2028. godine.

Nakon predstavljanja programa za mjesto predsjednika, čelnu poziciju Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u sljedećem četverogodišnjem mandatu i dalje će obnašati Alen Runac, koji se na ovoj poziciji nalazi od 2016. godine.

Nakon reizbora, predsjednik Runac Skupštini je predstavio svoje kandidate za mjesto dopredsjednika, kao i novi saziv Izvršnog odbora Zajednice. Mjesta dopredsjednika tako su pripala Saši Vojnoviću i Dubravku Baneku, dok će uz njih u Izvršnom odboru sljedeće četiri godine sjediti još: Goran Vučetić, Mario Šobak, Damir Martinčević, Boris Zernec, Toni Dalić i Romano Puček.

–Ekipa koja daje rezultate se ne mijenja – kratko je objasnio Runac.

Imenovani su i članovi ostalih tijela gradske Zajednice sportskih udruga. Novi Nadzorni odbor čine predsjednik Zvonimir Kušter, predstavnik Grada Varaždina Dražen Cesar i Josip Plečko. U Etičkom povjerenstvu sjedit će: Damir Belaj, Predrag Čosić i Damir Kolarek.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić: Najbolje da pobijedimo Dinamo i Rijeku, a neka u međusobnom srazu odluče prvaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina u subotu, 27. travnja u 17 sati na stadionu Varteksa igraju utakmicu 32. kola SuperSport HNL-a protiv Dinama.

U zadnjem susretu Dinamo je bio bolji s 2:1. Bio je to odgođeni susret 5. kola.

– Rekao sam svojim igračima, da smo samo kojim slučajem zamijenili dresove bila bi to drugačija utakmica, bili bismo 50 posto bolji. Taj gard pobjednika, glad za pobjedom, uvijek je na strani Dinama. No, pokazali smo da se možemo nositi s njima. Napravit ćemo dobru analizu i probati što bolje parirati Dinamu koji je u naletu, koji je moćan, no ima taj pritisak pobjede – ističe Šafarić.

Dinamo je trenutno na 2. mjestu Lige s dva boda manje od vodeće Rijeke. Nakon Varaždina Dinamo igra s Rijekom na Rujevici, a potom Rijeka dolazi u Varaždin.

– Ma teško je bilo što prognozirati u bitci za naslov. Nabolje da mi pobijedimo Rijeku i Dinamo, a oni neke sa potuku u međusobnoj utakmici – dodao je Šafarić.

No, tko bolje leži Varaždincima Rijeka ili Dinamo?

– Ma protiv obje ekipe smo konkurentni. Rijeku smo znali na Rujevici pobjeđivati i nekako bolje igraju kod nas, a Dinamo je uvijek Dinamo. Vrlo moćan. Ne možete mnogo prilika protiv njih očekivati i većinu vremena se branite, no kad dođe šansa morate biti efikasni – zaključio je Šafarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje