Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna SPORT Ostali sportovi Nezadovoljstvo novim zakonskim rješenjima

HRVATSKI SPORTSKI SAVEZ GLUHIH

Nezadovoljstvo novim zakonskim rješenjima

Iz Hrvatskog sportskog saveza gluhih stigao je dopis u kojem su nezadovoljni rješenjima njihova statusa u izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Tom dopisu priložili su i mišljenje i preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Oba reagiranja donosimo u cijelosti:

Predmet: Podrška pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gluhim olimpijcima

Novim paketom zakonskih rješenja iz područja sporta koji je u petak 18.05.2012. predstavljen u MZOS, Hrvatski športski savez gluhih i gluhi olimpijci ostali su bez svojih stečenih prava.

Iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o športu koji je usvojen u listopadu 2012.g, gluhi olimpijci izbačeni su bez ikakvog objašnjenja zbog čega je tako i po kojim kriterijima je predloženo da će olimpijci i paraolimpijci moći ostvariti pravo na trajne novčane naknade, a gluhi sportaši (također osobe s invaliditetom) neće.

Ovim putem se šalje poruka društvu da sport gluhih osoba s invaliditetom nije jednak, odnosno ne vrijedi jednako kao sport ostalih kategorija. Stoga Hrvatski športski savez gluhih trenutno ne traži nova prava. Želimo sačuvati naša postojeća prava, prava koja su stečena dugogodišnjom argumentacijom na osnovu koje smo i uvršteni u Zakon o športu 2006.god i izjednačeni sa športom čujućih (Hrvatski olimpijski odbor) i paraolimpijaca (Hrvatski paraolimpijski odbor).
Mišljenje i preporuku na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o športu uz zahtjev za očitovanjem danas je dostavila i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u kojem ističe da Međunarodni olimpijski odbor daje ravnopravan status i priznaje Međunarodni odbor gluhih sportaša i Međunarodni paraolimpijski odbor kao sportske organizacije koje promiču šport kao pokret u skladu s Olimpijskom poveljom što bi trebali odražavati i hrvatski zakoni i priznati jednaku vrijednost sportskim postignućima gluhih sportaša.
U dopisu koji je dostavljen MZOS i Hrvatskom športskom savezu gluhih, na osnovu argumenata preporučuje da se i gluhim sportašima osvajačima medalja, u cilju poštivanja načela jednakosti i nediskriminacije, priznaju jednaka prava, tj. pravo na trajnu novčanu naknadu.
Također postavlja upit „Ako je jedan od primarnih kriterija za utvrđivanje trajnih naknada za osvajanje prvog, drugog i trećeg mjesta vrednovana kao zasluge za porast ugleda RH u svijetu, opravdano je pitanje zašto se upravo gluhim sportašima odriče ovo pravo i zašto je baš njima umanjena zasluga za ugled u usporedbi sa ostalim sportašima bez invaliditeta i s invaliditetom kao nositeljima medalja“.
Podsjećamo, tradicija sporta gluhih započeta je 1924.g prvim Olimpijskim igrama gluhih te su jedno od najstarijih sportskih natjecanja osoba s invaliditetom. One su ekvivalentne Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama i kao takve su u svijetu priznate.
Gluhi sportaši osobe s invaliditetom su isto zadužili Hrvatsku (na Olimpijskim igrama gluhih i svjetskim prvenstvima) i neuvrštavanjem istih u ovu odluku, njihov je dugogodišnji doprinos u potpunosti obezvrijeđen.

Predsjednik HŠSG
      Marijo Lušić

 

Predmet: Mišljenje i preporuka na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama
      Zakona o športu, daje se
      - Očitovanje, traži se

Poštovani,

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o športu, u odnosu na trenutno važeći Zakon o športu, gluhi sportaši su jedina kategorija sportaša čija su se prava smanjila i to sljedećim predloženim izmjenama: Članak 81.a i naslov ispred njega mijenjaju se i glase: „Državna priznanja osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima i disciplinama. Takvom odredbom koja izostavlja olimpijske igre gluhih, gluhim sportašima uskraćeno je pravo na trajnu novčanu naknadu koja im je bila zajamčena dosadašnjim Zakonom o športu  koji je u članku 81. a Trajne novčane naknade osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih navodio da (1) Športaš koji osvoji medalju na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih, kao državno priznanje ostvaruje na vlastiti zahtjev pravo na trajnu novčanu naknadu ako ispunjava sljedeće uvjete: (…)  

Kako se među obrazloženjima predloženih izmjena danim u Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu ne navodi obrazloženje vezano uz izmjenu ovog članka, molimo vas za obrazloženje ovakve odredbe koja gluhe sportaše dovodi u nepovoljniji položaj u odnosu na druge sportaše olimpijce i paraolimpijce.

Naime, člankom 81. a spomenutog Nacrta osvajačima medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima i disciplinama utvrđuje se pravo na trajnu novčanu naknadu pod uvjetima predviđenim ovim Nacrtom prijedloga dok se za gluhe sportaše u ovim kategorijama predviđa samo državna nagrada (čl.82 Nacrta).

Ako je jedan od primarnih kriterija za utvrđivanje trajnih naknada za osvajanje prvog, drugog i trećeg mjesta vrednovana kao zasluge za porast ugleda RH u svijetu, opravdano je pitanje zašto se upravo gluhim sportašima odriče ovo pravo i zašto je baš njima umanjena zasluga za ugled u usporedbi sa ostalim sportašima bez invaliditeta i s invaliditetom kao nositeljima medalja.
Budući da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nakon preporuka Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zadržalo postojeću razinu vrednovanja sportskih dostignuća osoba s invaliditetom, vjerujemo da će i u slučaju gluhih sportaša odustati od predloženih diskriminirajućih odredbi.

Sukladno navedenom preporučamo da u cilju poštivanja načela jednakosti i nediskriminacije priznate i gluhim sportašima osvajačima medalja jednaka prava, tj. pravo na trajnu naknadu i da se u čl. 81. a dodaju i gluhi sportaši osvajači prvog, drugog i trećeg mjesta na olimpijskim igrama gluhih te svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima i disciplinama, te olimpijskim športovima i disciplinama za gluhe.   

Napominjemo da su Olimpijske igre gluhih jedno od najstarijih sportskih natjecanja osoba s invaliditetom, a Međunarodni olimpijski odbor daje ravnopravan status i priznaje Međunarodni odbor gluhih sportaša i Međunarodni paraolimpijski odbor kao sportske organizacije koje promiču šport kao pokret u skladu s Olimpijskom poveljom što bi trebali odražavati i hrvatski zakoni i priznati jednaku vrijednost sportskim postignućima gluhih sportaša.
Slijedom svega navedenog, a sukladno članku 8. i 10. Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (Narodne novine, broj 107/07) molimo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da nas obavijesti o poduzetom povodom naše preporuke.

S poštovanjem, 

PRAVOBRANITELJICA ZA
OSOBE S INVALIDITETOM

Anka Slonjšak, dipl.oec.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
 (prije 2 sata 34 min)

Subota
23.08.2014
13°C   22°C

 (upravo objavljeno)

Nedjelja
24.08.2014
13°C   18°C

 (upravo objavljeno)

Ponedeljak
25.08.2014
11°C   18°C

 (upravo objavljeno)

Utorak
26.08.2014
9°C   23°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.280621 6.29952 6.318419
EUR 7.596412 7.61927 7.642128
USD 5.721914 5.739131 5.756348
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 9.49077 9.519328 9.547886
JPY 5.519846 5.536455 5.553064
CAD 5.224133 5.239853 5.255573

Prijava