Povežite se s nama

Sport

Počeo s radom Regionalni centar u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

U Varaždinu je počeo s radom Regionalni stolnoteniski centar uz podršku Varaždinske županije, Grada Varaždina, TTS sportskog centra kao pilot projekt Hrvatskog stolnoteniskog saveza u cilju povećanja kvalitete rada s mlađim uzrasnim kategorijama.

 

Ideja

Voditelj varaždinskog centra Ronald Ređep za prvo okupljanje pozvao je Nevena Karkovića, izbornika reprezentacija mlađih uzrasnih kategorija, kadeta i kadetkinja te juniora i juniorki. Na to okupljanje, koje je održano u TTS sportskom centru odazvalo se četrdesetak mladih perspektivnih stolnotenisača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Mladi stolnotenisači tri su dana radili s izbornikom Karkovićem koji je tako dobio detaljan uvid u njihove trenutne mogućnosti te im sugerirao na čemu bi u narednom periodu trebali više poraditi. Osim mladih igrača na okupljanje došli su i njihovi treneri i to iz STK Igea trener Zvonimir Gašparac, STK Sračinec trener Božidar Križanec, iz MSTC Nostro trener Samir Kučević, STK Mihovljan trener Nino Bujan, SRU Sudovčina voditelj Dejan Valdec, STK Ljubeščica trener Anita Tomašić, STK Starr trener Dražen Borovec, STK Kotoriba te STK Drava i trener Velimir Šagi.
Izbornik Neven Karković pojasnio je ideju regionalnih stolnoteniskih centara.
– HSTS ima ideju da pojača rad u regijama, da se dodatno educiraju treneri te da se omasovi stolni tenis. Ja sam dobio zadatak da obilazim regionalne centre i klubove u kojima se radi na ostvarenju tog ciljai. Bio sam i u Osijeku, Zaboku, Ljubeščici, Dugom Selu, a nakon Varaždina slijedi Dalmacija i Istra. Do kraja godine ću obići sve centre i pojedine klubove.
Kakav je program rada Regionalnog centra?
– Ideja je da se u svakom centru nađe osoba koja bi u ostalim manjim klubovima, u mjestima gdje nisu otvoreni klubovi, u školama radila na animaciji da se potakne djecu da se bave stolnim tenisom. Onda HSTS daje nadgradnju na edukaciji trenera i voditelja, a s vremena na vrijeme se organiziraju regionalni kampovi na kojima se sva ta djeca okupe i svi treneri. Onda je moguće napraviti dodatnu edukaciju kako bi svi išli zajedno naprijed.
Koliko često bi se održavali kampovi?
– S obzirom da za sada samo ja obilazim sve kampove, a kako sam i izbornik kalendar mi je kroz cijelu godinu popunjen. Tako da ću jednom do dva puta godišnje održavati kampove pod ingerencijom HSTS-a, ali očekujemo da će se ti kampovi održavati i češće i bez prisustva nekoga iz HSTS-a. Svaka regija će sama odrediti koliko puta je potrebno. Voditelj regionalnog centra obilazit će klubove i također vršiti dodatnu edukaciju, da kontrolira da li se ostvaruje sve onako kako se zacrtalo.
Koji je daljnji cilj nakon ovog rada po regijama?
– Primarni cilj je otvaranje novih stolnoteniskih mjesta i omasovljenje. Mi danas imamo oko dvije tisuće registriranih igrača i igračica, dok npr. u Frankfurtu ih je deset tisuća. Zatim iz te mase želimo dobiti više potencijalno dobrih igrača, reprezentativaca. Slijedi nadgradnja u centru u Zagrebu. Moguće je da se takvi jači centri za mlađe uzrasne kategorije otvore i negdje drugdje. Zatim moramo napraviti jedan zajednički seniorski centar. Znači raditi po manjim mjestima, zatim regionalnim centrima, te najbolje slati u centar u Zagreb ili gdje će već biti, te seniorski reprezentativci što je krajnji cilj.

Treneri

Kako je organizirana edukacija trenera za ovakav sustav rada?
– Treba biti vrlo realan. Kad pogledate taj problem u globalu vidite da u svakom sportu u Hrvatskoj vrhunskih trenera imate jednog do dva. Da se netko ne nađe uvrijeđen, mislim na trenere europskog ili svjetskog renomea. Što je i logično za ovako malu zemlju, kao i kod sportaša. Svugdje je ključni faktor čovjek. Ako imate nekog ambicioznog trenera, koji želi nešto napraviti, educira se i još je talentiran za to sigurno će nešto napraviti. U posljednjih petnaestak godina puno je bilo ljudi koji su prošli trenerske tečajeve i koji su željeli biti treneri. Međutim, oni se u nekim trenutku u svojim lokalnim zajednicama izgube. Nemaju podršku, nešto pokrenu pa se to ugasi i uglavnom nemaju priliku za dalji razvoj. Ono što će se sada pokrenuti a to je licenciranje trenera raznih razina i još će se one morati obnavljati. Što znači da će se morati dodatno educirati ali će moći i napredovati. Kad se na taj način uvede red u trenerski sustav dobit ćemo sigurno i više djece.
Kako će se organizirati te edukacije trenera?
– Do sada je to organizirala Hrvatska olimpijska akademija. Međutim, tu je došlo do nekih problema tako da HSTS od ove godine surađuje s Agencijom za sport. Oni su nam ponudili da organiziraju tečajeve za stolnoteniske trenere. Početkom lipnja kreće generacija 2015. Prijavilo se četrdesetak kandidata. Zatim ćemo vidjeti koliko među njima ima mladih ambicioznih trenera.
Kakvi su vaši dojmovi nakon prvog kampa u Varaždinu?
– Prvi kamp Regionalnog stolnoteniskog centra u Varaždinu je odlično organiziran. Za to je najzaslužniji moj kolega Ronald Ređep koji se potrudio da sve klubove u okolici animira da dođu i vide kako ćemo raditi. Teško je naći idealan termin jer se u stolnom tenisu svaki vikend negdje nešto igra. Ovaj vikend imali smo kvalifikaciju za popunu prve lige, tamo igra puno mladih igrača ali bez obzira na to uspjelo je.Odlična organizacija i uvjeti garancija su da će uspjeti ovaj projekt i vjerujem da će ubuduće biti još i bolje.

Izvor:
Foto:

Sport

Započeo je WRC Croatia Rally, u nedjelju jurilice u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: WRC Croatia Rally

WRC Croatia Rally započeo je u četvrtak, 18. travnja uz veliki spektakl u Zagrebu, gdje je 68 posada krenulo s intenzivnim pripremama automobila.

U predstojećim danima Rally će se održati kroz pet hrvatskih županija – Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku te Grad Zagreb. Veliki se finalni spektakl očekuje u nedjelju, kada će posljednja četiri brzinska ispita vozači voziti cestama u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja, a u najboljoj WRC kategoriji nastupit će čak 8 posada. U najjačoj, Rally1 klasi će tako naslov braniti Velšanin Elfyn Evans, kao i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville te brojne druge zvijezde.

Hrvatski vozači koji će također voziti na ovogodišnjem Croatia Rallyju su: Tomas Hrvatin, Željko Magličić, Jan Pokos, Slaven Šekuljica, Igor Tomljanović, Viliam Prodan te Igor Mandić.

NEDJELJA, 21. travnja

BI/SS 17Trakošćan – Vrbno 1 – 13,15 km – 7:08

BI/SS 18Zagorska Sela – Kumrovec 1 (Live TV) – 14,24 km – 8:35

BI/SS 19Trakošćan – Vrbno 2 – 13,15 km – 10:23

BI/SS 20Zagorska Sela – Kumrovec 2 (Wolf Power Stage) – 14,24 km – 13:15

Proglašenje pobjednika – INA Zagreb – 16 sati

Nastavite čitati

Sport

Županijski kup: Bednja uvjerljiva protiv Nedeljanca, slavlje i Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odigrani su prvi susreti polufinala Županijskog nogometnog kupa, a u oba susreta u srijedu, 17. travnja slavili su domaćini.

Na stadionu Sloboda Varteks je ugostio Ivančicu i slavio s 3:1. Ivančani su poveli već u 1. minuti preko Kostelca i s minimalnim vodstvom otišli su na odmor. No, u drugom dijelu Bumbari su okrenuli rezultat. Prvo je Glavica u 55. minuti svojim golom izjednačio rezultat, da bi ih isti igrač u 68. doveo u vodstvo Varteks. Konačni rezultat postavio je Kanceljak golom u 78. minuti.

U drugoj utakmici Bednja je ugostili Nedeljanec i pobijedila s 3:0. Beletinčani su poveli u 16. minuti golom Bosilja, a na 2:0 povisio je Pomper golom u 29. minuti, da bi treći gol za Bednju postigao Kareem Donovan u 64. minuti.

Uzvratni susreti na rasporedu su u srijedu, 1. svibnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje