Povežite se s nama

Život i društvo

Predstavljen program XVI. Špancirfesta

Objavljeno:

- dana

„Slatkih šesnaest“ varaždisnkog festivala dobrih emocija

Od 22. do 31. kolovoza na ulicama i trgovima varaždinske povijesne gradske jezgre  održat će se Špancirfest. U TZ Grada Varaždina, koji je organizator ovog događanja, naglašavaju da je festival dobrih emocija i ove godine evoluirao, istražujući nove putove za nadogradnju i poboljšanje programa i produkcijskih uvjeta, ali zadržavajući svoj prepoznatljivi duh, jedinstvenu atmosferu i dobre emocije, koje su ga pretvorile u najpopularniji hrvatski festival.

-Špancirfest je najvrjedniji varaždinski turistički brand te najveći hrvatski festival, koji u deset dana trajanja svake godine privuče oko 200.000 posjetitelja. Stoga ne čudi da je ugledni The New York Times, Varaždin uvrstio na popis „52 mjesta koja morate posjetiti u 2014.“, da je popularni  britanski turistički vodič „Rough Guides“ Festivala dobrih emocija stavio na popis najboljih hrvatskih festivala te da je Hrvatska turistička zajednica Špancirfest proglasila jednim od TOP 10 hrvatskih turističkih događanja u 2014. godini, veli Branka Tropp, direktorica TZ Gada Varaždina.

Špancirfest je, kako dodaje, mnogo više od popularne i kvalitetne kulturno-turističke manifestacije jer je jedan od generatora razvoja Varaždina i regije, doprinosi obnovi gradske jezgre, drugačijem poimanju njezine vrijednosti u turističkom smislu te je aktivirao potencijale koji Varaždin razvijaju u nezaobilaznu kulturnu i turističku destinaciju.

– Iako se s godinama mijenjao, a u posljednje vrijeme napravio i značajan iskorak prema širem, regionalnom okruženju Hrvatske, Špancirfest je ostao vjeran Varaždinu, kreativnoj i životnoj snazi njegovih stanovnika te svake godine, a u 2014. posebno, u program uključuje mnoge varaždinske umjetnike i kreativce.S obzirom da Špancirfest oko 87% proračuna prihoduje na tržištu, realizacija željenog festivalskoga programa izravno je ovisna o podršci sponzora, koju nije lako osigurati u nepovoljnim gospodarskim uvjetima. No, s ponosom možemo potvrditi da će 16. Špancirfest u svakom pogledu napraviti novi kvalitativni iskorak i podići se na novu razinu, poručuju organizatori koji su predstavili glavne značajke ovogodišnjeg programa, dok se cijeli program nalazi na web stranicama http://spancirfest.com/program2014/

Glazbeni program

Glavna pozornica Špancirfesta, pokraj Starog grada, otvoriti će se nesvakidašnjim spektaklom – koncertom Varaždin 90’s All Stars banda (22.8.), super grupe sastavljene od iskusnih varaždinskih glazbenika koji će predstaviti iznimno živu i kvalitetnu varaždinsku rock scenu 90-tih. Iz niske velikih regionalnih i svjetskih imena, koja će  potom nastupiti na glavnoj festivalskoj pozornici, posebno valja izdvojiti kultne njujorške Blondie, koji sviraju u ponedjeljak 25. kolovoza te slavne Stereo MCs, koji će Špancirfest rasplesati u petak, 29. kolovoza.

Uz Stari grad, tu je ponovno popularna i stilski veoma raznolika pozornica na Trgu Miljenka Stančića. Iako svi koncerti zaslužuju posebnu pažnju, izdvojit ćemo zborski spektakl Viva Vox (22.8.), genijalce ritma Les Tambours du Bronx (23. 8.), ali i Radu Šerbedžiju i njegov Zapadni kolodvor (24. 8.) te nastup legendarnog Lačnog Franca (30.8.).

Umjesto pozornice na Korzu, ove godine će se otvoriti novi prostor – dvorište Županijske palače, koje je mnogo primjerenije uživanju u profinjenijem programu kojeg pokriva ta treća glazbena scena Špancirfesta. Ona će donijeti zanimljivu kombinaciju glazbe i teatra, a svakako treba izdvojiti nastup suvremene dive sevdaha Amire Medunjanin sa programom „Amulette“ (22. 8.). Posebni značaj imaju i dva subotnja koncerta (23. i 30. 8.) jedinstvenog Špancirfest festivalskog orkestra u suradnji s Komornim mješovitim zborom i orkestrom Kapela Paulina Warasdin, sastavljenoga od ponajboljih varaždinskih klasičnih glazbenika i okupljenog posebno za ovu priliku.

Iako na Korzu neće biti pozornice, glavni gradski trg biti će prepun glazbe jer će na njemu, u primjerenijem formatu i uz izravni kontakt s publikom, nastupiti brojni glazbeni sastavi i projekti prilagođeni otvorenom prostoru, od posebnog izdanja otkačenih Soulfingersa do jedinstvenog European Symbolic Orchestra.

Ulični program

Ulični program, svojevrsna duša i srce Špancirfesta, u 2014. biti će kvalitetniji nego ikad. Na ulicama i trgovima Varaždina nastupiti će vodeći europski performeri, umjetnici  te profesionalne skupine novog teatra, a uz njih će se ugostiti i prvi međunarodni susret verglaša, te cijeli niz što poznatih, što potpuno novih nastupa i događanja, od onih obilježenih poviješću  tradicijom pa sve do završne produkcije EU projekta „Circus as a way of life“. I ulični svirači biti će brojniji no ikad s posebnim naglaskom na vrhunske varaždinske glazbenike, a povećanom otvorenošću i prohodnošću Korza i glavni će gradski trg moći ugostiti više i češće nastupe glazbenika i performera.

Park kreative

Ovogodišnji program Parka kreative sastavljen je od vrhunskih kreativnih radionica pod vodstvom eminentnih profesionalnih mentora. Vraćaju se i popularne dječje predstave,  a nakon svake od njih biti će organizirane dodatne tematske radionice tako da zabave, edukacije i poticanja na kreativnost za najmlađe zasigurno neće nedostajati.

Kao posebni dodatak javnom prostoru Parka kreative, kreirati će se i za igru prepustiti nove interaktivne i zabavne igračke izrađene od recikliranih materijala od kojih će dio, možda i ostati u parku nakon Špancirfesta.

Uska ulica

Uska ulica i ove godine ostaje ulica umjetnika, ovaj puta namijenjena mladim, svježim snagama uz dodatak jednako mladih, ali već afirmiranih produkt-dizajnera. Špancirfest upravo na području razvoja lokalne kreativne industrije, koju aktivno potiče i promiče, pokazuje svoju snagu i ulogu generatora novih, kreativnih, ali i komercijalnih ideja, a dio tih nastojanja je upravo i prilika da mladi umjetnici dobiju priliku izravno sudjelovati na velikoj kulturno-turističkoj manifestaciji pod posebno povoljnim uvjetima.

Što još?

Varaždinske ulice biti će ponovno ukrašene cipelama i njihovim tragovima, a novo će ruho dobiti i kućice te štandovi. Posjetitelji će ponovno moći razgledati, kupiti, kušati i popiti nešto iz bogate izložbeno-prodajno-gastronomske palete koju Špancirfest nudi svake godine, a posebnost je da će se posebno svojim okusima, ukusima i vizurama predstaviti  Turistička zajednica Kvarnera. Za one kojima, nakon završetka redovno programa, treba još uzbuđenja tu je i popularni after-program na koji će voziti Pan noćni bus.

Vindiland – Grupa Vindija od samih je početaka Špancirfesta prisutna kao generalni sponzor događanja, a kao i svake godine, Vindija i u 2014. predstavlja program namijenjen najmlađima – VINDILAND, svakog dana od 10 do 20 sati na prostoru uz Lančanu kulu i varaždinski Stari grad. Vindiland svake godine donosi pregršt igre, zabave i edukativnog programa uobličenog u kreativne, plesne te sportske radionice, tečajeve i natjecanja. uz nastupe Vindijinih sportskih i umjetničkih klubova.

Pan – Pan i ove godine svim špancirerima donosi najbolje moguće osvježenje, niz zanimljivih aktivnosti i pregršt nagrada, a kao i do sada, pobrinut će se i da sretno i sigurno stignete na after partyje Špancirfesta – naravno – Panovim noćnim busom.

Coca Cola – Coca-Cola niz godina s ponosom podržava Špancirfest jer promiče iste vrijednosti kao i ona, a to je očuvanje kulturnoga i tradicijskoga bogatstva sjeverozapadne Hrvatske te poticanje lokalnoga turizma. Osim toga, festival pozitivnih osjećaja svojim bogatim sadržajem potiče dobro raspoloženje, što je u skladu s filozofijom naših robnih marki koje promiču optimizam, radost i druženje.

 

 

 

 

Izvor: TZ Grada Varaždina
Foto:

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje