Pin it
Početna Zabava & stil Putopisi Hrvoje Ivančić posjetio je Kapadokiju

Dio Turske gdje su živjele prve kršćanske zajednice

Hrvoje Ivančić posjetio je Kapadokiju

- Kapadokija je sam centar turske duše. Tamo ćeš vidjeti nešto što nikad dosad nisi - rekao mi je prodavač kokica kojeg sam sreo u vlaku preko Anatolske visoravni.

Čovjek u vlaku rekao je da nema mjesta na svijetu kao što je Kapadokija. Sa sličnom usporedbom susreo sam se i u Istanbulu gdje me prijatelj uputio na to, kako kaže, čarobno mjesto. Nekoliko sati kasnije, u vlaku preko Anatolske visoravni pričao sam sa slučajnim prolaznikom koji prodaje kokice. Sjedio sam i slušao tog prodavača pastirskog izgleda. S vunenom kapom na glavi i brkovima preko cijelog lica bez kompleksa je nastavljao priču: - Kapadokija je sam centar turske duše. Tamo ćeš vidjeti nešto što nikad dosad nisi. I ja jedva čekam da se vratim i uživam u lijepim dolinama - govorio je sa sjetom. 

Nadrealni svijet

Za Turke ovaj dio zemlje zrači posebnom energijom, a poseban je i zbog svoje duge i bogate povijesti, prvih kršćanskih zajednica, isto kao i specifičnih stjenovitih oblika - iznutra izdubljenih, a često i nastanjenih. 
 
Stigavši u Kapadokiju, uputio sam se dolinom Zama u nepoznatom smjeru. To je jedna od brojnih dolina u srcu Kapadokije koja je usječena u stijene, a u njoj prevladava vegetacija žute boje i razne nijanse kamena pomiješanog s lavom od pradavnih vremena. Majka priroda uistinu se zabavila kiparstvom jer kamene kule su najraznolikijih oblika, a najčešće u obliku ogromnog čunja. Iznutra su izdubljene, a izvana imaju malene otvore koji su nekad služili kao vrata. Vulkansko tlo učinilo je zemlju plodnom tako da je između kula pregršt grmova vinove loze, pšenice, jabuka.
 
Dakako, sve na malim parcelama, ali svejedno jako plodno. Slikarije unutar stijenja upućuju na dugu naseljenost ovog područja.
U antici se Kapadokijom nazivala prostrana unutrašnjost Male Azije čije ime u prijevodu s perzijskog znači Zemlja Lijepih Konja. Od prastarih Hetita preko Lidijaca i Perzijanaca Kapadokija se našla u rukama Aleksandra Velikog da bi nakon njega laganim koracima dolazila u odnose s Rimom. U rimskom razdoblju mjesto u Kapadokiji pronalaze i prve kršćanske zajednice. Tu se nalazi nekoliko podzemnih gradova koje su kršćani koristili kao sklonište dok je vjera bila zabranjivana. Iako se o njima najčešće govori kao o gradovima, podzemne zajednice Kapadokije najvjerojatnije su služile umjesto skloništa i kao privremeno naselje. Nešto sasvim drugo su stijene iznad zemlje gdje je kroz stoljeća uistinu cvao život. 

Goreme

Nakon trodnevnog lutanja šumom kamenih tornjeva, vremenske prilike htjele su da nastavim prema prvom naselju. Najveći problem bila je temperaturna razlika između dana i noći. U podne je temperatura oko 20 °C da bi se u noći spustila i do nule. Zima je bila pred vratima i trebalo je zaštititi se od hladnoće. Kao utočište ispriječilo se na putu selo Goreme. Ono je centar Kapadokije i pod UNESCO-vom je zaštitom. U očuvanim kamenim špiljama još uvijek žive cijele obitelji. Kuće se prenose iz generacije u generaciju i sežu u najstarija razdoblja, možda i do prvih kršćanskih vremena.
 
Tamo sam od lokalnih mještana na posudbu dobio tri deke. Spavanje je nakon toga bilo pravi praznik. Jedna obitelj pozvala me na čaj – u Turskoj napitak broj jedan. Pili smo ga unutar stare kuće, u špilji. Žena kaže da joj je kuću ostavio otac i da joj ne pada na pamet preseliti se u zidani objekt. „Zimi je ovdje toplo, a ljeti hladno. To ne mogu dobiti u prostoriji od cigle“. Nalazi se ovdje ogroman tepih, klupe uza zid, slike rođaka, gospođine rukotvorine od vune, gospodinova puška i nezaobilazna slika Kemala Mustafe Ataturka. Sve je neopisivo čisto i uredno. 
 
Najljepše doba je jutro dok svi još spavaju, a iznad kamena izranja sunce. Iako je tih dana stezala jaka studen, prizor je bio veličanstven. U daljini, iza vrha vulkana Erciyes naziralo se sunce i ptice su cvrkutom najavile buđenje.

Dunavski blues

Hrvoje Ivančić autor je knjige „Dunavski blues“ koja govori o njegovom 2000 kilometara dugom putovanju na gumenom čamcu od Zagreba do Crnog mora. Ivančić je dojmove s putovanja zabilježio u knjizi, i dobili smo priču o rijeci, o ljudima uz rijeku i o prijateljstvu. Knjigu možete nabavati u knjižarama diljem Hrvatske ili je naručiti direktno od Hrvoja na e-mail hrvojeivancic@yahoo.com.

 

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
 (prije 23 sata 24 min)

Četvrtak
17.04.2014
3°C   4°C

 (upravo objavljeno)

Petak
18.04.2014
1°C   13°C

 (upravo objavljeno)

Subota
19.04.2014
5°C   15°C

 (upravo objavljeno)

Nedjelja
20.04.2014
7°C   14°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.242711 6.261495 6.280279
EUR 7.595506 7.618361 7.641216
USD 5.488876 5.505392 5.521908
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 9.220085 9.247828 9.275571
JPY 5.364815 5.380958 5.397101
CAD 4.989493 5.004507 5.019521

Prijava