Povežite se s nama

Zabava & Stil

Danas promocija zbirke pjesama “Božja ofčica” ortodontice Mirne Weber

Objavljeno:

- dana

MIRELIN KUTAK: MIRNA WEBER

– Pisanje je za mene čista ljubav. To je moj hobi koji me ispunjava i čini sretnom – rekla je Mirna Weber uoči promocije svoje prve zbirke pjesama “Božja ofčica” pisane na kajkavskom narječju, koju je posvetila svojoj djeci, Nikoli i Dori.

Naša sugrađanka Varaždincima je poznata kao liječnica. Mr. sc. dr. dentalne medicine, spec. ortodoncije preuzela je privatnu ordinaciju od svog oca i tako nastavila obiteljski posao, koji će se i dalje održati s obzirom na to da joj je sin Nikola student 6. godine Stomatološkog fakulteta. Pisati pjesme počela je prije četiri godine sasvim slučajno.

– Nadahnuće mi je, mogo bi se reći, došlo preko noći. Sjela sam i počela pisati. Pjesme sam objavljivala na društvenoj mreži Facebook, bez namjera i ikakvih očekivanja. Ubrzo su počele pristizati pozitivne reakcije amatera, ali i profesionalnih pjesnika, među kojima je bila poznata hrvatska književnica Božica Jelušić i novinar, književnik i kolumnist Marijan Grkalić, zahvaljujući kojem su moje dvije pjesme objavljene u zborniku Gornjo-gradskog književnog festivala. To me potaknulo na daljnji spisateljski rad i, u konačnici, rezultiralo mojom prvom zbirkom pjesama – otkrila je varaždinska ortodontica, kojoj je uvijek posebno mjesto u životu, uz posao, zauzimala glazbena i likovna umjetnost.

 

Moja šminka oduvijek je bila diskretna: malo sjenila, malo maskare i ruž

– Svoju ljubav prema umjetnosti povezala sam kroz pisanje, no spisateljstvo mi je otvorilo nova vrata u životu i omogućilo da upoznam jedan sasvim novi svijet i prekrasne ljude – otkrila je Varaždinka koja je između poslovnih obaveza i priprema za promociju zbirke pjesama pronašla malo vremena i sjela na stolicu vizažistice Mirele Magdić-Fotak. Poznatoj varaždinskoj ortodontici šminka nije strana.
– Meni šminka nije samo zadovoljstvo, nego ju doživljavam kao stvar osobne higijene. Zbog posla koji radim i činjenice da sam svakodnevno s ljudima moram uvijek biti uređena, a šminka je sastavni dio toga. Međutim, moja je šminka oduvijek bila diskretna: malo sjenila, malo maskare i ruž. Obožavam ruževe i uvijek kod šminkanja jače naglasim usne – otkrila je Weber.

U tom je stilu bila i šminka vizažistice Magdić-Fotak.
– Riječ je o decentnoj šminci koju sam postigla koristeći prirodne tonove sjenila. Ipak, naglasila sam oči povlačenjem tanke linije crnog tuša s gornje strane kapka i crnom maskarom – otkrila je vizažistica koja je cijelu priču zaokružila nanošenjem crvenog ruža na usne koji je sam po sebi dovoljno jak da podigne cjelokupni make up.

 

Promocija zbirke pjesama “Božja ofčica” Mirne Weber održat će se danas, 24. rujna s početkom u 17.30 sati u prostorijama Glazbene škole Varaždin. O knjizi, koju je ilustrirao poznati varaždinski umjetnik Željko Prstec, govorit će književnica Božica Jelušić, prof. dr. Emilija Kovač iz Čakovca te književnik i kolumnist Marijan Grkalić.
– Pjesme će čitati akademska glumica Ljiljana Bogojević, a bit će izvedene i dvije moje pjesme koje su uglazbili Laura Mjeda Međeral i Elvis Međeral; izvest će ih mezosopranistica Sofija Cingula – najavila je Mirna Weber. Promocija njezine knjige “Božja ofčica” bit će popraćena glazbom na klaviru u izvedbi prof. Ivane Godec Vinceković.

Mirela Magdić-Fotak
profesionalna vizažistica,
stalna suradnica HNK
e-mail: [email protected]

 

KREŠIMIR GECI,
G2 studio-Gettzy Foto
Trg kralja Tomislava 4 (Korzo) Varaždin
tel. 042/200-161

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

FOTO Koncert Urbana&4 uz gudački orkestar varaždinska publika će dugo pamtiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Urban&4 uz gudački orkestar u subotu su napunili Arenu Varaždin.

Publika je uživala u koncertu koji je trajao više od dva sata, a donio je presjek novije i starije Urbanove glazbe. Gudački orkestar priodonio je uistinu posebnoj atmosferi u dvorani.

Lijepa i za pamćenje je kombinacija Urbanove glazbe uz gudački orkestar. Obožavatelji su cijeli koncert pjevali.

Damir Urban je cijelu večer komunicirao s publikom, zbijao šale na račun svojih godina, a poručio je da on i supruga i u nedjelju ostaju u Varaždinu da bi malo uživali.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe.

Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva te umjetnicima pružaju prostor i podršku u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

Rezidencija je oblikovana tako da će svaki umjetnik odnosno umjetnička grupa biti uključeni u dva festivala. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

U sklopu projekta, projektni partneri proveli su Javni poziv na koji je pristiglo 150 prijava umjetnika iz 22 zemlje. Za desetodnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrane su plesačice Farah Deen i Olivia Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetnička organizacija Stalker Teatro iz Italije.

Oni će tijekom festivala stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj- Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen.

Cilj projekta Green Streets of Europe je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija sa svrhom razvoja održivih festivala, a što se odnosi na kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i slično.

Projekt vrijedan 335 tisuća eura sa 60 % sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine. Ovo je treća godina kako će Špancirfest biti dio projekta sufinanciranog iz vodećeg programa Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, a koji festivalu daje dodatan sadržaj.

Lani je u sklopu projekta „People power partnership“ na Kapucinskom trgu održan veliki plesno-kazališni performans FACE T(W)O.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje