Povežite se s nama

Zabava & Stil

Uvijek sam bila drugačija i svoja!

Objavljeno:

- dana

MODNA IKONA

– Moda mi je oduvijek bila najvažnija, ali za modne trendove nikad nisam marila. Od kad sam se rodila bila sam svoja i imala svoj stil! Zbog toga su se mnogi za menom okretali po cesti. Okreću se i danas, a moje kolegice s posla još uvijek mi govore “Katica, ti si uvijek bila najlepša!”- otkrila je Katica Seglin.

Iako je zakoračila u sedmo desetljeće života, ova varaždinska krojačica i šnajderica rodom iz Sračinca ni danas u grad neće izaći bez pomno birane odjeće i obuće te brige za svaki detalj, a njezini ormari kriju kapute, suknje, haljine, veste, remene, torbe i druge, šivane i pletene odjevne predmete kojih se ne bi posramile ni najokorjele trendseterice. Iako su neki od njih stari i pola stoljeća, nosivi su i još uvijek atraktivni. Ipak, njihova posebna vrijednost je u tome što ih je Varaždinka osebujnog stila sama osmislila i izradila.

U 10 sati navečer Katica bi sjela za svoju “Bagaticu”i cijele noći šila

– Šiti sam naučila od majke Marije još kao dijete, a kako me od malih nogu zanimala moda vrlo brzo sam počela šiti odjeću za sebe, a onda i za druge. Štrikati i heklati sam počela negdje u prvom razredu osnovne škole. Kao što kod šivanja nisam nikad gledala krojeve, za štrikanje i heklanje mi nisu trebale “mustre”. Ali za svaku prigodu točno sam znala što želim! Bilo da se radilo o odlasku na ljetovanje ili proslavi Nove godine, ja sam točno imala u glavi što ću obući. Svaku nedjelju navečer pripremala sam si odjeću koju ću nositi idućeg tjedna, te alternativu, ako vrijeme ne bude kao što je bilo u prognozama – ispričala je varaždinska modna ikona koja je gotovo cijeli svoj radni vijek radila kao krojačica u Viku, a posljednjih 10 godina prije mirovine u Sloveniji. Dok je danju krojila, noću je šila. 

U deset sati navečer, kad su joj suprug Ivan i kćer Karmen otišli na spavanje, sjela je za svoju “Bagaticu” iz 1972. godine i po cijele noći stvarala unikatne modne kreacije.

– Nekad nije bilo butika i imala sam jako puno posla, a za vrijeme maturalnih večeri k meni su dolazili cijeli razredi gimnazije. Znale su mi doći žene i reći “Katica, daj i meni saši takvu haljinu kao što je tvoja!” No, ja to nikad nisam radila jer to je moje, to sam ja i ne može netko drugi biti u tome – oduvijek je imala jasna pravila varaždinska šnajderica čija je obitelj također bila uvijek “zrihtana”.

Ispunjen dan

Zbog njezinih kreacija u Varaždin su dolazile Austrijanke, Francuskinje, Nijemice, čak i Kanađanke, a nekad je, kaže, oblačila cijelo Hrvatsko zagorje sve do mađarske granice! Iako sada više ne šije, već radi popravke, posla ima preko glave. 

Katica je oblačila Austrijanke, Francuskinje, Njemice, čak i Kanađanke 

– Budim se ujutro u pet i nakon što obavim sve kućanske poslove, u osam sjedam za mašinu i radim sve do 17 sati. Nakon toga slobodna sam sve do 19 sati. To su dva sata koje imam za sebe. Nekad, kad mi je muž bio živ, ti su trenuci bili rezervirani za naše šetnje i druženja, a i odlazili smo na svaki važan događaj u gradu – otkrila je ova posebna dama čiji je dom prepun zanimljivih detalja koje sama izrađuje.  

Nakon godina kreiranja i šivanja naša sugrađanka sada bi voljela svoju modnu priču skrivenu u ormaru predstaviti javnosti na nekoj izložbi. A dok se ne pronađe netko tko će njezin san pretvoriti u stvarnost,  ona će i dalje posjećivati sva važna gradska događanja na koja će, naravno, dolaziti od glave do pete – “zbegecana”. 

Kao iz žurnala

Katica Seglin puno je sa svojim suprugom putovala, a kamo god da su došli, uvijek su se za njom okretali zbog njezinog osebujnog stila i načina oblačenja. Uvijek je izgledala kao da je upravo izašla iz nekog modnog žurnala.

– Najdraže mi je bilo kad smo bili na ljetovanju na Jadranu. Kako je kod mene uvijek sve bilo usklađeno i pomno odabrano, od šešira, kupaćeg kostima, odjeće za plažu do sandala, mnogi su mislili kako smo stranci. Kad sam u trgovini progovorila na hrvatskom prodavačice su bile šokirane i u čudu me pitale”Vi ste naša?” – prisjetila se Katica Seglin. 

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Snima se dokumentarni film od navijačkoj skupini White Stones

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film o ljudima koji su i život svoj i sreću svu ostavili Varteksu premijerno će biti
prikazan u ožujku iduće godine, 35 godina od osnivanja navijačke skupine White Stones.

Na lokacijama u Varaždinu krenulo je prije nekoliko tjedana snimanje dokumentarnog filma Čuvari tvojeg imena, o navijačkoj skupini White Stones. Stonesi već 35 godina ponosno i
beskompromisno podupiru svoj nogometni klub NK Varteks, od onog bivše kluba koji je na
prijelazu iz 20. u 21. stoljeće bio institucija hrvatskog nogometa, iz godine u godinu
predstavljajući Hrvatsku u europskim natjecanjima, do novog kluba baziranog na takozvanom
socios modelu.

Dokumentarni film Čuvari tvojeg imen pokrit će sve te povijesne trenutke uz pomoć arhivskog materijala i brojnih intervjua sa akterima na navijačkoj sceni i u NK Varteksu. Autor filma je dugugodišnji član White Stonesa Dražen Vučković, a produkciju potpisuju varaždinski filmaš Jurica Hižak i varaždinska produkcijska kuća Rebl film. Cijela filmska ekipa je iz Varaždina, a u filmu će se koristiti i isključivo glazba varaždinskih autora, bendova BKD i Denigma, Ljubomira Kerekeša, Kronje, Sabya i Žete. Arhivski materijal za potrebe snimanja filma ustupili su navijačka skupina White Stones, obitelj Herjavec, Varaždinska televizija VTV, Vladimir Mrak, Željko Hajdinjak i Mario Lovrak kojima se autor i produkcijski tim iz svega srca zahvaljuju.

Do sada su snimljena tri filmska seta od planiranih 10, a snimanje se nastavlja punom
parom i film bi trebao biti premijerno prikazan u n ožujku iduće godine, na 35. godišnjicu
osnivanja navijačke skupine White Stones. Vrijedi spomenuti i da su snimanje filma financijski pomogli brojni donatori, posebno ekipa osnivača i dugogodišnjih članova navijačke skupine White Stones koji su se okupili pod krilaticom Jageri 1990, ali i brojni sponzori te Grad Varaždin.

Podršku filmu pruža i lokalna rockerska scena tako da su organizatori Open air rock festivala Freedom Fest koji će biti održan na Stadionu Sloboda 25. svibnja ove godine, a na kojem će nastupiti bendovi Zadruga, Njake i Zadovoljština, Black Jack, The Wonderful Flying Machine, Godfathers, Najveribest, Foilers i naravno Grozni Gadovi, odlučili donirati dio novca od ulaznica koje će biti prodane u pretprodaji.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Koncert Urbana&4 uz gudački orkestar varaždinska publika će dugo pamtiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Urban&4 uz gudački orkestar u subotu su napunili Arenu Varaždin.

Publika je uživala u koncertu koji je trajao više od dva sata, a donio je presjek novije i starije Urbanove glazbe. Gudački orkestar priodonio je uistinu posebnoj atmosferi u dvorani.

Lijepa i za pamćenje je kombinacija Urbanove glazbe uz gudački orkestar. Obožavatelji su cijeli koncert pjevali.

Damir Urban je cijelu večer komunicirao s publikom, zbijao šale na račun svojih godina, a poručio je da on i supruga i u nedjelju ostaju u Varaždinu da bi malo uživali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje