Povežite se s nama

Život i društvo

Adrenalinski tobogan, a na svakom koraku živa svirka uz vrhunsku kapljicu i finu klopu

Objavljeno:

- dana

LOVREČEVO

Brojni šetači okupirali su proteklog vikenda ulice i parkove u Varaždinskim Toplicama. Lovrečevo festival privukao je pozornost posjetitelja brojnim raznolikim sadržajima.

Živa svirka glazbenih sastava, bogata vinska i gastronomska ponuda, craft pive, tradicijski proizvodi, igra svjetla na pročelju crkve sv. Martina… privlačili su pozornost na svakom koraku.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Lovrečeva – adrenalinski tobogan – dug je bio 150 metara

Najveću pozornost privukla je posebna atrakcija ovogodišnjeg Lovrečeva – adrenalinski tobogan dug 150 metara! Popularni “Slip and Slide” vodeni tobogan najviše je razveselio djecu i mlade, koji nisu propustili priliku spustiti se niz njega kroz samo središte Varaždinskih Toplica.

Bogata ponuda

Za ovu priliku grad je bio podijeljen na četiri tematske cjeline – Vinski park, Urbani i Eko grad te Grad zabave. U Vinskom parku organizirana je kušaonica vina i domaćih voćnih rakija. No, Vinski park bio je poprište i zanimljivog odmjeravanja snaga. Naime, toplička gradonačelnica Dragica Ratković izazvala je varaždinskog župana Radimira Čačića u posebnoj disciplini – tko će prvi otvoriti butelju vina, pretočiti je, začepiti i zalijepiti etiketu. Brzinu i više spretnosti pokazala je gradonačelnica Ratković, koja je odnijela pobjedu.

Čačić je časno priznao poraz, ali i napomenuo:
– No, ja sam pravi kavalir, pa sam morao dami i domaćinu malo popustiti – našalio se župan.
Lovrečevo festival održan je u sklopu proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica, pa je tom prilikom održana i svečana sjednica Gradskog vijeća. Predsjednik Vijeća Franjo Prstec i gradonačelnica Ratković dočekali su brojne goste, među kojima su bili i Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, varaždinski župan Radimir Čačić, kao i njegov zamjenik Robert Vugrin. Među gostima su bili i brojni gradonačelnici i načelnici gradova i općina Varaždinske županije.

– Ne skrivamo veliku želju da građanima vratimo osmijeh na lice, a gradu sjaj kakav ga je krasio stoljećima. Novo gradsko čelništvo pred sebe je stavilo mnoge izazove, radimo s velikom odgovornošću, a sve kako bismo Varaždinske Toplice učinili što kvalitetnijim mjestom za život – poručio je Prstec.

– Želim vam pričati o gradu koji je davno, davno izgubio svoj sjaj, koji je zaspao u svojoj ljepoti i koji čeka da ga probudimo iz sna, da ga vratimo na mjesto koje mu pripada, tamo gdje je sjajio poput najdivnijeg i najsjajnijeg bisera – započela je nadahnuti govor gradonačelnica Ratković, nastavivši:
– Želimo oživjeti stari duh Varaždinskih Toplica. Želimo da naše Toplice vrate čaroliju. Onu istu čaroliju koja već stoljećima traje i traje, koja nikada nije iščezla, samo se malo sakrila.

Projekti

Brojnim čestitkama pridružio se i župan Čačić, obećavši pritom pomoć u realizaciji brojnih projekata u ovom, kako je istaknuo, “napotentnijem dijelu sjeverne Hrvatske”.
– Puno je prostora za razvoj, a ono što nikako ne smijemo propustiti je promocija lječilišta i zdravstvenog turizma. Lječilište u Varaždinskim Toplicama daleko nadmašuje nacionalne okvire. Ono posjeduje europsku dimenziju i na to se moramo usredotočiti – poručio je Čačić.

Dvekaru Nagrada za životno djelo

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručene su nagrade najistaknutijim pojedincima i udrugama. 
Tako su Nagradu za iznimna dostignuća primili mladi matematičar Filip Križanić za osvojeno prvo mjesto na ovogodišnjemu Državnome natjecanju iz matematike i Športski nogometni klub Polet iz Tuhovca za ostvarene sportske rezultate.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i svijetu pripala je Marinu Šimeku za osvojeno 1. mjesto u juniorskoj kategoriji “Muška salonska frizura na lutki” i seniorskoj kategoriji “Muška salonska frizura na lutki”, 2. mjesto u kategoriji “Muško šišanje” seniori (živi model) te 5. mjesto u kategoriji “Muški Full Fashion” seniori (živi model).
Medalje Grada završile su u rukama Silvije Novak, Dječjeg vrtića “Tratinčica”, Saše Josipa Mileca, Nine Kanešića, Ankice Ivanušec, Zlatka Čmigovića, Nevenke Barete i DVD-a Varaždinske Toplice.

Najviše gradsko priznanje, Nagrada za životno djelo, uručena je Željku Dvekaru za njegovo herojstvo u Domovinskom ratu i nesebični angažman u promicanju i ugledu Varaždinskih Toplica.

– Kad su me suborci predložili za ovo prestižno priznanje, počeo sam razmišljati o svojem životu na jedan drugi način. 
Pomislio sam da je ljudski život poput vode u potoku, koja svojim tokom mijenja i oblikuje korito. Kad se svi potoci sliju u jednu rijeku, tada ne postoji nesavladiva prepreka. 
Ne postoji nemoguće i na tome moramo ustrajati – zahvalio je u ime svih dobitnika nagrada Željko Dvekar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na 10. Županijskoj smotri dječjih KUD-ova u Trnovcu se okupilo oko 400 mališana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki, u nedjelju je u sportskoj dvorani Osnovne škole Trnovec održana 10. Županijska  smotra dječjih Kulturno-umjetničkih društava.

Smotra se svake godine održava u drugom mjestu Varaždinske županije, a Trnovec je ovoga puta bio domaćin u sklopu obilježavanja Dana općine. Na smotri na kojoj svoje folklorno umijeće prezentiraju djeca u dobi od sedam do 15 godina okupilo se oko 400 djece iz devet KUD-ova s područja Varaždinske županije, a izvedeno je ukupno 13 točaka.

– Srećom, u našim KUD-ovima djece ima, oni vole plesati, posebice ovi mlađi uzrasti koji imaju još i igrice, brojalice, pjesmice, tako da ih to stvarno zanima. O tome dosta govori i podatak da za ovu smotru imamo prijavljeno devet KUD-ova, stoga s radošću možemo zaključiti da nema straha za budućnost – rekao je Pjerino Hrvaćanin, tajnik ZKUU Varaždinske županije.

– Osim smotre dječjih KUD-ova, Zajednica kroz godinu organizira smotre starijih izvornih skupina, zborova i vokalnih skupina, puhačkih orkestara, kazališnih amatera i tamburaških orkestara i to je ono zbog čega Zajednica postoji – dodao je Hrvaćanin.

Uz Ministarstvo kulture i Varaždinsku županiju, pokrovitelj smotre bila je Općina Trnovec Bartolovečki.

– Program koji smo organizirali povodom Dana općine i ovoga je puta bogat različitim sadržajima, a posebno me raduje ovaj dio u kojem sudjeluju naši najmlađi i drago mi je da se okupilo toliko djece, da su Trnovcem opet odzvanjali pjesma, smijeh i veselje, na radost mnogobrojne publike – rekla je načelnica Verica Vitković.

Dodala je kako je Varaždinska županija poznata po kulturnoj baštini, tradiciji, starim običajima koje treba njegovati i čuvati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Šesti festival nordijskog hodanja i pješačenja ove godine u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja “Drava” Varaždin ove godine organizira svoj 6. festival nordijskog hodanja i pješačenja.

Za lokaciju su ove godine odabrali Lepoglavu.

Festival će se održati u nedjelju, 28. travnja, a početak je u 8:30 sati. Start je kod restorana Ivančica. Na okupljanju sudionika organizatori će pripremiti piće dobrodošlice uz domaće kolače, mjerenje tlaka, šećera i određivanje BMI. Pješačenje je podijeljeno u rute, pa će grupe moći odabrati hoće li hodati crvenom rutom od 11 kilometara, plavom od 7 kilometara, zelenom od 5 kilometara ili žutom dugom tek 3 kilometra.

Nakon završenih ruta i ručka od 13 do 15 sati sudionici mogu razgledati i doznati nešto više o znamenitostima Lepoglave.

Kotizacija za sudionike iznosi 10 eura, a na svim će se rutama hodačice i hodači kretati u pratnji voditelja i pratitelja ruta te medicinskog osoblja.

Manifestacija je organizirana u suradnji s Gradom Lepoglava, Turističkom zajednicom, Turističko kulturno – informativnim centrom i Varaždinskom županijom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje