Povežite se s nama

Život i društvo

Advent u Varaždinu danas kreće uz Lucerne, Scifidelity Orchestra i The Roomors

Objavljeno:

- dana

BLAGDANSKI UGOĐAJ

Do početka manifestacije Advent u Varaždinu odbrojavamo još sate. Središte Varaždina u posljednjem će, mnogima najljepšem, mjesecu u godini odisati pravim blagdanskim ugođajem, obasjano tisućama žaruljica, a posjetitelji će u intimnoj atmosferi povijesne jezgre moći uživati u bogatom programu, koji će trajati od 2. prosinca do 7. siječnja.

Na Adventskom vijencu ispred varaždinske katedrale danas s početkom u 18.30 sati bit će upaljena prva adventska svijeća, a zajedno će je upaliti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, uz prigodni glazbeni program katedralnog zbora Chorus liturgicus.

Blagdanska je čarolija glavni gradski trg pretvorila u Bijeli Korzo, s bogatom ugostiteljskom i izlagačkom ponudom te glazbenim programima tijekom vikenda. Putem obasjanim svjetlom, širit će se mirisi kuhanog vina i fine hrane, u snježnoj šumi, skrivena, dočekat će vas obitelj sobova dok će zvukovi božićnih pjesama s pozornice doprinijeti adventskoj atmosferi.

Za dobru će atmosferu sutra, prve subote, na Korzu od 11 sati biti zadužene Lucerne,  a navečer od 19 sati Scifidelity Orchestra.

Trg Miljenka Stančića okružen najljepšim vizurama – Starim gradom, Kulom stražarnicom, palačom Sermage, gradskim zvonicima, ispunjen sjajem, mirisima i glazbom biti će još jedno nezaobilazno adventsko odredište.

Na Kapucinskom trgu posjetitelje očekuje Ledena čarolija s atraktivnim klizalištem, drugim po veličini u Hrvatskoj, na preko tisuću kvadrata, uz bogati glazbeni i prigodni program. Okupljene će od 17 sati zabavljati The Roomors.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje