Povežite se s nama

Život i društvo

Balkon pun cvijeća najveća im je sreća

Objavljeno:

- dana

POHVALNO

Svakom prolazniku koji prođe pokraj Doma za starije i nemoćne u Varaždinu pogled privuku raskošni i šareni balkoni puni cvijeća. Korisnici Doma to cvijeće njeguju s puno ljubavi, a nježne i mirisne latice vraćaju im mladenački polet, živost duha i obilje radosti. 

Veselo je bilo u srijedu, 15. srpnja, kada je cijeli Dom slavio cvijeće i svoje prelijepe balkone, koji su istinski ukras grada. Kulturno-umjetnički program tijekom kojeg su proglašeni pobjednici izbora za najljepše balkone Doma bio je baš pravi cvjetni, a najljepšim je proglašen balkon Marka Pavičića. O cvijeću se pjevalo, recitiralo, slavio se suživot s njim i pohvaljen je trud korisnika Doma koji su se okružili cvjetnim gredicama, šarenim cvjetnjacima i bogatim balkonima.

Kad bi ove ruže male…

Izbor najljepšeg balkona Doma za starije i nemoćne tradicija je koja traje već više od trideset godina. Korisnicima Doma ta je manifestacija vrlo važna, a teška je odluka pala na leđa komisije koju su činili priznati Varaždinci iz područja hortikulture.

Komisija je priznala da su najljepše balkone izabrali s puno muke te da su svi zapravo pobjednici, jer već i jedan cvijet znači puno. Međutim, sedam je korisnika dobilo posebna priznanja i nagrade, naravno – cvjetne, a najboljima je među njima proglašen Marko Pavičić čiji je balkon zasluženo dobio titulu najljepšeg u 2015. godini.

Drugo mjesto osvojila je Štefanija Banfić, treće Katarina Mikulić, četvrto mjesto cimerice Katarina Tomašković i Bara Vulić, peto Katarina Jovan, šesto Franjo Levatić i Zvonimir Klasta, dok je sedmo mjesto pripalo Vladi Milaku.

– Kroz odrastanje roditelji su me učili da je cvijeće znak svega što je nevino i dobro. I prije nego što sam došao u Dom, na svojoj sam kući imao prelijepe cvjetne balkone kojima su se svi divili. S tim sam nastavio i ovdje u Domu, a prije pet godina preuzeo sam vođenje Eko grupe, koja radi baš sve što je potrebno u Domu i oko njega – napominje pobjednik Marko Pavičić, kojem nije prvi put da dobiva priznanje za najljepši balkon. – Ovo mi je šesta godina u Domu, a četiri sam puta proglašen pobjednikom – ponosno naglašava pokazujući zid pun pohvalnica, zahvalnica i priznanja.

Cvijeće čuva mladost

– Nije dobro kad čovjek samo ustane, jede i razmišlja, to vodi prema bolesti. Ja ujutro ustanem u pola šest i zalijevam cvijeće u dvorištu Doma. Svako drugo jutro zalijevam i pregledavam cvijeće na balkonu te uklanjam suhe cvjetove kako bi novi lakše rasli. Jednom tjedno zalijevam prihranom. U Trnovcu imam vrt te i tamo često odlazim biciklom i pomažem obitelji. Uživam u radu. Nikad ne razmišljam o tome da mi je loše, pa mi je uvijek dobro – ispričao nam je Pavičić, koji ne zna kako se zovu sve vrste koje je posadio na svom balkonu, jer cvijeće bira po boji i izgledu te je njegov izbor uvijek šaren i raznolik. Među cvijećem se nalaze i rajčice koje se svijaju pod težinom bogatih plodova koji polako zriju.

– Čim dođem na posao, korisnici Doma odmah dođu do mene i mole me da odem u njihovu sobu i pogledam njihovo cvijeće. Eko grupa me zove vidjeti što su sve napravili vani. To me jako raduje i uživam u njihovom društvu gledajući plodove njihovog rada. Po meni nema pobjednika, jer uzgajanjem cvijeća svi oni održavaju svoju vitalnost, sreću i ljubav. Na svakom je balkonu zaista posađen barem jedan cvjetić, ako to korisnici nisu mogli, pomogle su im sobarice. Osim toga, mi nemamo nikoga da nam održava okoliš, korisnici su toliko vrijedni da se svaki dan rano bude, neovisno o vremenu i temperaturi, te ga održavaju sami. To mnogo vrijedi i vrlo sam ponosna na sve njih – ističe ravnateljica Doma Tamara Ljubić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Ronioci iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina čistili podmorje na području Marine Betina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 20. travnja, održana je akcija čišćenja podmorja područja Marine Betina koju je inicirala sama Marina, a organizirala udruga tamošnjih Argonauta.

Na akciji se skupilo 30-ak ronioca, domaćih iz RK Murter-Kornati te iz Varaždina i to iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina, koji su ujedno i obučeni ronioci.

Čistilo se na cijelom području Marine Betina, a roniocima su pomogli i volonteri na kopnu. Skupilo se svega, od starih guma, akumulatora pa do metalnih kolica iz supermarketa, a sveukupno oko 4 metara kubičnih otpada koji je pravilno zbrinulo lokalno komunalno poduzeće Ježinac d.o.o.

– Ova je akcija bila i dijelom veće akcije naziva Rezolucija zemlja, koja već treću godinu mobilizira volontere diljem Hrvatske kako bi čistili okoliš i podizali svijest o važnosti ekološke odgovornosti. U subotu je tako u svega dva sata akcije zajednički prikupljeno više od 40 tona otpada, što jasno pokazuje koliko je problem zagađenja prisutan. Tako smo i mi u Marini Betina uvidjeli da ćemo se svakako tamo još vraćati na akcije čišćenja kako bi onima koji dolaze iza nas ostavili čišći okoliš nego što smo ga našli – ističu organizatori.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreškim i Čakovečkim mažoretkinjama brojne medalje na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečke mažoretkinje protekli vikend sudjelovale su na 27. Državnom prvenstvu u mažoret plesu u Krapini. Predstavile su se sa četiri sastava i otplesale ukupno 22 koreografije.

U Međimurje su se vratile sa 11 medalja, 5 zlatnih, 1 srebrnom i 5 brončanih

Ludbreške mažoretkinje s Državnog prvenstva u mažoret plesu vratile su se s šest medalja, tri zlatne i tri srebrne. Ujedno su ostvarile i plasman na Europskom prvenstvu.

-Još smo pod dojmovima 27. Prvenstva Hrvatske u mažoret plesovima, održanom u Krapini proteklog vikenda, gdje se okupilo više od 800 sudionika iz 17 hrvatskih gradova. Sedam koreografija i sedam prilika da pokažemo što možemo iskoristili smo u potpunosti i kući se vratili sa šest medalja: tri zlatne, tri srebrne i jednim, ali vrijednim četvrtim mjestom – poručile su Ludbreške mažoretkinje.

Zahvalile su svima na podršci.

-S fantastičnim koreografijama, koje su nam donijele zlatne medalje, ostvarili smo plasman na Europsko prvenstvo u nizozemskom Eindhovenu! Svima, a bilo ih je mnogo (treneri, roditelji, obitelji, donatori, volonteri, navijači i mnogi drugi) koji su bili dio ovog putovanja, od srca hvala! Njihova podrška, pomoć i predanost su nas i doveli do ovih sjajnih uspjeha – stoji u objavu na Facebooku Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje