Povežite se s nama

Život i društvo

Centri izvrsnosti Varaždinske županije započeli s radom

Objavljeno:

- dana

Polazi ih 839 učenika

Danas su s radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije u školskoj godini 2016./2017. iz matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika, poduzetništva, biologije, komunikacije, novih tehnologija i rukometa. Ove godine će spomenute Centre  polaziti 839 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi 115 mentora.

Uz polaznike centara, mentore, ravnatelje škola te roditelje početku rada prisustvovali su i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić, dekan Fakulteta organizacije i informatike Neven Vrček te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

U svom obraćanju prisutnima župan je izrazio zadovoljstvo što ovi Centri egzistiraju već punih devet godina te stvaraju nove, mlade kreativne i obrazovane ljude.

– Od osnivanja centara pa sve do danas težimo sve većoj izvrsnosti pa su stoga i kriteriji svake godine sve viši. Moramo imati izlučna testiranja jer se prijavljuje 1500 učenika između kojih se izabere 800 do 900 najboljih. Varaždinska županija je danas u hrvatskim okvirima pojam izvrsnosti kada je riječ o obrazovanju. A upravo današnje okupljanje dokazuje da ste vi, dragi učenici, već sada iskreno zainteresirani za izvrsnost. Shvatili ste kako je obrazovanje najvažnija životna komponenta i ja vam na tome čestitam. Čestitam i vama dragi mentori jer ništa od ovoga ne bi imalo smisla da nema vas koji ste najvažniji faktor pružanja kvalitetnog obrazovanja – naznačio je župan Štromar te dodao kako mu je izuzetno žao što u programu nove Vlade RH nema ni riječi o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca, što je jako loše za demografiju i djecu koja žive u ruralnim krajevima jer u tom slučaju nemaju svi jednake šanse za obrazovanje. Nada se kako će od sljedeće godine i dalje biti isti model financiranja prijevoza srednjoškolaca.

Početak rada uljepšao je Brass kvartet učenika Glazbene škole iz Varaždina pod vodstvom profesora Nikole Novaka, a prikazan je i prigodan film o Centrima izvrsnosti, kao i mali eksperimenti Centra izvrsnosti iz kemije.

Podsjetimo kako su Centri izvrsnosti pokrenuti 2007. godine s ciljem poticanja interesa kod učenika osnovnih i srednjih škola te unapređivanja rada s učenicima, a polaznici postižu iznimne rezultate i osvajaju nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas na šest srednjih škola djeluju sljedeći Centri izvrsnosti: Prva gimnazija – informatika i biologija, Elektrostrojarska škola – fizika, hrvatski jezik i nove tehnologije (CENT), Strojarska i prometna škola – matematika, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola – kemija, Gospodarska škola – poduzetništvo te Srednja škola Novi Marof – komunikacije. Varaždinska županija za sve polaznike Centara osigurava prijevoz na nastavu subotom te prehranu.

U velikom broju primjera dosad se pokazalo da je upravo ovakav način izbora zanimanja, za koja se mladi usmjeravaju već u osnovnoj školi sudjelovanjem u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima sa sadržajima za koje pokazuju interes i sklonosti, za njih najuspješniji i da u nastavku obrazovanja postižu velike uspjehe i postaju izvrsni stručnjaci, znanstvenici i umjetnici poznati u našoj državi i izvan njezinih granica.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Od 1. travnja pojeftinjuje karta za varaždinske buseke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U moru poskupljenja svega i svačega u Hrvatskoj, zvuči kao prvoaprilska šala, ali konačno stiže jedna dobra, potpuno istinita vijest, a to je da od 1. travnja 2024. godine u Varaždinu pojeftinjuje javni gradski prijevoz, objavio je Grad Varaždin.

Na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj dao je trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. iz Varaždina suglasnost na izmjenu cjenika komunalnog linijskog prijevoza putnika. Tako će cijene karata u varaždinskim popularnim „busekima“ pojeftiniti do čak 9 %.

Na primjer, jednokratna karta plaćena gotovinom u autobusu stajati će 0,60 umjesto dosadašnjih 0,66 eura što je pojeftinjenje za 9,09 %. Nadalje, mjesečna karta plaćena na blagajni će umjesto 21,24 eura stajati okruglih 20 što je pojeftinjenje za 5,48 %, a za isti postotak će biti smanjena cijena i godišnje karte plaćene na blagajni koja će umjesto sadašnjih 212,36 stajati ravnih 200 eura.

Ovim pojeftinjenjem, modernizacijom voznog parka i unapređenjem mreže linija Grad Varaždin želi još više motivirati građane za korištenje javnog prijevoza kao što je to već ranije učinjeno uvođenjem besplatnog prijevoza za umirovljenike. Uz jačanje javnog prijevoza i biciklističke infrastrukture Grad Varaždin nastoji građanima ponuditi što kvalitetnije modele urbane mobilnosti po čemu se ističe u usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima.

U tijeku je modernizacija voznog parka pa će tako Čistoća nabaviti dva nova autobusa s dizelskim motorima, a uskoro će biti realizirana i nabava flote autobusa na električni pogon čime će se značajno unaprijediti kvaliteta prijevoza i mreže linija kojima prometuju sve popularniji varaždinski gradski „buseki“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje