Povežite se s nama

Život i društvo

Posebno mjesto na Špancirfestu je Uska ulica koja postaje interaktivna. Otkrijte kako!

Objavljeno:

- dana

USUSRET ŠPANCIRFESTU

Posebno mjesto na svakom Špancirfestu, čije ovogodišnje izdanje počinje 19. kolovoza, zauzima Uska ulica, koja u deset festivalskih dana postaje pravo kreativno središte Varaždina.

Nije ni čudno, stoga, da gotovo i nema posjetitelja Špancirfesta koji njome barem jednom ne prođe tijekom Festivala. Mjesto je to već tradicionalno rezervirano za umjetnike i kreativce, a tako će biti i ove godine. U sklopu projekta Kreativnica u srpnju je bio organiziran natječaj na koji su se mogli prijaviti svi kreativci. Ukupno su se za Kreativnicu prijavile 33 osobe, a njih 20 odabrano je za sudjelovanje te će njihovi proizvodi i projekti biti prezentirani na prodajno-izlagačkom prostoru Uske ulice. Radi se uistinu o nekima od najboljih mladih hrvatskih dizajnera. Kroz Kreativnicu se želi predstaviti najbolje od različitih domena hrvatskog dizajna te posebno valorizirati kvalitetu, promišljanje, originalnost i inovativnost predstavljenih projekata ili proizvoda. Naglasak će tako biti na grafičkom, produkt dizajnu, tekstilnom i modnom dizajnu te ilustraciji.

Razmjena ideja

– Jedan od ciljeva Kreativnice je živa razmjena ideja i mišljenja između posjetitelja i izlagača kroz prezentaciju njihova načina rada, radionice i slične aktivnosti koje će se odvijati na lokaciji ovih 10 dana. Uz izlagačko-prodajni dio, Uska ulica će biti “prošarana” i malim punktovima za odmor kojima želimo pozvati špancirere da uspore ritam u prolazu kroz ovu ulicu i osjete svu njezinu čar i posebnost – rekla je Maja Patafta, koja je s Anom Bacinger koordinatorica projekta Kreativnica, a upravo ta dinamična i interaktivna atmosfera jedna je od inovacija koje donosi ovogodišnja Kreativnica. Ove godine Uska ulica donosi neke inovacije koje će sigurno oduševiti sve posjetitelje.

– Uska ulica ima tradiciju. Ove godine malo je promijenjen koncept. Bit će vrlo dinamično, vikendom će u pozadini svirati lagana glazba, a naglasak je ove godine više na interaktivnosti, pa zato pozivamo sve šetače da se više zadrže u Uskoj ulici – naglasile su Maja i Ana. 

Plakatiranje

Jedan od projekata koje će posjetitelji Kreativnice moći posjetiti je i Plakatiranje – višegodišnji projekt portala Vizkultura.hr u kojem domaći i regionalni dizajneri, umjetnici, ilustratori i ostali autori s područja suvremenih vizualnih umjetnosti svakog tjedna rade plakate aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike. Projekt je bio izlagan na na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a pojedini plakati iz kolekcije osvajali su nagrade te pojedinačno sudjelovali na dizajnerskim izložbama i festivalima. Kustos projekta je Ivan Dorotić.

 

Posebna atrakcija bit će svjetleća tijela na kojima će biti radovi ilustratora, rekla je Maja Patafta

Tijekom Špancirfesta će tako biti izloženo svih 145 plakata, i to od 19. do 25. kolovoza u Galerijskom centru Varaždin, u Uskoj ulici, dok će u periodu od 26. do 28. kolovoza cijela kolekcija biti postavljena na prodajno-izložbenome mjestu u samoj ulici. – Posebna atrakcija bit će svijetleća tijela na kojima će biti radovi ilustratora – ističe Patafta. Dakle, razloga za posjet Uskoj ulici zasigurno neće nedostajati:  očekuje nas ponovno deset kreativnih dana u varaždinskoj Kreativnici.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Jany: Dom za starije i dječji vrtić gradimo, a tražimo Podravsku magistralu i micanje kamiona iz naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečanom sjednicom jučer je u Svetom Đurđu obilježen Dan općine. Načelnik Josip Jany tom je prigodom podsjetio na najvažnije projekte, među kojima su izgradnja doma za starije i dogradnja vrtića, ali je istaknuo i važnost prometne infrastrukture.

Stoga je apelirao da se što prije izgradi Podravska magistrala, ali i predložio da se kamionski promet od Velikog i Malog Bukovca, kroz Sveti Đurđ pa do Martijanca preusmjeri na novi pravac. To bi se riješilo izgradnjom nove ceste koja bi zaobišla naselja na cestovnom pravcu prema autocesti.

-Šljunak je izvozni materijal, a mještanima ostaju uništene ceste od silnih kamiona. Bit svega je da novi saziv Sabora pokrene onaj dio koji nam je jako bitan, ne samo za našu općinu, već i za našu županiju, a to je podravska brza cesta koja bi spojila granicu Slovenije sa Varaždinom, Ludbregom i Koprivnicom, da nam se maknu ti silni kamioni te taj promet koji prolazi našim cestama. Još jedna cesta bi trebala biti jako bitna na području Bukovca i Svetog Đurđa. Ta cesta koja bi se spajala na autoput bi nam pomogla da nam se kamioni izmaknu iz prometa u naseljima – istaknuo je Jany.

Vezano da izgradnju Doma za starije, Jany je naglasio da će projekt biti do kraja realiziran naredne godine.

– U Domu će se zaposliti 25 ljudi, a važno je napomenuti da će Općina participirati u troškovima, subvencionirati dio iznosa korisnicima koji su mještani općine dok će vanjski korisnici plaćati punu cijenu. Također, što je za mlade najvažnije, idemo u proširenje dječjeg vrtića Suncokret te ćemo povećati kapacitet za još 20 djece – istaknuo je Jany.

Svečanoj sjednici prisustvovali su saborski zastupnici Predrag Štromar i Dubravko Bilić, zamjenica župana Silvija Zagorec, brojni načelnici i gradonačelnici te drugi gosti.

Načelnik Svetog Đurđa za kraj je predložio i novu ˝himnu˝ u Saboru.

– Do sada se je himna u Saboru bila ‘Kamen, krš i maslina’. Predlažem da od sada bude ‘kuruza, pšenica i rakija, ili možda vino’ – rekao je Jany.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje