Povežite se s nama

Život i društvo

Dnevni boravak za pse u centru grada

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu otvoren najveći park za pse u Hrvatskoj

U Varaždinu, je prošloga tjedna otvoren najveći park za pse u Hrvatskoj. Park je sagrađen na 2400 kvadrata, preko puta varaždinskog groblja – u ulici Ratimira Hercega na javnoj, ograđenoj zelenoj površini.

Park je podijeljen  na dva dijela – za velike i male pse. U svakom se od njih prema riječima direktora “Parkova” Marina Bašića, nalazi šest vrsta sprava za trening – za uvježbavanje, preskakanje, pretrčavanje preko mosta ili grede te za provlaćenje kroz “tunel” od guma ili viseći kolut.

O parku se na inicijativu građana i Kinološkog društva, počelo razgovarati još 2014. godine, da bi se lani u listopadu krenulo s realizacijom. Izgrađen je prema idejnom rješenju gradske tvrtke “Parkovi, podijeljen je na dva dijela – za velike i male pse. U svakome od njih, prema riječima direktora “Parkova” Marina Bašića, nalazi šest vrsta sprava za trening – za uvježbavanje, preskakanje, pretrčavanje preko mosta ili grede te za provlaćenje kroz “tunel” od guma ili viseći kolut. Jedino planirano, a još nedovršeno su dva stupa javne rasvjete – s obzirom da će park biti otvoren do 22.30 sati, a obećana je i voda kako bi se, rekao je gradonačelnik Goran Habuš na otvorenju parka,”peseki mogli osvježiti nakon istrčavanja i treniranja”.

– Nadamo se da će naši sugrađani koristiti sve blagodati ovog parka. Imati kućnog ljubimca je odgovornost i zaista molim da se svi pridržavaju pravila. Apeliram da do dolaska ovdje pse vode na uzici, one opasnije s brnjicom, koju u parku, naravno, mogu skinuti. Ukoliko je pas agresivan ili napravi neku štetu, moraju biti svjesni da je odgovornost njihova, rekao je gradonačelnik.

Apel korisnicima

Sve je koštalo oko 140 tisuća kuna plus PDV

Govoreći o vrijednosti investicije, Goran Habuš je rekao kako je sve koštalo oko 140 tisuća kuna plus PDV. – Iako je prema prvim projektima planirano 200 tisuća kuna. Evo i na ovom projektu smo uspjeli nešto novčeka ušparati pa ćemo kroz jedan od rebalansa proračuna napraviti još neki vrijedan projekt, zaključio je Habuš.
Za vlasnike pasa u parku se nalazi osam klupa, koševi za komunalni otpad te koševi za pseći izmet s vrećicama za sakupljanje.

Park će održavati “Parkovi”

Vlasnici koji su već prvog dana doveli pse u park redom su iskazali svoje zadovoljstvo što imaju mjesto gdje mogu pustiti pse s uzice bez bojazni od komunalnih redara koji vrlo učestalo počeli pisati opomene, preteće kaznama od 500 kuna

Zadovoljstvo izgradnjom parka izrazio je i Stjepan Lončar, predsjednik 4. Mjesnog odbora te je zahvalio gradonačelniku i svima involviranima na prepoznavanju potreba sugrađana – Silno nam je drago da je park gotov. Još nam jedino preostaje nadati se da će ga vlasnici pasa zaista i koristiti te održavati red na ovom prostoru, istaknuo je.
Na red će u parku paziti tvrtka Parkovi, koja će ga i održavati.

Ukoliko je pas agresivan ili napravi neku štetu, vlasnici moraju biti svjesni da je odgovornost njihova, rekao je gradonačelnik.

Prvi dan

Vlasnici koji su već prvog dana doveli pse u park redom su iskazali svoje zadovoljstvo što imaju mjesto gdje mogu pustiti pse s uzice bez bojazni od komunalnih redara koji vrlo učestalo počeli pisati opomene, preteće kaznama od 500 kuna, ukoliko se vlasnik ogriješio o neko od propisanih pravila. – Teško je nekome tko nema ili uopće ne voli životinje objasniti koliko nam znači da mogu zadovoljiti svoje potrebe, slažu se vlasnici koji se na ovaj način i sami više socijaliziraju. – Penzionerka sam i imam samo ovog psića. Evo, dok se on igra već sam upoznala društvo i “pao” je dogovor za svakodnevne susrete”, veli gospođa Ana.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Kinološko društvo Varaždin poziva da u subotu posjetite specijalne izložbe za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Hrvatski kinološki savez organizator je World Dog Show Zagreb 2024., svjetske izložbe pasa svih pasmina pasa od 25. do 28. travnja na kojem je prijavljeno preko 15.500 pasa.

U sklopu WDS-a, Kinološko društvo Varaždin dobilo je tu čast da bude domaćin tri specijalne izložbe i to za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner, koja se održava u subotu, 27. travnja na poligonu KD Varaždin (Trg Pavla Štoosa 39a) s početkom u 10 sati.

– Pozivamo sve ljubitelje pasa da posjete ove izložbe na terenu Društva. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan. Parking se naplaćuje 3 eura – rekli su iz Kinološkog društva Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ronioci iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina čistili podmorje na području Marine Betina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 20. travnja, održana je akcija čišćenja podmorja područja Marine Betina koju je inicirala sama Marina, a organizirala udruga tamošnjih Argonauta.

Na akciji se skupilo 30-ak ronioca, domaćih iz RK Murter-Kornati te iz Varaždina i to iz KPA Drava i JVP Grada Varaždina, koji su ujedno i obučeni ronioci.

Čistilo se na cijelom području Marine Betina, a roniocima su pomogli i volonteri na kopnu. Skupilo se svega, od starih guma, akumulatora pa do metalnih kolica iz supermarketa, a sveukupno oko 4 metara kubičnih otpada koji je pravilno zbrinulo lokalno komunalno poduzeće Ježinac d.o.o.

– Ova je akcija bila i dijelom veće akcije naziva Rezolucija zemlja, koja već treću godinu mobilizira volontere diljem Hrvatske kako bi čistili okoliš i podizali svijest o važnosti ekološke odgovornosti. U subotu je tako u svega dva sata akcije zajednički prikupljeno više od 40 tona otpada, što jasno pokazuje koliko je problem zagađenja prisutan. Tako smo i mi u Marini Betina uvidjeli da ćemo se svakako tamo još vraćati na akcije čišćenja kako bi onima koji dolaze iza nas ostavili čišći okoliš nego što smo ga našli – ističu organizatori.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje