Povežite se s nama

Život i društvo

Do uključivanja djece s posebnim potrebama u nastavu uz pomoć Španjolaca

Objavljeno:

- dana

IV. OŠ VARAŽDIN U EU PROJEKTU

IV. OŠ Varaždin ove je godine tijekom svibnja prijavila projektni prijedlog “Poboljšanje programa rada i internacionalizacije IV. OŠ Varaždin” na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU kako bi učitelji obavili praksu u jednoj od zemalja EU, po modelu job shadowing u partnerskoj školi.

Na razini Hrvatske prijavljeno je 133 sličnih projekata na području općeg obrazovanja, a projekt IV. OŠ Varaždin jedini je ostvario najveći broj bodova za program Erasmus+ za 2014. godinu za Ključnu aktivnost 1 u području općeg obrazovanja.

U OŠ u Španjolskoj i “Hrvatski dan”

Realizacija projekta koji traje od 1. lipnja 2013. do 31. svibnja 2015. počinje 23. listopada. Tri učiteljice Sofija Fruk, Antonija Benjak i Gordana Foder otići će u Španjolsku na dvotjedno praćenje rada kolega i kolegice u CP Mosaico u Sevilla-i.

Inače, glavni ciljevi projekta “Poboljšanje programa rada i internacionalizacije IV. osnovne škole Varaždin” su uključivanje djece s posebnim potrebama u redovni oblik školovanja, poboljšanje školskog kurikuluma, godišnjeg plana i cjelokupnog rada škole te povećanje suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom.

CP Mosaico u Sevilli ima tim učitelja koji rade s djecom s posebnim potrebama te su posebno ponosni na svoje metode podučavanja

Isto će se realizirati s osnovnom školom u Španjolskoj, CP Mosaico (Mosaico Public School) koja ima iskustva i znanja u svim navedenim područjima koje mogu podijeliti s učiteljicama IV. OŠ Varaždin koje će kasnije podijeliti sa svojim kolegama i učenicima te tako utjecati na boljitak lokalne zajednice. CP Mosaico u Sevilli ima tim učitelja koji rade s djecom s posebnim potrebama te su posebno ponosni na svoje metode podučavanja, razvoj novih inovativnih pristupa i dobru suradnju s roditeljima učenika svoje škole, ali i s cijelom lokalnom zajednicom.

Zaključno, razmijenit će se znanja i nove strategije poučavanja djece s posebnim potrebama, socijalni dijalog sa svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa, djelovati poboljšanje cjelokupnog školskog kurikula. Održat će se i promocija Hrvatske u Mosaico Public School u Španjolskoj gdje će učiteljice organizirati “Hrvatski dan”, jednodnevni događaj, gdje će promovirati hrvatski obrazovni sustav, kulturu, običaje i prirodne ljepote. Na kraju dodajmo da sve aktivnosti vezane za Erasmus+, KA1 projekt mobilnosti IV. OŠ Varaždin u potpunosti su financirane sredstvima EU.

Članovi AIESEC-a u IV. osnovnoj školi Varaždin u ponedjeljak su održali predavanje u sklopu kulturološke pripreme za put u Španjolsku učiteljicama Sofiji Fruk, Antoniji Benjak i Gordani Foder. AIESEC je najveća međunarodna studentska organizacija s ciljem otkrivanja i razvijanja potencijala mladih. U Republici Hrvatskoj aktivno je 5 lokalnih odbora AIESEC-a: u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, na čelu s Nacionalnim odborom AIESEC-a Hrvatske smještenim u Zagrebu. Kao predstavnici varaždinskog odobora AIESEC –a prezentaciju i predavanje su održali Roko Ivandić, Kristina Ivošević i Saša Hrgović, a pridružili su im se i kolege studenti iz Barcelone koji putem programa Erasmus studiraju u Varaždinu Xavier Mas Paniello i Marcos Šimić Sans.

Izvor: IV. OŠ VARAŽDIN
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

SračinecFestival gimnastike u Sračincu prepun izvrsnosti, elegancije i timskog duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 13. travnja, gimnastička mladost sjedinila se u Sračincu na trećem Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Preko 200 natjecatelja iz šest klubova popunilo je dvoranu Osnovne škole Sračinec, donoseći sa sobom graciozne pokrete, živopisne figure i nevjerojatnu energiju.

Natjecanje je održano u dvorani Osnovne škole Sračinec, koja je postala središte ove iznimne gimnastičke akcije. Gimnastički klubovi Vindija Varaždin, MZM Čakovec, Vinica, Sokol Sisak, Bjelovar te domaćin, Gimnastički klub Sračinec, izmjenjivali su se u nastupima, pokazujući svoje vještine i talent pred brojnom publikom. Ovaj događaj nije bio samo natjecanje, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i podizanje razine gimnastičkog sporta.

Svečano otvaranje natjecanja obavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, čime je naglasio podršku lokalne zajednice ovom iznimnom sportskom događaju. Uz njega, gimnastičare je pozdravio i načelnik Općine Vinica, Branimir Štimec.

– Ova predivna manifestacija ne bi bila moguća bez angažmana Damira Fotaka, nastavnika tjelesne kulture u ovoj školi i trenera Gimnastičkog kluba Sračinec. Njegov rad s djecom uvijek ćemo pomagati kroz materijalnu, ali i moralnu podršku. Posebno želim zahvaliti i  općinskoj vijećnici Đurđici Kovačić i njenim suradnicima, koji ulažu puno svog slobodnog vremena i energije, da bi na kraju imali ovako lijepu manifestaciju, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Podršku ovom natjecanju dala je i OŠ Sračinec koja je ustupila na korištenje školsku dvoranu.

Natjecatelji su se nadmetali u različitim kategorijama, pokazujući svoju izdržljivost, fleksibilnost i tehničku preciznost.

Gimnastički klub Sračinec posebno se istaknuo kao domaćin, pružajući gostoprimstvo svim sudionicima i stvarajući atmosferu koja je odisala prijateljstvom i sportskim duhom. Organizacijski tim kluba uložio je puno energije kako bi osigurao glatki tijek događaja, što je rezultiralo nezaboravnim iskustvom za sve prisutne.

Gimnastičari kluba domaćina mogu se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama: 3 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji te 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje u konkurenciji ekipa.

Na kraju dana, pobjednici su proslavljeni, ali svi su otišli s osjećajem pobjednika jer je  u Sračincu bilo više od natjecanja – bio je to festival sporta, prijateljstva i snage ljudskog tijela i duha.

Sračinec se još jednom dokazao kao nezaobilazna destinacija u svijetu gimnastike te se s nestrpljenjem očekuje iduće Otvoreno prvenstvo Sračinca, koje će ponovno okupiti najbolje gimnastičare iz regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje