Povežite se s nama

Život i društvo

Dramatični zaostatak Hrvatske u korištenju Sunčeve energije

Objavljeno:

- dana

Alternativni izvori energije

Solvis je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom solarnih panela. Druge dvije su propale. Ova činjenica dovoljno govori o volji i (ne)brizi kojom se u Hrvatskoj pristupa uvođenju obnovljivih izvora energije.

Solvis ubrzano napreduje, ali varaždinska tvrtka čak 97 posto svojih proizvoda plasira u inozemstvo.

Dok u Europi i svijetu takve tvrtke doživljavaju neprekidan tržišni rast – i to prvenstveno oslanjajući  se na domaća tržišta – i Solvis ubrzano napreduje, ali varaždinska tvrtka čak 97 posto svojih proizvoda plasira u inozemstvo. Ovaj zavidni izvoz nije nimalo drag vlasniku i direktoru Solvisa Stjepanu Talanu, jer to, veli, pokazuje potpuni fijasko obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. – Solvis raste i razvija se dramatično. Ali, kao što govore brojke, to zahvaljujemo isključivo inozemnom tržištu, jer doma bismo i mi propali. – govori Talan.

Bez političke volje

Stjepan Talan smatra da je za ovaj sramotni hrvatski zaostatak kriv nedostatak političke volje.

Inače, prvobitna ideja tvrtke je bila ista kao u zemljama s uspješnim sustavom solara – fokusirati se na domaće tržište. Ali to se pokazalo iluzornim u ono vrijeme, a ništa bolje nije ni danas. Stjepan Talan smatra da je za ovaj sramotni hrvatski zaostatak kriv nedostatak političke volje. – Nema državnih poticaja niti olakšica, koje su u europskim zemljama tolike da su alternativni izvori energije postali dijelom velikog broja kućanstava i industrijskih postrojenja. Drugo je neznanje, pa uslijed toga i manjak političke volje. Dovoljno bi bilo slijediti uhodane svjetske sisteme i prilagoditi ih hrvatskim uvjetima – veli.

“Strpljivi smo i na raspolaganju, spremni prezentirati iskustva iz drugih zemalja.”

Sve se čini još iluzornijim kad se zna da Hrvatska zadovoljava sve predispozicije za prelazak na obnovljive izvore energije. Sunca ima puno, potrebe su velike, a tu je i Solvis, koji sve to može odraditi. – Ništa nam nije jasno, ali smo strpljivi i uvijek na raspolaganju. Koga god zanima, spremni smo mu prezentirati iskustva iz drugih zemalja. Jer, godišnje posjetimo desetak sajmova širom svijeta i vjerujem da su iskustva s drugih tržišta dragocjena – sugerira Stjepan Talan. Tvrtku bi, veli, zadovoljilo da se stvari intenziviraju i izbalansiraju dovoljno da se barem smanji dramatični zaostatak Hrvatske na polju solara. 

– Državni regulator je odobrio instalaciju 45 megavata sunčanih elektrana, a do današnjeg je dana to moglo biti i 450 – dakle, 10 puta više. Tek tad bismo se uopće mogli uspoređivati sa Slovenijom, a još uvijek bismo puno zaostajali za Njemačkom i Italijom – govori Talan. Dio krivice za takvu situaciju pripisuje i lobijima, koji su, kako veli, uspjeli pojačati neke druge oblike obnovljive energije, poput vjetra, a na račun solara. 

Primjeri drugih

– To se još uvijek stigne ispraviti. Ponavljam, trebalo bi pod hitno uvesti sustav poticaja. Niz je varijanti, a svakako su najprikladnije one u zapadnim zemljama, recimo u Njemačkoj i Italiji. Izvori su europski novac iz fondova koji su i nama na dispoziciji, ali nemamo programe. Tu je i dodatni niz mjera, od kojih valja spomenuti porezne olakšice za korisnike solarne energije. Uza sve to, pa potom i vrlo kratku birokratsku proceduru, uvjeren sam da bi puno hrvatskih domova i industrijskih postrojenja koristilo Sunčevu energiju

Uvesti poticaje

Trebalo bi pod hitno uvesti sustav poticaja. Niz je varijanti, a svakako su najprikladnije one u zapadnim zemljama, recimo u Njemačkoj i Italiji. Izvori su europski novac iz fondova koji su i nama na dispoziciji, ali nemamo programe. Tu je i dodatni niz mjera, od kojih valja spomenuti porezne olakšice za korisnike solarne energije. Uza sve to, pa potom i vrlo kratku birokratsku proceduru, uvjeren sam da bi puno hrvatskih domova i industrijskih postrojenja koristilo Sunčevu energiju.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Život i društvo

MK Sjeverozapad poziva na subotnji blagoslov motora i moto susret

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MK Sjeverozapad organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret je na rasporedu u subotu, 27. travnja, a početak je u 13 sati. Blagoslov motora je u 15 sati kod crkve u Petrijancu.

Druženje će se održati na prostoru LD Fazan, u Optujskoj ulici u Varaždinu.

– I ove godine planiramo kao i prethodnih…. blagoslov motora nakon kojeg slijedi moto susret. Besplatan grah i live rock. Prihod ide u humanitarne svrhe. Organiziran je kamp za šatore i grijani prostor za spavanje – poručili su iz MK Sjeverozapad.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje