Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Britanski masterchef Baker u Varaždinskim Toplicama pripremao krvavice sa zeljem!

Objavljeno:

- dana

NA RIMSKIM ISKOPINAMA

Na rimskim iskopinama u Varaždinskim Toplicama u srijedu se  – kuhalo, a sve su pomno snimale kamere.

Tamo je, naime, snimana jedna od 20 epizoda Croatia’s Finesta, prvog velikog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku, a čija je zvijezda britanski masterchef Dhruv Baker.

U Varaždinskim Toplicama odlučio je spraviti krvavice s Varaždinskim kiselim zeljem.

“Ovdje je čudesno!”

– Zbog okoline u kojoj se nalazimo i inspiriran lokalnom kuhinjom, odlučio sam se pripremiti krvavice i kiselo zelje, ali sa svojim osobnim dodatkom. Kuhanje na lokaciji rimskih iskopina za mene je izuzetno motivirajuće, jer se radi o nečemu što je staro nekoliko tisuća godina. Vidjeti nešto ovakvo i kuhati ovdje je zaista čudesno – rekao je Dhruv.

Iako je iz Britanije, poznati kuhar je upoznat s tim da postoje razlike između dalamtinske kuhinje koja je “lagana i svježa”, za razliku od kuhinje na kontinentu koja je kalorijski jača.

Dhruv će kuhati na otvorenome diljem Hrvatske, a epizoda snimana u srijedu bit će odlična promocija za Varaždinske Toplice i Varaždinsku županiju. Kulinarski show će se emitirati na National Geographic Channelu i to u čak 90 zemalja svijeta!

Sjajna prilika za Varaždinske Toplice

– Ovo je sjajna prilika da višemilijunskom gledateljstvu širom svijeta predstavimo dio bogate gastronomske ponude i tradicije Hrvatske te Varaždinske županije kao i samih Varaždinskih Toplica. Jedinstvena lokacija arheoloških iskopina u Toplicama, gdje je vrhunski  masterchef spravljao tradicionalna jela topličkog kraja, poslat će u svijet neponovljivu sliku i pozivnicu brojnim turistima da jednog dana dođu u uživaju u sadržajima i čarima Varaždinskih Toplica – istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić.

Grad Varaždinske Toplice i Hotel Minerva bili su domaćini snimanja, a jedna od osoba zaslužnih za snimanje Croatia’s Finesta u Varaždinskim Toplicama je Topličanka Petra Gerić, koja je postala poznata nakon nastupa u hrvatskom MasterChefu 2012. godine.

–  Dhruv putuje po cijeloj Hrvatskoj i istražuje posebnosti svakog kraja. To je onda vezano i za kulturu, umjetnost, običaje i neke stare zanate. Naravno, i uz gastronomiju. U Toplicama smo  se potrudili pokazati mu rimsko, a u Varaždinu barokno doba kako bi se sve to objedilo u lijepu priču – pojasnila je Gerić, koja je gošća projekta.

Inače, gastronomski putopis će biti najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu do sada. Producent i autor putopisa je Alen Nemet, izvršni producent je Tadija Kolovrat, režiju potpisuje Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. Projekt su podržali predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, Ministarstvo turizma, kao i Hrvatska turistička zajednica koja projekt financijski podupire.

Tko je Dhruv Baker?

Otkako je započeo karijeru pobjedom na britanskom MasterChefu 2010., Dhruva Bakera prate sami superlativi. Rođen u Meksiku, a odrastao u Indiji i Tanzaniji, ovaj zaljubljenik u svjetske kuhinje svoja je iskustva prenio i u svoj londonski restoran Jolly Gardeners te nedugo objavljenoj kuharici Spice u kojoj Baker predstavlja i svoju – kartu okusa.

Upravo su začini, naime, bili najzaslužniji za Dhruvovu pobjedu na britanskom MasterChefu, čije je finale putem malih ekrana pratilo sedam milijuna Otočana, a jedan od sudaca u popularnom showu, Gregg Wallace, Dhruva je opisao kao izuzetnog kuhara s anđeoskim nepcem (‘Extraordinary cook with a palate of an angel’).
 

Izvor: Foto: Grad Varaždinske Toplice

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje