Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Članova UVDDR Maruševec i nekadašnji pripadnici 104. brigade u Pakracu

Objavljeno:

- dana

Odali počast

Točno na 25. godišnjicu pogibije svog zapovjednika Ivana Sokača i dvojice njegovih suboraca Juraja Brlenića i Slavka Smiljana,  28.  prosinca 1991. godine, 50-ak sudionika operacije „Alfa 91“ i članova Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata iz Maruševca  posjetilo je Pakrac, te prvi put u četvrt stoljeća zajedno sa svojim pakračkim suborcima odalo počast svim poginulim braniteljima Pakraca, Lipika i drugih mjesta tog dijela Zapadne Slavonije.

Varaždinski branitelji Pakraca  tom su prilikom obišli i neka mjesta na prvoj crti nekadašnje bojišnice kao što su Brekinska, Toranj, Batinjani, Lipik,  Kukunjevac i druga, a na spomen obilježjima poginulim pripadnicima 104. brigade položili su cvijeće i zapalili svijeće, te se podsjetili na tragične dane njihova stradavanja.

Tijekom prosinca 1991. godine na pakračkom je bojištu poginulo čak 14 pripadnika 104. brigade HV koji su sudjelovali u akcijama oslobađanja Lipika i Pakraca. Samo je u akciji „Alfa 91“ od 24. do 28. prosinca poginulo šest pripadnika 104. brigade, a još je dvadesetak varaždinskih branitelja Pakraca tom prilikom ranjeno. Na pakračko-lipičkom bojištu ukupno je tijekom 1991. i 1992. godine poginuo 21 pripadnik 104. brigade Hrvatske vojske.

Počast

 Zajedno s članovima HVIDRA-e iz Pakraca zapalili su svijeće i položili vijence kod spomen obilježja na mjestu pogibije zapovjednika 104. brigade Ivana Sokača, te kod spomenika svim stradalim braniteljima u mjestu Šeovica. Počast poginulima  odala je i pakračka gradonačelnica Ana-Marija Blažević. Uz zahvalnost na žrtvi poginulih i ranjenih, gradonačelnica Pakraca posebno je zahvalila Varaždincima na velikoj pomoći i hrabrosti kojom su zajedno s drugim postrojbama i domaćim snagama uspjeli obraniti njihov grad i cijelu zapadnu Slavoniju. Sa zadovoljstvom je prihvatila i inicijativu bojnika Vladimira Leskovara iz ratnog zapovjedništva 104. brigade HV  da se jedna ulica u gradu Pakracu nazove imenom te brigade.

Na teške i slavne dane borbe za hrvatsku neovisnost u vrlo je emotivnom govoru podsjetio i aktualni gradski vijećnik, te nekadašnji pomoćnik zapovjednika 104. brigade prof. dr. Marijan Cingula. On je istaknuo kako su svi koji su položili živote za hrvatsku slobodu neosporni heroji Domovinskog rata, ali su jednako tako heroji i svi pripadnici 104. brigade i drugih postrojbi  koji su srcem i hrabrošću te plemenitom idejom stvaranja neovisne hrvatske države bili spremni žrtvovati svoje živote.

O slavnim danima obrane govorili su zapovjednici postrojbi 76. Samostalnog pakračkog bataljuna Stipo Hodak, Drago Skalnik i Josip Huška, koji su naglasili da je Domovinski rat započeo baš u Pakracu 1. ožujka 1991. godine, kada su srpske paravojne postrojbe napale policijsku postaju u središtu Pakraca.  Na  vrijeme koje su u obrani pakračkog bojišta proveli pripadnici 104. brigade HV podsjetio je Vladimir Leskovar, koji je, među ostalim, govoreći o akciji „Alfa“ tijekom koje je poginuo veliki broj branitelja Pakraca prvi put u javnosti iznio neke podatke o nekoordiniranosti i neučinkovitosti zapovjednih struktura na tom dijelu zapadno-slavonskog bojišta krajem prosinca 1991. godine.

Mjesto pogibije svoga oca, nakon 25 godina prvi je put posjetio i njegov sin Mario Sokač, koji je zahvalio svima koji njeguju uspomenu na hrabru pogibiju njegova oca, te dodao kako podržava ideju i da bi za njegovu obitelj bila velika čast da se jedna od novih varaždinskih ulica nazove imenom njegova poginulog oca. Među sudionicima tradicionalnog pohoda mjestima stradavanja njihovih suboraca ove je godine blo i brat poginulog Mirka Lazara, Željko Lazar, te nekoliko mladih, među kojima i najmlađi –  osmogodišnji Dominik Puškadija iz Poljane Biškupečke koji  je rekao da će taj posjet Pakracu i saznanja o Domovinskom ratu pamtiti zauvijek.                

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje