Pin it
Početna ŽIVOT I DRUŠTVO Intervju tjedna Javni ovršitelji nisu šerifi pred kojima treba strepiti!

Darko Graf, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja

Javni ovršitelji nisu šerifi pred kojima treba strepiti!

Mi koji znamo problematiku ovrha ne vidimo drugog načina, izuzev uvođenja javnih ovršitelja, kako bi se riješili zaostaci te ubrzao ovršni postupak

Prijedlog zakona o ukidanju javnoovršiteljske službe, koji je otišao na izglasavanje u Hrvatski sabor, uopće nas ne iznenađuje jer je to u skladu s ranijim stavovima ove Vlade, ali unatoč izjavama ministra, temeljem informacija kojima raspolažemo, smatramo kako se ne može zaključiti da je dobiveno zeleno svjetlo za ukidanje javnih ovršitelja, nego se prije radi o pripremi za eventualno pozitivno mišljenje o njihovom “novom”, a zapravo starom Ovršnom zakonu iz 1996. godine. Naglašava to diplomirani pravnik i javni ovršitelj  Darko Graf, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja, koji dodaje da Vlada do sada nije i ne može Europskoj komisiji ponuditi dobro obrazloženje učinkovitosti promjena koje predlaže.

Tisuće zaostataka

Samo u Zagrebu ima neriješenih 35.630 ovršnih predmeta iz buduće nadležnosti javnih ovršitelja, a prošle je godine u prvih šest mjeseci provedeno 2.400 ovrha nad nekretninama i pokretninama u cijeloj Hrvatskoj. Uz to, broj ovrha u stalnom je porastu jer, nažalost, račune u blokadi ima više od 150 tisuća građana. Ni sadašnji troškovi ovrha nisu mali. Nasuprot tome, troškovi javnoovršiteljske ovrhe na pokretninama i nekretninama su 50 do 65 posto manji od troškova istovrsnih sudskih ovrha koji redovito uključuju znatne odvjetničke troškove. Nadalje, javni ovršitelji bi na početku ovršnog postupka prvo utvrdili cjelokupno imovinsko stanje ovršenika i potom, ako posredovanje ne uspije, ovrhu proveli na onom dijelu imovine na kojoj je ovrha najmanje tegobna za ovršenika. Dakle, javni bi ovršitelji mogli u cijelosti i stručno zamijenili ovršne suce, i to bez ograničenja zapošljavanja novih stručnih osoba u javnoovršiteljskim uredima koje bi provodile ovrhu.
Usprkos svemu, Vlada Saboru šalje zakone koji bi trebali  ukinuti javne ovršitelje, a  premijer Milanović izjavljuje kako “nije potrebno stvarati paradržavu” i da se radi o političkoj, a ne stručnoj odluci…

troškovi javnoovršiteljske ovrhe na pokretninama i nekretninama su 50-65 posta manji od sudskih

Javni ovršitelji nisu političari i ne znamo je li došlo do neke političke trgovine na koju ne možemo pretjerano utjecati. Stoga je za nas kao pravnike s odgovarajućim dodatnim kvalifikacijama početak rada javnoovršiteljske službe odgođen bez primjerenog obrazloženja. Da sam premijer ne bih koristio tako teške izraze kao što je paradržava, jer, kao prvo, SDP je u 2010. godini glasovao za uvođenje te “paradržave”, a u međuvremenu je odustao od te “paradržave”. Praktički bez obrazloženja, ponavljajući samo da je donesena politička odluka. Kao drugo: nismo nikakva paradržava, jer nismo niti počeli raditi. I kao treće ne bih govorio o paradržavi zato jer bih mogao doći u situaciju da moram uvesti tu “paradržavu” radi političkih ili stručnih razloga. A ako sam odgovoran političar, jedini izlaz iz takve situacije bila bi ostavka.

samo u Zagrebu ima 35.622 nerješena ovršna predmeta, a za pola godine u Hrvatskoj provedeno 2.400 ovrha

Što stoji iza paušalnih obrazloženja, odnosno spomenute političke odluke?
Stoji mali broj javnih bilježnika i mali broj odvjetnika kojima je sjajno u sadašnjem sustavu ovrhe na kojemu zarađuju milijunske iznose svake godine. Riječ je o odvjetničkim i javnobilježničkim lobijima koji imaju veliki utjecaj u svojim komorama. Nasuprot tome, velika većina odvjetnika i javnih bilježnika je pasivna i ne slaže se s postojećim sustavom ovrhe jer njima također ne odgovara.

Milijunske zarade

O čemu se radi?
Velika količina gospodarske aktivnosti koncentrirana je u Zagrebu gdje odvjetnik možete lijepo živjeti samo ako zastupa određenu tvrtku. U našim smo materijalima kao primjer naveli ministra pravosuđa Miljenića koji zastupa VIP-net u dijelu njihovih ovršnih predmeta, a u dobrim je poslovnim odnosima s javnim bilježnikom Malekovićem iz Velike Gorice koji je predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore. Upravo njemu šalje sve ovršne predmete u kojima zastupa VIPnet, a ovaj donosi rješenja o ovrsi u tim predmetima za ovršenika (dužnike) na  području cijele Hrvatske. Dakle, bilježnik iz Velike Gorice donosi rješenje o ovrsi za nekoga u Dubrovniku, Splitu ili Varaždinu. Istodobno,  bilježnici u Splitu, Dubrovniku ili Varaždinu nemaju posla. Možda imaju 100 predmeta godišnje, dok nekolicina njih ima 100 tisuća predmeta godišnje! Da bi to mogli riješiti i što više zaraditi, zapošljavaju prave male manufakture, studente i slične kategorije To je protivno smislu javne službe čija je bit nije da se pojedinci obogate nego je da građani u bilo kojem dijelu Hrvatske imaju brzu, učinkovitu i lako dostupnu javnu uslugu. To u sadašnjem sustavu nije moguće. Najveći problem u donošenju novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima je zapravo izberiva mjesna nadležnost javnih bilježnika, a ne institucija javnih ovršitelja sama po sebi. Dakle, ako sam kao odvjetnik dobar s vama, vama kao javnom bilježniku šaljem sve svoje ovršne predmete, bez obzira na to gdje dužnik ima prebivalište ili boravište. Istodobno, ostali bilježnici i odvjetnici jedva preživljavaju jer se nisu interesno umrežili i jednostavno rade svoj posao.

Kako se to htjelo riješiti?
Novim Ovršnim zakonom i Zakonom o javnim ovršiteljima koji nova vlast ne želi. Brisanjem te izberive nadležnosti i uvođenjem mjesne nadležnosti prema prebivalištu ili boravištu dužnika – ovršenika, i to za bilježnike i za ovršitelje, moglo je dovesti do vrlo pozitivnih stvari za samoga dužnika. Recimo rješenje o ovrsi u Dubrovniku donosi javni bilježnik u Dubrovniku za dužnika koji prebiva u Dubrovniku, a vjerovnik nosi to rješenje o ovrsi kod javnog ovršitelja na području Dubrovnika, pa  dužnik u bilo kojem trenutku točno zna osobu koja mu vodi ovršni postupak i može lako doći u ured pitati o čemu se radi.

Ne znaju što rade

To se odgodilo, a kao spasonosno rješenje navodi se FINA. Je li tako?
Teško. Sada se događa da FINA dužniku zablokira račun dva mjeseca, skine mu sve s računa, pa hoda od šaltera do šaltera bez kune u džepu i na računu, ne zna o čemu se radi. Oni na šalterima se prave ludi, a dio tog “pravljenja ludih” je u činjenici da nisu uopće obrazovani za raditi takve stvari ili ih uopće ne zanima kakvi su vaši problemi. Očigledno,  u toj situaciji dužnici ne mogu brzo, a nekad niti uopće doći do podatka o čemu se tu zapravo radi. Dakle, FINA je samo jedan tehnički i gospodarski subjekt koji provodi samo jednu ovršnu radnju po sadašnjem sustavu. Ona nalaže bankama da skine određen iznos novca s računa dužnika, naravno ako tog novca ima. I to se radi automatski, elektroničkim putem.
Ovrha na računima dužnika putem FINA-e funkcionira samo ako na računima ima novaca. Lani je to bio slučaj u 414.410 od 1.165.050 ovršnih predmeta. U preostalih 750.640 ili 65 posto ovrha se nastavlja na sudovima provedbom ovrhe na pokretninama i nekretninama ovršenika. Tih 65 posto putem FINA-e nenaplaćenih ovršnih predmeta bi uvođenjem javnih ovršitelja sa sudova prešli u nadležnost javnih ovršitelja. Time bi odvjetnički troškovi u svih tih 65 posto ovrha postali nepotrebni, jer bi sve ovršne radnje mogao obaviti sam javni ovršitelj. Naravno, ako neka stranka želi platiti odvjetnika, nitko je u tome ne može spriječiti.
Usprkos ovome, izmjene Ovršnog zakona iz 1996. godine žele se prodati i javnosti i EK kao nešto sjajno i novo, nešto što će dovesti do ubrzavanja ovršnih postupaka i razrješenja svih zaostataka. Je li to realno?
Nama  koji znamo problematiku ovrha jasno nam je da je to nemoguće. Ne vidimo drugog načina, izuzev uvođenja javnih ovršitelja, kako bi se riješili zaostaci, ubrzao ovršni postupak i spriječilo da dužnici godinama niti ne znaju da imaju ovršni postupak, da im rastu kamate, pa onda kada saznaju za ovršni postupak zbog 500 kuna već imaju 10 tisuća kuna duga.

Ovrhe u zemljama EU

Predstavnici javnih ovršitelja obratili su se predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu te ostalim visokim dužnosnicima EU. Zašto?
Htjeli smo ih upozorili da se Hrvatska u pristupnim pregovorima obvezala u sklopu Poglavlja 23 o pravosuđu na reformu ovršnog sustava, uvođenje javnih ovršitelja kao glavne komponente te reforme.
Od Bruxellesa očekujemo potporu. Ne temeljimo to uvjerenje na pukoj vjeri ili na našem mišljenju, nego na tome da su zapravo i SDP i HDZ 2010. godine javno glasovao za te zakone. Uvođenje javno ovršiteljske službe ušlo je u izvješća određena koja su išla prema EU u smislu ovo je način na koji mi želimo riješiti zaostatke u hrvatskom pravosuđu i ovo je način kako mi želimo ubrzati ovršne postupke. Sada se naprasno od toga odustaje i normalno da Europa pita zašto? Traži dobro obrazloženje. Naravno da oni ne uvjetuju ulazak u EU uvođenjem javno ovršiteljske službe jer to nije način rada Europske komisije. Njih zanima učinkovitost pravnog sustava, a već smo se odlučili za način dolaženja do te učinkovitosti kakav postoji u još nekim zemljama.

Kako funkcionira sustav javne ovrhe u EU?
Tu ima šarolikih rješenja, ali činjenica je da javni ovršitelji postoje u 19 članica EU plus u još nekim državama koje nisu članice EU poput Makedonije i Srbije.
Najviši stupanj društvenog uvažavanja su postigli u Francuskoj i u Nizozemskoj čiji model smo mi kopirali. Njega sada ova Vlada odbacuje, iako su u tim zemljama vrlo uspješni jer velika većina predmeta ne završava ovrhom nego mirenjem i posredovanjem stranaka. Dakle, završava ne onim ružnim radnjama kao što se to želi u javnosti prikazati “iznošenjem televizora ili sofe ili skidanjem nekoga noću” što su nebuloze koje su bile plasirane u predizbornoj kampanji, nego posredovanjem između dužnika i vjerovnika

Zakon o javnim ovršiteljima i Ovršni zakon, koji Vlada odgađa,  veli da ovršni postupak mora završiti u roku od godine dana. Po svim predmetima i sredstvima obrade. Prvi mjesec idemo na plaću. Nemate plaću, idemo na nešto drugo. U roku godine dana znadete status vašeg predmeta: ili ste platili ili je postupak obustavljen ako nemate iz čega platiti, tj imovine. Nismo u robovlasništvu da bi primorali dužnika da primjerice radi u vrtu da vam vrati dug. No vjerovnik ima 10 godina po svojoj ovršnoj ispravi da proba naplatiti dug.
Ipak bit je u tome da ljudi točno znaju osobu kojoj se mogu obratiti s povjerenjem. Dakle, to nisu nikakvi privatni šerifi nego osobe s javnim povjerenjem. Isto kao što vjerujemo javnim bilježnicima kada ovjeravaju naše potpise, tako i Zakon o javnim ovršiteljima daje javnu vjeru i javne ovlasti javnim ovršiteljima da iznad svega i prije svega paze na prava dužnika. A u sadašnjem sustavu možete završiti s kućom na bubnju zbog neplaćanja HRT pristojbe.
Naime, postojeći ovršni zakon uopće ne daje mogućnost sucu da sam određuje predmet i sredstvo ovrhe. Dakle, kad HRT putem svojeg punomoćnika odvjetnika Hanžekovića predloži da se za 500 kuna koje dugujete HRT-u ide u ovrhu vaše kuće, sud mora odrediti tu ovrhu na vašoj kući, ako je udovoljeno svim formalnim pretpostavkama. Nasuprot otme, prema novom ovršnom zakonu, koji je ovršitelju naložio da štiti prava dužnika, javni ovršitelj može odbiti provesti ovrhu nad kućom zbog neplaćanja pristojbe HRT-u. Umjesto toga, možemo  500 kuna skinuti s plaće ili dužnika pričekati šest mjeseci da se možda zaposli. Dakle, po tome sustavu, koji se zbog političkog razloga odbacuje bez ikakvih stručnih obrazlaganja, javni ovršitelj je dio mehanizma zaštite dužnika koji sad ne postoji.
Otkud onda tvrdnje da će javni ovršitelji ulaziti u kuću, otimati televizori, stvari i sl?
To je rezultat aktivnosti PR stručnjaka koje su angažirali interesni lobiji u konkretnom slučaju. Iskoristili su predizborno vrijeme i plasirali naklapanja o šerifima, kojima su strašili javnost. Ljudi su se dignu na prvu loptu jer nisu znali što zapravo iza toga stoji, a u SDP-u su uoči izbora zaključili da bi im ukidanje javnih ovršitelja moglo donijeti još političkih bodova. Stoga su najprije najavili, a onda i odgodili novi sustav ovrha. Sudeći prema gorljivom zauzimanju za ukidanje javnoovršiteljske službe u Hrvatskoj, pretpostavljamo da su se dogodili određeni kontakti zainteresiranih pojedinaca  sa sada instaliranim ministrom. Međutim, što je njihov problem? Nisu imali rezervni sustav, što ne čudi jer ga je nemoguće osmisliti u dva mjeseca.
No ipak su plasirali tezu o šerifima koja je smiješna i nemoguća jer javni ovršitelj ne može nikome upadati u stan bez sudskog naloga na temelju kojeg i sada sudski ovršitelj može doći u stan. Dakle, javni ovršitelji ne bi banuli, već bi na vrijeme obavijestili dužnika da ima neki dug pa da dođe u njihov ured kako se dogovorili ima li ili nema novca za platiti, zatim bi posredovali prema vjerovniku pristaje li na odgode ili slično. U sadašnjem sustavu to ne možete jer nema te osobne crte prema dužniku i prema vjerovniku.

Svi jednaki pred ovršiteljima koji bi rasteretili sudove

Javni ovršitelj ne smijete raditi nikakvu diskriminaciju između velikih i malih dužnika, velikih i malih ovrhovoditelja odnosno vjerovnika. Dakle, bitno je isto postupati prema svima. To je osnova pravne države! Ne smijete gledati tko vam je na suprotnoj strani! I nema toga tko bi mene spriječio da ovršim primjerice Agrokor, Konzum, VIP-net ili nekog drugog. I često ljudi zaboravljaju da oni obični radnici na koje su oni apelirali da ih spašavaju od šerifa i sl. ti obični radnici su upravo često vjerovnici za svoje neisplaćene plaće.

Dakle, njima je u interesu da zaživi javnoovršiteljska služba jer će oni brže i učinkovitije moći doći do svojih sredstava temeljem svojih ovršnih obračuna plaće nego što sada. Jer sada morate uz obračun plaće pisati prijedlog sudu, a ako pogriješite sud vam odbacuje prijedlog, pa pišete ponovno, plaćate ponovno odvjetnika itd. A sustav koji oni odbacuju kaže: radnik dolazi s obračunom plaće u ured javnog ovršitelja s obračunom plaće i kaže: nije mi platio, izvolite obračunski listić i ovršite to što mi je dužan. I onda u toj situaciji javni ovršitelj mora u roku od godine dana maksimalno dovršiti taj ovršni postupak. Znači, vi više ne morate ništa pisati nego sa svojom pravomoćnom presudom ili obračunskim listićem plaće dolazite u ured kao što dolazite sa ugovorom kod javnog bilježnika tako s ovršnom ispravom dolazite u ured javnog ovršitelja i predajete na stol. To je sve.

Uvjereni samo da bi Zakon o javnim ovršiteljima uveo red vrlo, vrlo brzo. Rasteretio bi sudove kao što su javni bilježnici rasteretili preuzimanjem ostavina. Naravno da ne bi odmah došlo do rješavanja svih neriješenih predmeta. Ali postoji mnogo elemenata koji ukazuju na to da bi ova služba bila vrlo učinkovita. Privatnik s javnim ovlastima ima interes da sve zajedno bude brzo gotovo, a ta brzina je u interesu dužnika. Nadalje, u ovršnom postupku nije ništa sporno već se u parničnom postupku utvrdilo tko je kome dužan. Uvođenjem javnih ovršitelja država bi uz ostalo maknula odgovornost za suđenje u razumnome roku zbog čega godišnje isplaćuje 35 do 40 milijuna kuna godišnje jer su sudovi zatrpani ovršnim predmetima. U toj situaciji svaki dobar menadžer bi rekao: ako ja se mogu riješiti te odgovornosti da mi ne curi svake godine 40 milijuna iz proračuna, idem ovršne predmete dati ovršiteljima, a suci neka sude jer njihovo nije da provode ovrhe. Generalno rad hrvatskog sudstva nije uopće loš. Suci su dobri, zalažu se, ali je čisto nemoguće riješiti zaostatke, jer cijeli sustav ne odgovara današnjim potrebama gospodarskog razvoja! Taj stari sustav je ustrojen ranije. To jednostavno nije kapacitirano za rješavanje onoga što postoji u realitetu.

Kako bih drugačije nego sukobom interesa nazvao situaciju kada ste u poziciji da kao ministar pravosuđa  odlučujete o tome hoće li će biti uveden u pravni sustav jedna institucija koja vam može oduzeti 80 posto posla! Kad se vi vratite s pozicije ministra na radno mjesto odvjetnika koje sadašnjeg ministra Miljenića čeka, zar to nije sukob interesa? Nadalje, iz javno dostupnih registara je vidljivo i to da je Miljanić znao da će postati ministar u trenutku kada je potpisivao ugovor o zastupanju HPB-a u čijem je  NO bio Damir Kauflann koji je postao glavni tajnik u Ministarstvu pravosuđa!? To po nama ukazuje na nagradno imenovanje po principu: Dobio sam ovo od HPB, “hvala ti, evo tebi mjesto tajnika u Ministarstvu”. Što je to? Čini mi se da se to zove korupcija i zlouporaba položaja, ali o tome će hrvatsko pravosuđe morati dati posljednju ocjenu.

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
 (prije 11 sata 13 min)

Srijeda
23.04.2014
11°C   24°C

 (upravo objavljeno)

Četvrtak
24.04.2014
11°C   21°C

 (upravo objavljeno)

Petak
25.04.2014
10°C   18°C

 (upravo objavljeno)

Subota
26.04.2014
10°C   18°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.221789 6.240511 6.259233
EUR 7.595561 7.618416 7.641271
USD 5.502036 5.518592 5.535148
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 9.260621 9.288486 9.316351
JPY 5.368267 5.38442 5.400573
CAD 4.996751 5.011786 5.026821

Prijava