Povežite se s nama

Život i društvo

Izgradnja vrtića i dogradnja škole najvažniji za razvoj

Objavljeno:

- dana

Održan Dan općine Martijanec, mjesta čiji je nebeski zaštitnik sveti Martin

Usprkos skromnom proračunu, Općina Martijanec uspjela je ostvariti glavne ciljeve: ulagati u obrazovanje i izgradnju komunalne infrastrukture, a posebno su ponosni na velike pomake na području kulturno-sportskih aktivnosti.

Upravo je to istaknuo načelnik Općine Martijanec Marijan Horvat u nedjelju na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj povodom Dana općine Martijanec, čiji je nebeski zaštitnik sveti Martin.

Veliki napori

Trenutno u Martijancu ne postoji dječji vrtić. Roditelji svoju djecu voze u Ludbreg, Sveti Đurđ, Jalžabet pa čak i Varaždin. Želja svih u općini je da vrtić što prije otvori svoja vrata, a anketa koja je provedena među mještanima pokazala je da je zainteresiranih 110. – Da bi odgoj i obrazovanje naše djece bilo u skladu sa suvremenim životom, neophodna je izgradnja dječjeg vrtića. Sva dokumentacija za njegovu izgradnju je pripremljena i prijavljena Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta radi korištenja sredstava iz europskih fondova. Izgradnjom dječjeg vrtića otvorio bi se investicijski ciklus, prilika za domaću građevinsku operativu i mogućnost novog zapošljavanja. Vjerujemo da će Ministarstvo prepoznati napore ove sredine i pomoći nam u rješavanju ovog ogromnog problema te u našem daljnjem razvoju – istaknuo je načelnik Horvat.

Martijanec se ove godine upisao i na kartu europskih puteva sv. Martina

Vrtić u Martijancu trebao bi jednog dana osvanuti uz školu koju treba obnoviti. – Dogradnja osnovne škole kao promotora znanja i drugih aktivnosti djece na našem području je od izuzetnog značaja. Prema sadašnjim saznanjima, radovi na dogradnji i rekonstrukciji škole trebali bi započeti sljedeće godine. Očekujemo donošenje posljednjeg potrebnog dokumenta na općinskom vijeću kojim se u potpunosti otvara put realizacije dogradnje škole – rekao je Horvat.
Osnovna škola Martijanec doprinosi i odličnom radu Kulturno-umjetničkog društva Martijanec. – Svakim danom KUD jača učlanjivanjem najmlađih mještana što garantira opstojnost i očuvanje naše kulturne baštine. Ovaj proces odvija se u odličnoj suradnji sa školom pod rukovodstvom učiteljice Marine Hižak – veli načelnik. Uz KUD koji ima sve više članova načelnik je zadovoljan i napretkom sportskih društava, a posebno sportsko-rekreacijska udruga iz Sudovčine koja okuplja velik broj mladeži, djece, ali i odraslih.

Bolje sutra

Ove godine Martijanec tj. Župa svetog Martina postala je dio europskih puteva sv. Martina. – Francuski hodočasnik Hubert Morel obilazi puteve sv. Martina koji povezuju mnoge europske zemlje, a ove je godine posjetio i našu župu što nam pruža mogućnost razvoja kulturnih, vjerskih, ali i drugih oblika suradnje među ljudima i institucijama – podsjetio je okupljene Horvat.

Marijan Horvat: “Mještani Martijanca zaslužuju bolje sutra koje će osigurati bolji život našoj djeci”

Na svečanoj sjednici načelnik je svim mještanima čestitao Dan općine i blagdan Sv. Martina, a na velikoj pomoći zahvalio je županu Predragu Štromaru i njegovim suradnicima, ministarstvima, svim kolegama gradonačelnicima i načelnicima, javnim poduzećima, poslovnim partnerima, obitelji Zolar iz Slovenije, OŠ Martijanec i ravnateljici Sonji Huzjak, KUD-u Martijanec te svim vijećnicima koji su ga podupirali u radu u cilju razvoja općine.
– Veliko hvala i svim sumještanima koji su prepoznali rad i trud koji ulažem u razvoj i dobrobit općine te mi povjerili još jedan mandat. Smatram da ova općina odnosno njezini mještani zaslužuju bolje sutra koje će osigurati bolji život našoj djeci, a za to je vrijedno uložiti maksimalnu snagu i sposobnosti svih nas – poručio je Horvat.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Mila Maretić osvojila srebro na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sjajne vijesti stigle su iz Gruzije, s Europske djevojačke matematičke olimpijade. Mila Maretić, dugogodišnja polaznica Centra izvrsnosti za matematiku, osvojila je 𝐬𝐫𝐞𝐛𝐫𝐧𝐮 medalju u vrlo jakoj konkurenciji.

Mila je bila dio hrvatskog tima kojeg su činile i tri učenice zagrebačke XV. Gimnazije – Lara Semeš (osvojila je zlatnu medalju), Maša Dobrić (osvojila je srebro) i Lucija Pongrac.

Europska djevojačka matematička olimpijada održavala se od 11. travnja u gradu Tskaltubo u Gruziji, a ekipa Hrvatske je u vrlo jakoj konkurenciji od 37 europskih i 16 zemalja s ostalih kontinenata, osvojila izvrsno 𝟔. 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐭𝐨, ostavivši iza sebe ekipe mnogo većih zemalja.

Mila je inače odlična učenica 2. razreda Prve gimnazije Varaždin, a za natjecanje se pripremala uz mentore – Tamaru Srnec, Emanuela Tukača i Ratka Višaka u Centru izvrsnosti te Andreju Veršić iz Prve gimnazije Varaždin. S mladim hrvatskim matematičarkama radili su i mentori Hrvatskog matematičkog društva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje