Podijeli
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
E-mail
Početna ŽIVOT I DRUŠTVO Kolumne Cilj: imati tvrtke poput Microsofta i Googlea

TEHNOLOŠKI PARK II – PROJEKT ZAJEDNICE (6) Mjere u lokalnoj zajednici

Cilj: imati tvrtke poput Microsofta i Googlea

Namjera je dati do znanja kako veći javni projekti nikad ne ovise samo o instituciji, nego o široj zajednici i njezinoj aktivnosti.

U nekoliko zadnjih nastavaka opisane su mjere koje je dobro pokrenuti u lokalnoj zajednici kako bi učinci projekta Tehnološki park II bili što snažniji. Namjera je dati do znanja kako veći javni projekti nikad ne ovise samo o instituciji, nego o široj zajednici i njezinoj aktivnosti.

Komuniciranje

Nasuprot tomu, postoje mjere koje ovise isključivo i samo o tehnoparku. Većina ih je već pokrenuta ili pripremljena, no valja biti strpljiv dok se ne ostvare osnovni preduvjeti za financiranje izgradnje, jer kako je već rečeno, Europska komisija nakon predradnji za koje je zatvorena financijska konstrukcija mora odlučiti o nastavku. Nastavak ovisi o spremnosti lokalne zajednice i samog tehnoparka, odnosno o stanju pokrenutih mjera. Općenito smatram kako se o javnim projektima malo govori, odnosno proces senzibilizacije javnosti je vrlo kratak.

Kad se javni projekt komunicira na vrijeme, mnogi se u njemu prepoznaju i nastoje postati dio. Ponekad druge institucije znajući za projekt nastoje reorganizirati vlastito poslovanje - obično se to događa u obrazovnom sustavu kod tehnoloških promjena. Kvalitetno komuniciranje pobuđuje i pozitivnu konkurenciju. Javljaju se nove inicijative, slične, kompatibilne, ponekad i iste. Bez obzira, pravovremeno komuniciranje unosi novine, ako se projekt i ne dogodi, dogodila se pozitivna promjena i zajednica ima koristi. Dobro je dok je krivulja učenja u usponu.

Najvažnija mjera koju mora provesti tehnopark jest prepoznavanje sudionika procesa unapređenja gospodarstva i dodjeljivanje odgovarajućih uloga. Proizvodi postoje, ali ih je potrebno dići na višu razinu složenosti kako bi gospodarstvo postalo konkurentnije, no to može jedino grupa vrlo kompetentnih osoba. Namjeravamo ih tražiti u visokoobrazovnim i razvojnim institucijama. Stoga je dovođenje ozbiljnih tehničkih fakulteta i instituta, njihovih razvojnih potencijala i znanja presudno u ovom poslu. Već se stidljivo naziru rezultati, no namjera je ovako raditi kontinuirano i s fakultetima koji nisu na prvi pogled tipični (tekstil, poljoprivreda, hrana).

S druge strane, postoje poduzetnici koji bi pokretali nove projekte, ali im nedostaju ljudi, organizacija, financije i slično. Uz klasični pristup prema poduzetnicima, tehnopark je pokrenuo testnu kampanju u jednom sasvim neočekivanom području, koja je dala rezultate. U drugim krajevima RH postoje tehnološke tvrtke koje imaju relativno dobre projekte, no vlastiti rast im ide teško jer u njihovu kraju nema dovoljan broj stručnjaka. Posebno se ističu otoci i klijenti u turizmu koji zadnjih godina puno ulažu u tehnologiju. Teško je pronaći inženjere računalstva na otoku. Selidba tvrtke često nije rješenje.

Mali razvojni centri

Ideja je u Varaždinu ustrojiti timove koji će biti zapravo mali razvojni centri za podršku matičnim tvrtkama. Ova metoda funkcionira ako postoje kvalitetne obrazovne institucije u našem okruženju i ako netko kvalitetno moderira ovaj proces. Ako je prepušten stihiji, sigurno neće biti održiv. Može se primijeniti i na veće tvrtke što je zapravo misija tehnoparka - koncentrirati razvoj novih proizvoda i usluga u ovoj sredini.

Jedna od također ozbiljnijih mjera jest privlačenje stranih investitora u tehnološkom području. Cilj je imati globalne tvrtke u tehnoparku kao što su Microsoft, Borland, Google i drugi, ali s razvojnim kapacitetima. Ukoliko one imaju predstavništva koja provode samo marketinške kampanje za svoje proizvode, onda za lokalnu zajednicu nema puno koristi. Već šestu godinu tehnopark je član IASP-a /International Association of Science Parks/. IASP je globalna i najveća mreža znanstvenih, tehnoloških i specifičnih obrazovnih institucija. Tehnopark je jedini punopravni član iz RH. Razlog priključivanja jest priprema za veliki projekt i internacionalizacija poslovanja. Članice IASP-a su najveće globalne tehnološke tvrtke i tehnoparkovi. U takvom društvu se namjerava provesti ozbiljna kampanja za privlačenje razvojnih kapaciteta. Nadamo se i uspjehu.

 

Ispiši članak

Komentari

učitavam komentare...
Varaždin (prije 22h 32min)

Subota
16.12.2017
0°C   1°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Nedjelja
17.12.2017
-4°C   4°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Ponedeljak
18.12.2017
-5°C   3°C

Varaždin (upravo objavljeno)

Utorak
19.12.2017
-3°C   1°C

Valuta Kupovni Srednji Prodajni
CHF 6.452987 6.472408 6.49182
EUR 7.528363 7.550988 7.573635
USD 6.403894 6.423144 6.442427
Valuta Kupovni Srednji Prodajni
GBP 8.622994 8.648948 8.674908
JPY 5.681915 5.699012 5.716115
CAD 4.997202 5.01223 5.027273

Prijava