Povežite se s nama

Život i društvo

Košić Čačić osmislio najbolji slogan o blaženom Alojziju Stepincu

Objavljeno:

- dana

Nagrada

Ured zastupnice Marijane Petir u suradnji s Klubom zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu objavio je natječaj za najbolji slogan pod kojim  se u Europskom parlamentu održala izložba i konferencija o blaženom Alojziju Stepincu.

Sa sloganom „ Kardinal Stepinac apostol nade i ljubavi prema Bogu i ljudima.“ uvjerljivo je pobijedio  Zoran Košić Čačić, žitelj Općine Vidovec i vjeroučitelj u Osnovnoj školi Vidovec.

– Blaženi Alojzije Stepinac svojim životom i hrabrim humanitarnim djelovanjem zaslužio je da ga Europa upozna u punom njegovom sjaju i istini. S obzirom da sam veliki štovatelj lika i djela blaženog Alojzija Stepinca, osobno smatram da je slogan u potpunosti opravdao samu izložbu i konferenciju u Europskom parlamentu. Znamo i sami da je blaženi Alojzije Stepinac za vrijeme svog života primjerom i riječima širio nadu i ljubav prema Bogu i ljudima međusobno, a i danas tko malo više poznaje blaženog Stepinca iz njega može crpiti obilje ljubavi i nadu u bolji život – istaknuto je Zoran, koji je također napomenuo da ga se dojmilo što se o blaženom Stepincu govorilo na tako važnom i značajnom mjestu za Hrvatsku i čitavu Europu. Napomenuo je da je jako važno govoriti o blaženom Alojziju Stepincu jer je on sam uvelike doprinio promicanju zajedništva svih ljudi u Europi.

Izložbu je organizirala hrvatska zastupnica Marijana Petir u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te Hrvatskim katoličkim sveučilištem, a otvorila ju je potpredsjednica EP-a Mairead McGuinness, uz prisustvo pomoćnog zagrebačkog biskupa, mons. Ivana Šaška kao izaslanika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Prilikom otvorenja  istaknuto je da je Europski parlament na nekoliko dana trajanja izložbe postao Stepinčevo svetište u srcu Europe.

Izvor:
Foto: Općina Vidovec

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje