Povežite se s nama

Život i društvo

Lista zgrada kojima upravlja Euroland d.o.o. sve je duža

Objavljeno:

- dana

Tko i kako brine o stanovima u zgradama?

Kad se na nekoj od stotinjak stambenih zgrada u Međimurskoj ili Varaždinskoj županiji,postavi novi krov umjesto onoga koji je do tad prokišnjavao ili promijene instalacije koje su bile već bile prijetnjom po sigurnost, rijetko će se koji od stanara zapitati tko je zaslužan za brzu reakciju u rješavanju problema.

Stanari plaćaju pričuvu, predstavnik stanara, kad je to potrebno, prikupi potpise da se slažu s investicijom i tu je za njih priči kraj. Ali za tvrtku Euroland d.o.o. to je otprilike tek početak

Stanari plaćaju pričuvu, predstavnik stanara, kad je to potrebno, prikupi potpise da se slažu s investicijom i tu je za njih priči kraj. Ali za tvrtku Euroland d.o.o. to je otprilike tek početak.

Punoljetnost

Jer, čakovečka tvrtka koja ove godine slavi dva desetljeća svog poslovanja proslavila je i “punoljetnost” u aktivnom i uspješnom upravljanju zgradama – poslom kojim se, dakle, bavi već 18 godina. Kad se “Euroland” počeo baviti tim poslom, rijetko im je tko previđao dulje od pola godina opstanka. Jer, osim velikog obujma posla, često su tu i problemi s neplaćanjem pričuve, zbog čega u blagajnama zgrada nema novaca za prijeko potrebne radove ili se, pak, za neke zahvate, zahtijeva stopostotni pristanak stanara, pa, poznavajući ljudski karakter, i da će se između stotinjak glava uvijek naći jedna koja misli drukčije… Sve u svemu, posao za koji bi svatko iole nesiguran dobro razmislio riskirati li ili ući u neki sigurniji biznis.

Dva desetljeća

U stotinjak zgrada kojima upravljaju danas sveukupno brinu o više od 90 tisuća kvadrata

Stjepan Posedi, prvi direktor tvrtke, danas nakon odlaska u mirovinu – prokurist, nije se dao uplašiti obimom posla, očekivano teškom naplatom ili ljudskom ćudi. I tako je tvrtka došla do dvadesete rođendanske svjećice. Prije otprillike godinu dana Stjepana Posedija na mjestu direktora zamijenio je suvlasnik tvrtke Renato Slaviček. Da tvrtka korektno i na obostrano zadovoljstvo, obavlja svoj posao dokazuje i činjenica da je svakim danom sve više zgrada koje upravo Euroland izabiru za upravitelja. U stotinjak zgrada kojima upravljaju danas sveukupno brinu o više od 90 tisuća kvadrata.

Radije izabiru radnike s dugogodišnjim iskustvom u poslu, koji iza sebe imaju bogati poslovni životopis i detaljno su upoznati s problematikom stanovanja u zgradama, pa tako njihovi djelatnici imaju preko 20 godina rada u struci 

Iskustvo prioritet

Što se tiče zaposlenika, Euroland se ne povodi za suvremenim trendom zapošljavanja što mlađih ljudi. Radije izabiru radnike s dugogodišnjim iskustvom u poslu, koji iza sebe imaju bogati poslovni životopis i detaljno su upoznati s problematikom stanovanja u zgradama, pa tako njihovi djelatnici imaju preko 20 godina rada u struci. – Dugogodišnje iskustvo zasigurno im daje prednost, a klijentima sigurnost u kvalitetu upravljanja, kaže Renato Slaviček. – Nismo i ne želimo biti tek “računovodstveni servis” koji samo štampa uplatnice i obavlja naplatu. Mi upravljamo zgradama i održavamo ih u graditeljskom i funkcionalnom smislu, slažu se Slaviček i Posedi.

Ipak, percepcija javnosti tek se u zadnje vrijeme počela polako mijenjati. Stanari tek poćinju shvaćati da upravitelj nije tek kućepazitelj. Po službenoj definiciji, upravitelj je fizička ili pravna osoba, registrirana za poslove upravljanja zgradama. Dakle, upravitelj, uz punomoć suvlasnika, u cijelosti preuzima upravljanje i održavanje zgrade, obračunava i naplaćuje troškove održavanja te zastupa suvlasnike u potencijalnim sudskim procesima.

Kad preuzima neku zgradu “pod svoje”, profesionalni upravitelj prvo procjenjuje u kakvom je zgrada stanju, potom predlaže godišnji program potrebnih intervencija uz priloženi cjenik i, u konačnici, plan utvrđuje sa suvlasnicima. Upravo se prema tom planu obračunava pričuva. Na kraju godine svaki suvlasnik dobiva na uvid godišnje financijsko izvješće o poslovanju zgrade. Valja naglasiti da je svaka zgrada samostalna cjelina, s vlastitim prihodima, troškovima i računom u banci. – Nema prelijevanja novca ili uzimanja s računa jedne zgrade za potrebe druge. Njihov je račun isključivo za potrebe njihove zgrade, govori direktor Slaviček. Također, stanari “njihovih” zgrada u svakom trenutku mogu provjeriti svoje, ali i stanje na bankovnom računu zgrade, putem računala

Kad preuzima neku zgradu “pod svoje”, profesionalni upravitelj prvo procjenjuje u kakvom je zgrada stanju, potom predlaže godišnji program potrebnih intervencija uz priloženi cjenik i, u konačnici, plan utvrđuje sa suvlasnicima.

Brzina i kvaliteta

Obojica naših sugovornika, vođeni dugogodišnjim iskustvom u upravljanju zgradama, svjesni su značenja jasno definiranog odnosa s klijentima kad su obostrana prava i obveze u pitanju. – Uz mrežu odabranih obrtnika, građevinskih i komunalnih tvrtki, osiguravajućih kuća te po potrebi i odvjetničkih ureda, cijenu uzdržavanja nastojimo što više pojeftiniti. U prvom kvartalu nadolazeće godine,obnavlja se natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu zgrada te ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. To se može odraditi isključivo preko upravitelja zgrade i to tako da se s računa zgrade plate svi troškovi, nakon čega slijedi povrat novca iz Fonda. 

Ukoliko nema novca na računu, financiranje je moguće osigurati kreditom. Euroland d.o.o. je u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije za dvadesetak “svojih” zgrada za prijavu na natječaj za sufinanciranje izrade energetskih certifikata (sufinancira se 40% opravdanih troškova) i projektne dokumentacije za energetsku obnovu (sufinancira se 100% opravdanih troškova).

– Činimo i učinit ćemo sve da stanari zgrada kojima upravljamo žive prema visokim standardima. Prema tim se zgradama odnosimo jednako kao kad bismo i sami u njima živjeli, zaključuju prokurist Stjepan Posedi i direktor Renato Slaviček.

Obnova u realizaciji “Eurolanda”

Euroland je dokazao svoju sposobnost i kod složenijih zahvata koje treba odraditi na zgradama, kao što je obnova prekrasne stare zgrade u čakovečkoj Kolodvorskoj ulici. Bila je to te 2004. godine jedna od rijetkih i prvih obnova fasada višestambenih zgrada na području Hrvatske. Kako vele iz tvrtke, ima barem još desetak zgrada na kojima bi se obnovom ili dogradnjom potkrovlja moglo riješiti pitanje dotrajalih krovova, koji nerijetko prokišnjavaju. E, tu dolazimo do problema one “jedne glave koja misli drukčije”. Jer, za takve je zahvate potrebna suglasnost svih stanara, što znači da jedan glas protiv može osujetiti cijeli projekt koji bi koristio svim stanarima.

Izvor:
Foto: Ivan agnezović

Život i društvo

Od 1. travnja pojeftinjuje karta za varaždinske buseke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U moru poskupljenja svega i svačega u Hrvatskoj, zvuči kao prvoaprilska šala, ali konačno stiže jedna dobra, potpuno istinita vijest, a to je da od 1. travnja 2024. godine u Varaždinu pojeftinjuje javni gradski prijevoz, objavio je Grad Varaždin.

Na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj dao je trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. iz Varaždina suglasnost na izmjenu cjenika komunalnog linijskog prijevoza putnika. Tako će cijene karata u varaždinskim popularnim „busekima“ pojeftiniti do čak 9 %.

Na primjer, jednokratna karta plaćena gotovinom u autobusu stajati će 0,60 umjesto dosadašnjih 0,66 eura što je pojeftinjenje za 9,09 %. Nadalje, mjesečna karta plaćena na blagajni će umjesto 21,24 eura stajati okruglih 20 što je pojeftinjenje za 5,48 %, a za isti postotak će biti smanjena cijena i godišnje karte plaćene na blagajni koja će umjesto sadašnjih 212,36 stajati ravnih 200 eura.

Ovim pojeftinjenjem, modernizacijom voznog parka i unapređenjem mreže linija Grad Varaždin želi još više motivirati građane za korištenje javnog prijevoza kao što je to već ranije učinjeno uvođenjem besplatnog prijevoza za umirovljenike. Uz jačanje javnog prijevoza i biciklističke infrastrukture Grad Varaždin nastoji građanima ponuditi što kvalitetnije modele urbane mobilnosti po čemu se ističe u usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima.

U tijeku je modernizacija voznog parka pa će tako Čistoća nabaviti dva nova autobusa s dizelskim motorima, a uskoro će biti realizirana i nabava flote autobusa na električni pogon čime će se značajno unaprijediti kvaliteta prijevoza i mreže linija kojima prometuju sve popularniji varaždinski gradski „buseki“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje