Povežite se s nama

Život i društvo

Na državno iz matematike pozvano trećinu manje učenika nego lani

Objavljeno:

- dana

MATEMATIČARI NA PUTU ZA TROGIR

Jedanaest srednjoškolaca i osmero osnovnoškolaca iz Varaždinske županije, svi polaznici Centra izvrsnosti iz matematike, ove godine pozvano je na državno natjecanje iz matematike koje će se održati nakon Uskrsa, od 8. do 10. travnja u Trogiru.

To je za trećinu manje učenika nego je bilo prošle godine.

I ispod 50 % – prolaz

– Broj srednjoškolaca je na razini prošle godine, ali osnovaca je manje. Razlog je jednostavan. Po razredu se zove 20-ak učenika, a na školskom natjecanju ih je po nekoliko tisuća, tako da ponekad ni 90 % riješenosti testa učeniku ne garantira odlazak na državno natjecanje. Među srednjoškolcima to ipak nije tako. Puno manje ih sudjeluje na školskim natjecanjima, između 200 do 500, a na državno ih se zove 40-ak. Šanse da srednjoškolac ode na državno ima i ako riješi ispod 50 % testa – objasnio je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije.

Topić: Ne mogu biti zadovoljan s manje učenika koji odlaze na državno, ali sam zadovoljan s rezultatima na županijskom

Navodi kako ne može biti zadovoljan s manje učenika iz Varaždinske županije koji odlaze na državno, ali je zadovoljan s rezultatima koje su učenici pokazali na testovima iz matematike na županijskom natjecanju.

– Puno učenika imalo je testove riješene preko 75 % što je jako dobro u odnosu na učenike iz drugih krajeva Hrvatske i jamči napredak sljedeće godine. Dosta je naših osnovaca ostalo bod ili dva ispod praga potrebnog za državno natjecanje – doznali smo od Topića.

S obzirom na sve to voditelj Centra izvrsnosti iz matematike ne sumnja u uspjeh mladih matematičara iz Varaždinske županije i ove godine na državnom natjecanju.

– Očekivanja su realno visoka jer imamo dosta izvrsnih učenika koji su na državnoj razini uspješni već nekoliko godina uzastopno – zaključio je na kraju Topić koji se zahvalio potpori Varaždinske županije za rad Centra izvrsnosti iz matematike.

Tko su putnici za Trogir?

Od osnovnoškolaca u Trogir su pozvani Mirko Bušić (VI. OŠ), Filip Križanić (OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića), Jan Hofer (II. OŠ Varaždin), Filip Buhiniček (OŠ Luka), Ida Kolmanić (OŠ Novi Marof), Andrea Križanić (VI. OŠ Varaždin), Matea Vuradin (OŠ Novi Marof) i Viktor Divjak (II. OŠ Varaždin). Od srednjoškolaca to su Aleksandra-Saša Božović (Prva gimnazija Varaždin), Adam Ban (Prva gimnazija Varaždin), Josip Kelava (Prva gimnazija Varaždin), Lukas Novak (Gimnazija Čakovec), Jurica Genc (Elektrostrojarska škola), Barbara Mikašek (Prva gimnazija Varaždin), Karlo Šerbetar (Gimnazija F. Galović Koprivnica), Nikola Šalgaj (Prva gimnazija Varaždin), Leonardo Kokot (Prva gimnazija Varaždin), Benyamin Taourirt (Srednja škola Ivanec) i Borna Zbodulja (Srednja škola Ivanec).

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje