Povežite se s nama

Život i društvo

Buntovnik s razlogom

Objavljeno:

- dana

Obrtnik Mario Milak

Mario Milak, vlasnik obrta stolarije Milak iz Novog Marofa, dobitnik je srebrne plakete na ovogodišnjoj zagrebačkoj Ambienti

Dvosjekli mač. S jedne strane osvaja najviše državne nagrade za svoj rad, dok se s druge svakodnevno bori s pokušajima da obrtništvo ne postane samo dijelom hrvatske povijesti.

Obostrana ljubav

To je posebna toplina, iskonski kontakt s prirodom i podatnost materijala.Kad je Mario Milak kao klinac gledao oca i djeda u njihovim obrtničkim radionicama – djeda u strojobravarskoj, a oca u stolarskoj –  nije imao pojma da će njegovi sinovi jednoga dana isto tako gledati njega. Od oca i djeda naslijedio je ljubav prema kreiranju prirodnih materijala vlastitim rukama.

Naslijedio je i bunt prema nepravdi, pa čak ukoliko to uključuje i vlastitu štetu. – Čini mi se da sam u stolariji čitav život iako sam formalno obrtnik tek sedam godina. Drvo me osvojilo. To je posebna toplina, iskonski kontakt s prirodom i podatnost materijala. Više nego dovoljni razlozi da se školujem za stolara.

Tridesetogodišnja tradicija

Kad je otac otišao u mirovinu, preuzeo sam vođenje obrta, tako da je zapravo današnja Stolarija Milak obrt s tridesetogodišnjom tradicijom. Sa mnom radi i mlađi brat Berislav, pun ideja i vrlo talentiran u radu s drvom – priča Milak. Kažu da obrtniku njegov posao ulazi pod kožu – kaže Milak i unatoč svim problemima hrvatskog obrtništva tvrdi da, kad bi morao početi iznova, opet izabrao stolariju.

Čini se da je ljubav obostrana. Drvo kao da „vraća“ Milaku trud koji mu posvećuje. Dok obrtništvo gotovo pa nestaje u varaždinskoj, tradicionalno obrtničkoj županiji, srebrna plaketa u najjačoj konkurenciji proizvođača namještaja dokazuje da nije problem u obrtnicima, već u onima koji ne znaju prepoznati obrtnike kao zdrave temelje društva, implementirane u sve gospodarske grane.

Rigorozni uvjeti

Milak, sve nestrpljiviji s takvim maćehinskim odnosom prema obrtnicima, ne šuti i ne čeka da netko drugi riješi probleme, već javno iskazuje svoje nezadovoljstvo. – Postoje prije svega dvojbena zakonska rješenja koja nas stavljaju u nepovoljni položaj, no sasvim sigurno problem broj jedan je nelikvidnost. Kao što znate, svakim je danom sve više obrtnika s blokiranim žiro-računima.

Sve “preko leđa obrtnika”

Obrtnik je pod velikim opterećenjem, teško nabavlja obrtna sredstva, po postojećim bankarskim uvjetima je gotovo kreditno nesposoban. U posljednjih pet godina nestala su 423 obrta na području Varaždinske županije i 63 na području Udruženja Novi Marof.

Rigorozni uvjeti poslovanja često obrtnika gurnu u zonu neizvjesnog poslovanja. Obrtnik teško dolazi do obrtnoga kapitala, još teže uspijeva naplatiti svoja potraživanja, sam postaje dužnik i tada se mora snalaziti, kako ne bi ugasio obrt. Ima još oblika nelojalnoga konkuriranja. Znate da mnogi obrtnici, koji nisu mogli opstati na tržištu i to ne samo svojom krivicom (zbog nedostatka posla, prevelikih davanja i blokiranih računa), nastavljaju raditi u sivoj zoni. Opterećuju nas i brojni parafiskalni nameti.

Stariji nam obrtnici pričaju kako se ne sjećaju da je ikad bilo tako teško

Upravo ovih dana su sva udruženja uputila apel općinama i gradovima da svojim odlukama olakšaju položaj obrtnika. Mislim da je manevarskog prostora vrlo malo, ali ponekad već i dobra namjera i razumijevanje puno znače – veli Milak. Stariji nam obrtnici pričaju kako se ne sjećaju da je ikad bilo tako teško. Očito je dugoročna kriza iscrpila obrtnike, gubi se optimizam. Ali obrtništvo je ipak zelena grana gospodarstva koja žilavo opstaje i najbrže se oporavlja.

Borba sa strukovnim školama

Uz sve probleme, obrtnici se sada moraju boriti i sa strukovnim školama. – U pravu su brojni obrtnici koji su nezadovoljni vrlo dvojbenim konkuriranjem nekih srednjih škola na ime takozvane praktične nastave, jer ovo što mi vidimo je čisto nepošteno tržišno natjecanje i mislim da je sad ta priča, odnosno njezino raščišćavanje pokrenuto i na razini HOK-a – dodaje.

Sve je to rezultiralo pokretanjem inicijative za održavanjem okruglog stola na temu „kako smanjiti sivu ekonomiju“.

– Vjerujem da će nam se odazvati i pridružiti Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, kao i brojni društveni subjekti, Porezna uprava, inspekcije, gradovi i općine – kaže Milak, koji uz sve ove probleme nema vremena uživati u svojoj srebrnoj plaketi. Ona mu je, s jedne strane, samo trn u oku. Pokazuje njegovu realnu poziciju na tržištu. Istovremeno, pak, zbog svega navedenoga može preko noći nestati s tog istog tržišta.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje