Povežite se s nama

Život i društvo

Općina s najvećim prihodom po stanovniku u Županiji

Objavljeno:

- dana

VJEROVALI ILI NE

Općina Jalžabet svojom je proslavom Dana Općine i blagdana svoje zaštitnice svete Elizabete Ugarske,održala lekciju mnogima.

Jer, iako općina s najvećim BDP-om u Varaždinskoj županiji, koja fiskalne godine završava milijunskim plusevima u općinskoj blagajni, svoj je rođendan proslavila otvaranjem adaptiranog Društvenog doma u Kelemenu, svečanom sjednicom i večerom u jednoj od dvorana Doma kulture. Uzvanici su počašćeni domaćom kuhinjom i vinom, sjedili za spojenim stolovima i odlično se zabavili uz nastup djece iz Dječjeg vrtića Potočić, Osnovne škole, “Petar Zrinski“ te članova KUD-a Elizabeta. Drugog se dana održala Likovna kolonija te izložba ručnih radova Društva žena Jalžabeta.

Bez kiča i parada

Ova je proslava odraz onoga što Jalžabet jest – mala, skromna općina velikih rezultata. Općina koja neće previše kuna, od dva milijuna viška prihoda u 2014. godini trošiti na proslavu rođendana. Kao što gospoda nemaju potrebe dokazivati svoju gospoštinu, tako niti Jalžabet neće rastrošnim paradama dokazivati uspješnost. I prvi i drugi već su se dokazali. Točno kao što je načelnik Mirko Magić rekao u svom kratkom govoru. – Puno je toga učinjeno, pa ću se osvrnuti samo na ono najvažnije, kazao je prvi čovjek Općine Jalžabet. – Proračun za 2014. godinu izvršen je s prihodima od 13,2 milijuna kuna, dok su rashodi bili 11,3 milijuna. Imamo dva milijuna kuna viška prihoda i nemamo nepodmirenih obaveza. Time se stvara višegodišnji kontinuitet u ostvarivanju viška prihoda, rekao je načelnik, istaknuvši kako najveće uspjehe Općina postiže implementacijom Poduzetničke zone.

Renesansa

Općina Jalžabet sa svojih nešto više od tri tisuće stanovnika na prvom je mjestu Varaždinske županije prema prihodu po stanovniku, dok je u Hrvatskoj na 113. mjestu. Godišnji prihod po stanovniku je 3.670 kuna.– Ovim rezultatom opravdavamo višegodišnje ulaganje u našu Poduzetničku zonu, govori načelnik te najavljuje daljnje opremanje zone kako bi se našlo mjesta za nove investitore. – Cilj nam je da u Općini imamo toliko radnih mjesta koliko i radno sposobnog stanovništva. S lanjskih 192 nezaposlenih u isto vrijeme ove je godine 106 nezaposlenih na području Općine.

 

Proračun za 2014. godinu izvršen je s prihodima od 13,2 milijuna kuna, dok su rashodi bili 11,3 milijuna. Imamo dva milijuna kuna viška prihoda i nemamo nepodmirenih obaveza

Jednako misli i predsjednik Općinskog vijeća Josip Križanić. – Od ponovnog formiranja Općine, prije 22 godine, Jalžabet doživljava svoju renesansu.Taj nam uspjeh mnogi ne mogu oprostiti, ali niti oduzeti, govori Križanić. I nastavlja. – Radit ćemo još više i bolje, poticati razvoj OPG-a, nastavlja Križanić i zaključuje kako će „glancanjem svih naselja za pet godina infrastruktura Jalžabeta biti jednaka onoj u centru Zagreba. Ne priznajemo ništa osim izvrsnosti“. – Cilj nam je rješiti se „bijele kuge“, istaknuo je Križanić. Jedan od dobrih puteva ka Križanićevim promišljanima Općine svakako je i činjenica da je Jalžabet jedina županijska općina bez prireza. – Niti ga nemamo namjeru uvesti, zaključio je Križanić.

Preuređen Društveni dom

Na Dan općine načelnik je podijelio ključeve predstavnicima općinske Udruge vinogradara i vinara, Udruge žena Kelemen i Mjesnog odbora, koje su novi dom pronašle u obnovljenom Društvenom domu. Na Domu je zamijenjeno krovište, postavljena nova termo fasada te uređene prostorije u potkrovlju. Vrijednost radova je preko 400 tisuća kuna od kojih će 152 tisuće stići iz blagajne Ministarstva gospodarstva. Vlastitim je sredstvima adaptirano krovište u Novakovcu, vrijedno 120 tisuća kuna; postavljena je javna rasvjeta u Zaseoku Jalžabeta te na djelu jalžabetske vinske ceste oko gospodarstava seljačkog turizma; na obnovu i održavanje poljskih puteva potrošeno je 135 tisuća kuna; sa 660 tisuća kuna dokapitalizirana je općinska tvrtka Inovativni centar Jalžabet pa se tvrtka opremila novom mehanizacijom i posipalom za snijeg. – Tako ćemo zimsku službu, kao i veliki dio komunalnih radova obavljati sami, istaknuo je Mirko Magić.

Novac iz blagajne

Iz općinskog proračuna nije izbačena nijedna predviđena stavka za rad i pomoć pojedincima, udrugama i ustanovama. Tako Jalžabet redovito isplaćuje božićnice i uskrsnice svim umirovljenicima i osobama sa statusom čekanja do mirovine, jednokratnu pomoć za bebu, stipendije za sve studente koji ne padnu godinu, sufinancira prijevoz osnovnoškolaca te školske kuhinje i izlete za djecu slabijeg imovinskog statusa, daruje djecu za sv. Nikolu, dječji se vrtić godišnje sufinancira s pola milijuna kuna, isplaćuju se jednokratne pomoći siromašnijim obiteljima, poljoprivrednici dobivaju subvencije za proizvodnju…
U Općini djeluje 14 udruga, za koje se izdvaja 116 tisuća kuna, šest vatrogasnih društava s proračunom od 150 tisuća kuna te četiri sportska kluba koje Općina sufinancira sa 137 tisuća kuna. Spomenimo da je Nogometni klub Jalžabet pobjednik međužupanijske lige Varaždin – Čakovec.

Poslovna zona

Najveće zasluge jalžabetskog uspjeha načelnik pripisuje Poduzetničkoj zoni. Ove je godine u zoni tvornicu otvorila poljska tvrtka Press Glass, koja se bavi proizvodnjom izostakla. U tvornici je zaposleno 150 ljudi. – Mislim da nema bolje promocije za jednu općinu nego kad se u njoj izgradi tvornica u kojoj se zaposle domaći ljudi. Tako se u našoj poduzetničkoj zoni uz već navedeni Press Glass nalaze aktivne firme Ducal d.o.o i Wollsdorf Components, koje zajedno zapošljavaju oko tisuću ljudi.

Kanalizacija vrijedna 6 milijuna kuna

U Općini je pri kraju izgradnja kanalizacije za naselja Kelemen i Leštakovec, vrijedna preko šest milijuna kuna. Radovi se većim dijelom financiraju po IPARD programu. – Tehički problemi oko bušenja za kanalizacijske cijevi ispod trupa autoceste odgodili su završetak radova i puštanje kanalizacije u rad, no i ti su radovi pri kraju pa se završetak planira do kraja mjeseca, veli načelnik. Također, sanirane su ceste, prekopane radi kanalizacije, te su postavljeni rubnici i novi asfaltni sloj. Nakon postavljanja priključaka za kanalizaciju slijedi gradnja nogostupa i pješačkih staza. U suradnji sa ŽUC-om završeni su radovi na izgradnji odvodnje i vodovoda u Varaždinskoj ulici u Jakopovcu. Sukladno ugovoru s Ministarstvom gospodarstva o energetskoj obnovi javnih zgrada, adaptiran je Društveni dom u Kelemenu.

Laureati

Na svečanoj su sjednici dodijeljena i općinska priznanja. Nagradu za životno djelo primio je Josip Bajs, vlasnik Poljoprivrednog gospodarstva Grunt iz Imbriovca, Nagradu za doprinos ugledu i promociji općine Jalžabet u zemlji i svijetu dobila je tvrtka Press Glass, a za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju nagrađen je Streličarski klub Navaho Jalžabet

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje