Povežite se s nama

Život i društvo

Organizatorice, kreatorice, umjetnice i obrtnice u Bartolovcu – na jedan dan

Objavljeno:

- dana

PRVI OBRTNIČKI SAJAM U TRNOVCU BARTOLOVEČKOM

Nikome ne treba biti žao što se na 1. Obrtničkom sajmu bartolovečkoga kraja nije pojavio niti jedan obrtnik. Jedini koji trebaju žaliti za propuštenom prilikom besplatne prezentacije su oni sami. Njih 18 iz raznoraznih se razloga nije odazvalo pozivu.

To nije spriječilo Udrugu društva za šport i rekreaciju da uz potporu Općine Trnovec Bartolovečki organizira rijetko zanimljivu i poučnu subotu. Zanimljivu zbog bogatstva sadržaja, a poučnu radi prezentacije izrade vrijednih rukotvorina na licu mjesta.

Rukotvorine

U Društvenom domu Bartolovca, uokolo štandovi s originalnim rukotvorinama – od rukom oslikanih staklenih čaša i boca, preko originalnih odjevnih zimskih dodataka do umjetnički aranžiranih buketa od komušine i drugih „materijala“ iz prirode. Darovi prirode kraj kojih prolazimo svakodnevno, niti ih ne primjećujući, postaju dijelovima umjetničkih instalacija vrijednih etno zbirke. U sredini stolovi gdje žene domaćih i susjednih ženskih udruga stvaraju izložene predmete po simboličnim cijenama. Žene od kojih većina dane provodi na poljima, a na večer se opušta uz izradu rukotvorina ili se posvećuje vezenju .
– U udruzi sve radimo sami. Nošnje, šešire, modne dodatke… Tako da kad smo pozvane kao gošće na, primjerice nedavnu priredbu Žetveni radovi, sve što nam je trebalo napravile smo same. Jednako tako i kad smo gostovale u emisiji Štikleci i popevke same smo sašile narodne nošnje – priča nam Jelena Džepina, predsjednica Društva športa i rekreacije, čijem će se imenu uskoro pridružiti i pridjev „kulturno“. – Pa da sve obuhvatimo – kaže Jelena Džepina kojoj bi na energiji i umjetničkoj originalnosti, kao i njezinim članicama, mnogi pozavidjeli.

Žene su se odlično snašle iznijevši Obrtnički sajam bartolovečkoga kraja bez ijednog obrtnika

Iako joj nije jasno zašto se obrtnici nisu odazvali priredbi, ne posvećuje toj temi niti minutu vremena. Ionako su se ona i njene suradnice odlično snašle iznijevši Obrtnički sajam bartolovečkoga kraja bez ijednog obrtnika.                               Iskreno, od očekivanog sajma „po špranci“ u Bartolovcu je bilo puno zanimljivije. Tome je, uz sve navedeno, pridonijela i dječja radionica u kojoj su već i trogodišnji klinci izrađivali zanimljive crteže. Iako nam je najmlađa umjetnica obećala dati svoj crtež ipak ga je, kao i većina ostalih, radije poklonila teti Jeleni. Dom se navečer pretvorio u plesnu dvoranu pa su uz živu muziku, okrijepljeni večerom, gosti otišli doma zadovoljivši sva osjetila.

“Atelier”

Nakon našeg iskrenog divljenja vještini ruku ovih žena, Jelena Džepina odvela nas je u njihov „atelier“. Soba u zgradi Društvenog doma odiše kreativnošću – sve što je potrebno za izradu njihovih djela – tu je. – Svatko od susjeda kad nađe neki zanimljiv komad drveta, trs, granu neobična oblika… donese nam. Tako da komotno mogu reći da veliki dio naše male zajednice sudjeluje u našim radovima. Žene ih izrađuju, a muškarci nam često nabavljaju materijal. Često se zanesemo pa možda zakasni i ručak, ali već su naviknuti – priča nam gospođa Džepina dok joj suprug u kuhinji Doma, s pregačom oko struka pomaže u čemu pomoći može.

Heklanje će čekati penziju

Sajmu obrtništva Bartolovec prisustvovala je i uvijek dobre volje gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić. Iako i sama u poslu preko glave, gradonačelnica se uvijek rado odaziva pozivu ženskih udruga. Uostalom, i sama je predsjednica Županijske ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije. – To mi je strast, inicijativa za jednakost među spolovima – kaže Štefanić, koja je naš pokušaj da ju „uhvatimo“u priznanju kako je nemoguće istovremeno i heklati i voditi Grad, odmah osujetila.
– Znam i štrikati i heklati, ali sada ne stignem pa ću pričekati mirovinu – veli. Neki je dan našla tko zna kada započeti „tabletić“ i, kako veli, napravila dva reda čisto iz gušta. Nakon dva reda tabletića, gradonačelnica je s gradskom vatrogasnom zapovjednicom Martinom Belavić i vatrogacem i vozačem Karlom Hlebecom, sjela u vatrogasno vozilo i usred martinjske noći patrolirala gradom u slučaju potrebe prevencije poplave. U Bartolovcu je stara i uvijek rado viđena gošća koja zajedno sa svima sjedne za stol i, u ovome slučaju, pojede sarmu.

Načelnik radoholičar

U Općini bez politikanstva

Iako je noć ranije slavio rođendan, a sa Sajma je načelnik općine Zvonko Šamec išao na svadbu, u subotnje je jutro djelovao svježe i odmorno. Niti ustajanje oko pet sati svakoga jutra ne ostavlja trag umora na licu načelnika čiji je zadatak od početka bio otežan. Niti njemu nije bio jasan izostanak obrtnika s obrtničkog sajma. – Žalosti me da obrtnici nisu prepoznali mogućnost besplatne prezentacije – kratko se osvrnuo. 
Dok njih 18 vjerojatno tek čeka „otrežnjenje“ od propuštene prilike, nema šanse da se bilo što slično dogodi načelniku Šamecu. On nije pola godine sjedio skrštenih ruku. – Dogovoreni su radovi na uređenju cesta Bartlolovečka – Radnička – Nova ulica, u vrijednosti od 4,1 milijun kuna. Osim toga odrađeno je dosta infrastrukturnih zahvata – govori načelnik.
Iako je naviknuo na gotovo cjelodnevni rad i šest sati sna mu je dovoljno, priznaje da mu je zadnji tjedan bio naporniji no inače. – U ponedjeljak sam zbog poplave u Šemovcu, kući došao u pola jedan po noći. Ponosan sam na naše vatrogasce zbog izuzetno velikog angažmana u borbi s poplavom. Samo zbog toga nema većih šteta. Dok je u tijeku izrada novog proračuna, učinilo nam se da nismo dobro čuli načelnika kad je rekao da će ovu godinu, barem kako se sada čini, završiti u plusu. – Dobro ste čuli. Jedino ako se u ovih preostalih mjesec i pol ne dogodi nešto neočekivano – kaže Šamec. Ove godine očekuju nešto veći proračun od lanjskih 9,6 milijuna kuna. – Iz proračuna s 400 tisuća kuna pomoći ćemo i našim sportskim klubovima. -Osim sporta tu su i kulturne djelatnosti kao i udruge za koje je, uz plaćanje režijskih troškova od 110 tisuća kuna, predviđeno 230 tisuća kuna.
Općina ima dobra iskustva s raznim fondovima, domaćim i europskim, pri čemu rade s AZRA-om. Tako su već pripremljeni projekti za ovu godinu, a izrađuje se i izrada Strategije razvoja općine.
Zvonko Šamec izbacio je međustranačko prepucavanje iz općine. – Pozvao sam sve političke stranke na suradnju i zahvaljujem im što su poziv prihvatili. Sve odluke donosimo jednoglasno – kazao je Zvonko Šamec, žureći sa Sajma da se iz traperica presvuče u odijelo i na barem jednu večer provede s ružmarinom za reverom umjesto s tablicama prijedloga proračuna u ruci.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje