Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osnovnoškolcima uručena priznanja: svojim pomaganjem čine ovaj svijet boljim mjestom za život

Objavljeno:

- dana

“VELIKO SRCE VARAŽDINA”

Povodom Međunarodnog dana pomaganja, u Gradskoj vijećnici Varaždin, dodijeljena su priznanja pojedincima i grupama koji svojim radom, ponašanjem i odgovornošću prema zajednici čine dobro drugoj djeci i okolini.

Priznanje „Veliko srce Varaždina 2017“ ove je godine dobilo 14 učenika varaždinskih osnovnih škola. Članovi Dječjeg foruma V. osnovne škole također su dobitnici – njima je uručeno grupno priznanje. Svi su oni uspješni učenici koji su aktivni u raznim područjima u školi i izvan nje te svojom empatijom, vremenom, znanjem ili džeparcem pomažu potrebitima.

Vrijedne učenike predložili su učitelji, razrednici, članovi Dječjih foruma i članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin, koje je prihvatilo sve pristigle prijedloge.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da je počašćen što ima priliku sudjelovati u ovoj dodjeli i da može biti s djecom koja pomažu drugoj djeci.

– Stvarno je riječ o jednoj hvale vrijednoj akciji Društva „Naša djeca“ i Dječjeg gradskog vijeća. Priznanja su uručena djeci koja su uzornog učenja, vladanja i ponašanja. Svim svojim aktivnostima u školi zaslužili su da ih druga djeca prepoznaju i istaknu kao primjer – rekao je gradonačelnik Čehok i dodao da su ova djeca pokazala da se oskudica ili nedostatak mogu pretvoriti u prednost.

Osvrnuo se i na još uvijek nedovoljno razvijenu praksu volontiranja u Hrvatskoj.

 

– Iako postoje altruistične i karitativne akcije, još uvijek nisu na razni kao u europskim ili američkim državama gdje se škole čak i natječu koja će više pomoći i gdje ljudi sami dolaze popodne volontirati. Međutim, djeca poput ovih koja su danas okupljena, mijenjaju takvu praksu – izjavio je gradonačelnik Čehok.

“Radimo ovo jer nam je stalo do drugih”

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Eva Škerbić treći je put primila ovu nagradu koja joj, kaže, puno znači.

– Ipak je to priznanje za sav dobar rad koji radimo jer nam je stalo do drugih. Sviđa mi se da se na ovakav način to obilježava jer kada djeca pomažu djeci, bitno je da se za to čuje – rekla je Eva Škerbić i dodala da ju ovakvo priznanje još više potiče da se i dalje trudi u pomaganju.  

Osim što je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Eva je uzorna i marljiva učenica VI. osnovne škole. Članica je školskog benda, pohađa Glazbenu školu gdje uči solo pjevanje, te uči talijanski i engleski jezik. Slobodno vrijeme odvaja za sport – članica je Odbojkaškog kluba „Kitro“. Ove je godine u Saboru Republike Hrvatske održala govor pred saborskim zastupnicima i forumašima iz cijele Hrvatske o zaštiti prava djece.

Osim Eve Škerbić, priznanje iz VI. osnovne škole  dobili su i Dora Rodeš i Petar Potočnik.

Dora Rodeš učenica je šestog razreda koja se bavi cheerleadingom gdje postiže izvrsne rezultate. Godinama sudjeluje u radu keramičarske sekcije, članica je Orijentacijskog kluba Varaždin te novinarske grupe na hrvatskom i engleskom jeziku.

Petar Potočnik učenik je sedmog razreda. Osim što je vrijedan učenik, u slobodno vrijeme igra nogomet i pohađa radionicu sviranja gitare. Sudjelovao je u humanitarnim akcijama i volontirao prikupljajući priloge za socijalnu samoposlugu i Udrugu Spas.

Odlični učenici i priznanja

Iz I. osnovne škole priznanja su primili Dina Hlebar i Josip Ereš. Dina je odlična učenica koja u slobodno vrijeme trenira tenis, pleše u klubu „Vindi“, svira gitaru u DND-u te dodatno uči njemački i francuski jezik.

Njezin školski prijatelj Josip Ereš pohađa 2.a razred. Bavi se nogometom, a od prvog je razreda samoinicijativno preuzeo ulogu „pomagača“ u boravku kako bi mogao pomoći svojim prijateljima prilikom pisanja domaćih zadaća i ispunjavanja školskih obaveza.

Iz II. osnovne škole priznanje je dodijeljeno učenici 3.a razreda Katarini Krznar koja se ističe po svojoj dobroti. Nikad joj nije teško uskočiti u pomoć razrednim kolegama, uvijek reagira kada vidi da se u razredu događa nepravda, vrlo je empatična.

Učenica Lara Draganić iz III. osnovne škole također je dobitnica priznanja. Prošli je Božić sakupila novac od džeparca te ga iskoristila tako da je kupila čokolade za djecu koja si ih ne mogu priuštiti. Akciju je provela i za prošli Uskrs, a planira i dalje nesebično pomagati drugima.

Na ovogodišnji natječaj iz IV. osnovne škole prijavljeno je dvoje učenika: Vid Ilčič i Patricija Lončarić.

Vid je omiljen u razredu jer je uvijek spreman pomoći svakome. Trenira vaterpolo i svira violinu i Glazbenoj školi već šestu godinu. Patricija Lončarić odlična je učenica koja uvijek pomaže u rješavanju razrednih problema. U plivanju postiže sjajne rezultate.

Iz V. osnovne škole priznanje su dobili Lucija Šavor, Alitas Narančić i Marin Balažinec. Lucija paralelno pohađa i Glazbenu školu, a ističe se dobrotom, odgovornošću i poštovanjem. Alitas se posebno zalaže za uspjeh onih koji imaju poteškoće u učenju. Marin se također ističe u međuvršnjačkoj pomoći. Da bi pomogao prijateljima, često ostaje jedan sat dulje u školi. Brine se i o šestero braće te je vrlo odgovoran i uspješan učenik.

Grupno priznanje dodijeljeno je učenicima V. osnovne škole, članovima Dječjeg foruma. Priznanje im je uručeno za petogodišnje učenje, promicanje, zalaganje i uključivanje u sve projekte Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.

Luka Hanžek, predstavnik V. OŠ u Dječjem gradskom vijeću istaknuo je da cijelom vijeću ova nagrada jako puno znači jer sudjeluju u rješavanju problema djece u školama.

– Ove godine jedan od naših većih projekata zove se „Kutak za čekanje – kutak za čitanje“. U školama smo knjigama opremili poseban dio gdje učenici mogu provoditi vrijeme dok čekaju sat ili odmor – naveo je Luka Hanžek.

Dječje gradsko vijeće nagradu Veliko srce“ dodijelilo je i dr. Emilu Paravini koji je idejni začetnik, teoretičar , edukator voditelj i pokretač Dječjih foruma u Hrvatskoj.

Izvor: Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

Život i društvo

Zbog „WRC Croatia Rallyja“ u nedjelju se očekuju gužve kod Trakošćana, a neke će ceste biti zatvorene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21. travnja, na području Varaždinske županije, održat će se međunarodno auto rally natjecanje pod nazivom „WRC Croatia Rally 2024.“

U sklopu navedenog natjecanja na relaciji „Trakošćan – Macelj – Vrbno“ 13,15 km (ŽC2258 i ŽC2083) održat će se brzinski ispit 17 i 19 i to u vremenu od 7.08 do 13.30 sati.

Dolazak natjecatelja na navedeno područje, prostor oko dvorca Trakošćan predviđen je između 6 i 7.08 sati, kada kreće prvi start brzinskog testa.

S obzirom na značaj manifestacije, tog se dana od ranih jutarnjih sati na prilaznim prometnicama prema Trakošćanu očekuje pojačani intenzitet prometa, a za potrebe sigurnog i nesmetanog održavanja same utrke, od 4 sata bit će u potpunosti zatvoren promet za sve sudionike na trasi kretanja natjecatelja ŽC 2258 Trakošćan – Macelj i ŽC 2083 Macelj – Vrbno, javila je varaždinska policija.

– Vezano uz navedeno, molimo sudionike u prometu da u slučaju prijevoza koriste okolne obilazne pravce. U vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obavještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima. Završetak manifestacije i otvaranje cestovnog pravca Trakošćan – Vrbno predviđen je za oko 14 sati. Kako je ova utrka jedan od značajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, molimo građane za razumijevanje i postupanje po privremenoj prometnoj signalizaciji te znakovima i naredbama policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke – istaknuli su iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

SračinecFestival gimnastike u Sračincu prepun izvrsnosti, elegancije i timskog duha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 13. travnja, gimnastička mladost sjedinila se u Sračincu na trećem Otvorenom prvenstvu Sračinca u gimnastici. Preko 200 natjecatelja iz šest klubova popunilo je dvoranu Osnovne škole Sračinec, donoseći sa sobom graciozne pokrete, živopisne figure i nevjerojatnu energiju.

Natjecanje je održano u dvorani Osnovne škole Sračinec, koja je postala središte ove iznimne gimnastičke akcije. Gimnastički klubovi Vindija Varaždin, MZM Čakovec, Vinica, Sokol Sisak, Bjelovar te domaćin, Gimnastički klub Sračinec, izmjenjivali su se u nastupima, pokazujući svoje vještine i talent pred brojnom publikom. Ovaj događaj nije bio samo natjecanje, već i prilika za zajedništvo, razmjenu iskustava i podizanje razine gimnastičkog sporta.

Svečano otvaranje natjecanja obavio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, čime je naglasio podršku lokalne zajednice ovom iznimnom sportskom događaju. Uz njega, gimnastičare je pozdravio i načelnik Općine Vinica, Branimir Štimec.

– Ova predivna manifestacija ne bi bila moguća bez angažmana Damira Fotaka, nastavnika tjelesne kulture u ovoj školi i trenera Gimnastičkog kluba Sračinec. Njegov rad s djecom uvijek ćemo pomagati kroz materijalnu, ali i moralnu podršku. Posebno želim zahvaliti i  općinskoj vijećnici Đurđici Kovačić i njenim suradnicima, koji ulažu puno svog slobodnog vremena i energije, da bi na kraju imali ovako lijepu manifestaciju, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Podršku ovom natjecanju dala je i OŠ Sračinec koja je ustupila na korištenje školsku dvoranu.

Natjecatelji su se nadmetali u različitim kategorijama, pokazujući svoju izdržljivost, fleksibilnost i tehničku preciznost.

Gimnastički klub Sračinec posebno se istaknuo kao domaćin, pružajući gostoprimstvo svim sudionicima i stvarajući atmosferu koja je odisala prijateljstvom i sportskim duhom. Organizacijski tim kluba uložio je puno energije kako bi osigurao glatki tijek događaja, što je rezultiralo nezaboravnim iskustvom za sve prisutne.

Gimnastičari kluba domaćina mogu se pohvaliti brojnim osvojenim medaljama: 3 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje u pojedinačnoj konkurenciji te 2 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane medalje u konkurenciji ekipa.

Na kraju dana, pobjednici su proslavljeni, ali svi su otišli s osjećajem pobjednika jer je  u Sračincu bilo više od natjecanja – bio je to festival sporta, prijateljstva i snage ljudskog tijela i duha.

Sračinec se još jednom dokazao kao nezaobilazna destinacija u svijetu gimnastike te se s nestrpljenjem očekuje iduće Otvoreno prvenstvo Sračinca, koje će ponovno okupiti najbolje gimnastičare iz regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje