Povežite se s nama

Život i društvo

“Pametan” bicikl FreeDUCK 2

Objavljeno:

- dana

DUCATI KOMPONENTI

Posebnu pozornost na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije Cro eco energy expo 2015., koji je proteklog vikenda održan u Varaždinu, privukla je ludbreška tvrtka Ducati komponenti.

Riječ je o članici talijanske grupacije Ducati energia S.p.A., koja u Ludbregu, gdje je zaposleno stotinjak ljudi, proizvodi dijelove, odnosno elektropokretače za četverokotače, dvokotače jet-ski, snowmobile i druga vozila.

Poticaji iz Fonda

Na svom izložbenom prostoru tvrtka Ducati komponenti ove je godine predstavila svoj novi proizvod koji je na tržište lansiran prije godinu dana: električni bicikl s pedalec sistemom FreeDUCK 2. Ovaj “pametni” bicikl, za koji vlada sve veće zanimanje, pokreće elektromotor koji je smješten na zadnjem kotaču.
– Motor bicikla pali se čim se pokrenu pedale, a gasi kad prestajete pedalirati. On se vozi kao i “običan” bicikl, no motor će umjesto vas posao obaviti kod svakog napora, primjerice, kod uspinjanja uzbrdicom – objasnio je Franjo Zdelar, predstavnik ludbreške tvrtke Ducati komponenti.

Uz električni bicikl, na sajmu je predstavljen okretan četverokotač FreeDUCK 4

Važno je naglasiti da se kotač s elektromotorom kompletno proizvodi u Hrvatskoj te mu je cijena 1000 eura, dok kompletni bicikl možete kupiti za 2000 eura. U pogonima ludbreške tvrtke Ducati komponenti proizvode se i dijelovi za nadaleko poznati FreeDUCK 4, četverokotač na elektirčni pogon koji je također predstavljen proteklog vikenda u Areni Varaždin. Riječ je o četverokotaču koji nema nikakvu emisiju CO2 u okoliš i za koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovinost daje 15.000 kuna.

– Riječ je o četverokotaču koji je vrlo okretan, postiže maksimalnu brzinu od 45 kilometara na sat i s jednim punjenjem može prijeći do 60 kilometara. Nosivost mu je do 200 kilograma, ima prtljažnik, a cijena prijeđenog kilometra iznosi oko 0,01 eura po kilometru. Cijena mu je 6000 eura, odnosno oko 4000 zahvaljujući poticajima Fonda, a dosad imamo nekoliko prodanih primjeraka u turističke i promotivne svrhe – doznali smo od Zdelara iz Ducati komponenti.

U planu je preseljenje cjelokupne montaže električnih četverocikala FreeDUCK iz Bologne u Hrvatsku, pa bi se uskoro i u Ludbregu mogao sklapati cijeli četverokotač, što će rezultirati povećanom prodajom ovog simpatičnog i okretnog vozila. Ducati komponenti predstavili su i integrirani sustav za punjenje električnih vozila koji proizvode u Hrvatskoj, a dolaze u tri izvedbe. Uz opciju za brzo punjenje, dostupna je i opcija za sporo punjenje, kao i kombinacija jednog i drugog.
– Prednost naših sustava je što se mogu istodobno puniti dva vozila – doznajemo od Zdelara.

DUCATI KOMPONENTI

Ludbreška tvrtka Ducati komponenti prostire se na 4000 četvornih metara, a s proširenjem proizvodnje koje je u planu planira se i povećanje prostora. Tehnološki razvijena proizvodna tvrtka, koja u Ludbregu posluje od 2002., nalazi se u Zagorskoj ulici 6 u Ludbregu. Više informacija možete dobiti na broju telefona 042/306-159 ili putem internet stranica www.ducatienergia.it

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje