Povežite se s nama

Život i društvo

Parkovi u Rijeci predstavili svoj projekt uspostave zaokruženog sustava elektromobilnosti

Objavljeno:

- dana

FORUM CIVINET

Na 2. Forumu mreže za održivu urbanu mobilnost Civinet Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa sudjelovala je i tvrtka Parkovi sa svojim primjerom sustava održive elektromobilnosti u komunalnom sustavu grada Varaždina.

Tema je bila planiranje i upravljanje održivim prometom, a na skupu su sudjelovali  brojni predstavnici gradova i općina, komunalnih poduzeća, instituta, fakulteta te nevladinog sektora.

U drugom dijelu, u kojem su se predstavljali konkretni primjeri iz prakse, Parkovi d.d su sudjelovali sa svojim primjerom zaokruženog sustava elektromobilnosti u komunalnom sustavu Varaždina.

Naime, svim gradovima, bez obzira na veličinu, zajednički su problemikoji se odnose na urbane izazove koji uključuju zagušenje prometom, nedostatak sredstava za pružanje osnovnih usluga i probleme s infrastrukturom.

– “Održivi gradovi i zajednice“ je jedan od 17 ciljeva Programa za održivi razvoj 2030, koje je usvojila Opća skupština UN-a, a koji je prvi globalni sporazum u povijesti kojim se utvrđuje univerzalni, sveobuhvatni program za djelovanje kojim će se utjecati na sve zemlje, uključujući nacionalne politike – ističi u Parkovima.

Probleme je potrebno rješavati na sustavan način, a razmjena iskustava o održivoj mobilnosti u urbanim sredinama na Forumu bila je itekako poticajna i korisna. Riječki Civinet Forum ponudio je prezentacije usmjerene na razmatranje značaja planova održive urbane mobilnosti (SUMP), kao sastavnog dijela integriranog planiranja kojim se povezuje održivo urbano planiranje s održivom urbanom mobilnosti.

Više pjepješačenja, vožnje biciklom…

Posebno su zanimljiva bila iskustva iz Ljubljane koja je počela malim koracima, zatvaranjem centra grada za promet. Sto tisuća kvadratnih metara je zona u centru grada u kojoj se pješaci i biciklisti normalno voze glavnom centralnom ulicom.

Iz centra Ljubljane pješačke zone šire na ostale dijelove grada, kontinuirano grade biciklističku infrastrukturu i unapređuju javni prijevoz koji time postaje atraktivniji građanima.

–  Cilj njihovih aktivnosti je da ljudi više pješače, žive zdravije, voze bicikle i uživaju u životu. I mi bismo željeli ovakvu sliku u Varaždinu – ističu u varaždinskoj komunalnoj tvrtki.

Inače, sudionici foruma vidjeli su i primjere primjene energetski učinkovitih vozila u radu KD Čistoće iz Rijeke, poduzetnički projekt elektrifikacije automobila, Gradski prometni centar i Lučki kontrolni centar.

U drugom dijelu, u kojem su se predstavljali konkretni primjeri iz prakse, Parkovi d.d su sudjelovali sa svojim primjerom zaokruženog sustava elektromobilnosti u komunalnom sustavu Varaždina. Kroz promjer solarne elektrane, punionice za električna vozila i električnih vozila koja se koriste u radu prikazan je zaokruženi sustav elektromobilnosti, koji je već sada primjer drugima kako se uz pomoć dostupnih fondova može realizirati ovakav ekološki projekt.

Organizatori foruma bili su ODRAZ, Tajništvo CIVINET-a i Grad Rijeka kao koordinator Mreže.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Parkovi

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Život i društvo

MK Sjeverozapad poziva na subotnji blagoslov motora i moto susret

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MK Sjeverozapad organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret je na rasporedu u subotu, 27. travnja, a početak je u 13 sati. Blagoslov motora je u 15 sati kod crkve u Petrijancu.

Druženje će se održati na prostoru LD Fazan, u Optujskoj ulici u Varaždinu.

– I ove godine planiramo kao i prethodnih…. blagoslov motora nakon kojeg slijedi moto susret. Besplatan grah i live rock. Prihod ide u humanitarne svrhe. Organiziran je kamp za šatore i grijani prostor za spavanje – poručili su iz MK Sjeverozapad.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje