Povežite se s nama

Život i društvo

Predstavljen program: pogledajte što će se sve događati na Kliker festivalu

Objavljeno:

- dana

OD 24. DO 30. LISTOPADA U VARAŽDINU

U Varaždinu će se od 24. do 30. listopada održati Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji će se dijelom održavati i u Novom Marofu.

Sam festival i program predstavili su Sanja Tropp Frühwald, umjetnička ravnateljica Kliker festivala, te Dejan Košćak, producent u Vrumu na današnjoj konferenciji za novinare.

Logičan nastavak, to je tražila publika!

– Kliker festival nastavak je onoga što već sedam godina radimo u okviru Dana suvremenog plesa. Tijekom tog vremena pokazala se potreba za samostalnim festivalom koji bi sadržajem bio okrenut djeci i mladima – rekla je Tropp Frühwald.

U okviru Kliker festivala bit će izvedeno osam recentnih plesno-scenskih programa, od čega tri premijerno, zatim rezidencijalni, edukativni i interdisciplinarni programi i radionice. Sadržaj festivala usmjeren je djeci i mladima – od beba do predškolske djece preko polaznika osnovne škole, srednjoškolaca do studenata.

– Kroz njih se program obraća cijelim obiteljima, pedagozima, odgajateljima i stručnjacima – najavio je Košćak koji je detaljnije predstavio sam program.

Sve počinje 15. listopada happeningom Kliker family day

– Prva premijera, i to na gradskim ulicama, publiku očekuje još uoči festivala, u sklopu happeninga pod nazivom Kliker family day. Tada će Plesni centar Tala izvesti predstavu  ‘”Zebre su u gradu”, namijenjenu svim uzrastima. One nešto starije, iznad 13 godina, mogla bi zainteresirati predstava “Boys Awakening” austrijskog Foxfire Theateram, koja se bavi bitnim pitanjima za te formativne godine. Studio za suvremeni ples gostuje s predstavom “Ritam tam”, namijenjenu onima starijima od dvije godine, a za tu dob je i predstava “Radna bilježnica”. Za najmlađe tu su “Črčke”, a za one koji završavaju vrtić ili su krenuli u školu izvedba “Minimi” – najavio je.

Od radionica izdvojio je “Plesni film i video” (14+), “Klikofonija” (10+), ‘”Kreativna komunikacija” (4-99) te “Urban style” (6+).

– Prikazivat će se i plesni filmovi, multimedijske instalacije, a posebna vrijednost festivala je i interaktvina izložba “Muzej plesa”. Riječ je o međunarodnom projektu koji će svoju hrvatsku premijeru imati upravo u Varaždinu  – najavio je Košćak.  

Na konferenciji za novinare bili su Danijela Vusić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Varaždinu, Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednica grada Varaždina, Ivana Kušek, ravnateljica Kulturnog centra “Ivan Rabuzin” Novi Marof te Ksenija Krčar, članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina koji podržavaju Kliker festival.

Publika nabrijana na “Črčke” i “Zebre su u gradu”

Kako je cilj Kliker festivala povezivanje i uključivanje, o programu su govorili i predstavnici publike. – Isto kao što našoj djeci biramo crtiće, možemo im birati i predstave. Smatram da nikad nije prerano za kazalište, no predstave moraju biti primjerene dobi naše djece. Smatram da iz njih mogu puno toga naučiti. Mi smo posebno nabrijani na “Črčke” – osvrnula se na program Tihana Drumev, majka desetomjesečne Mare i petogodišnjeg Kirila. Devetogodišnjem Franu Keretiću dobro zvuči predstava “Zebre su u gradu”. – Zanimljiva mi je zato jer se ne događa u kazalištu nego vani na cesti, u gradu. Baš me zanima kako će to izgledati. – rekao je devetogodišnjak. Dorotea Neuberg, učenica Prve gimnazije Varaždin, koja se i sama amaterski bavi glumom u školskoj dramskoj družini, govorila je o odnosu glume i plesa, dok se Anja Purgarić, također gimnazijalka, osvrnula na program festivala iz pozicije osobe koja se bavi plesom. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje